Je tam hmatová značka, a to buď na dolní, nebo horní ploše tlačítkové skříňky. Může to být hlavička šroubu, nýtu…,“ popsal v pořadu Blesk TV Selfie z Prahy Viktor Dudr ze Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých (SONS).

Tlačítka pro slepce mají tu funkci, že dokáží vypnout tikání přechodu ve směru, kterým nevidomý člověk nejde. „Sluchem bych totiž nedokázal rozlišit, který akustický signál je pro mě a který pro jinou trasu,“ popisuje Dudr.

Tlačítka se tedy vyskytují tam, kde je blízko sebe více signalizovaných přechodů. Klasickým příkladem jsou i takzvané dělené přechody, tedy ty, které jsou přerušené ostrůvkem.

Vzhledem k hluku, který tikání vydává, ho ale na řadě přechodů vypnuli. V tom případě si může slepec spustit zvuk vysílačkou, kterou u sebe nosí.

Že už stojí u přechodu, pozná nevidomý člověk podle změny povrchu chodníku. Ten se totiž náhle změní z hladkého na dlažbu s hrbolky. „Pomáhají mi hmatová opatření, v tomto případě signální pás, který mě vede od přirozené vodící linie, třeba od zdi domu nebo okraje trávníku, na přechod ke sloupku,“ dodává Dudr.

Při chůzi po přechodu se pak řídí podle vystouplých čar, které jsou v zebře vyznačené kolmo.

Reportáž o tlačítkách pro slepce najdete v aktuálním dílu pořadu Selfie z Prahy. Dále se dozvíte, že Praha zažívá nálety holubů, i to, proč jsou vánoční světýlka v centru města v ohrožení:

Video
Video se připravuje ...

Horor Ptáci v Praze! Šílené nálety v Holešovicích. A jak nevidomý najde tlačítko pro slepce? Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček