Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

15. listopad 1989: Jak policajti vyháněli lidi z Karlova mostu

K menším demonstrancím docházelo na mnoha místech republiky.
K menším demonstrancím docházelo na mnoha místech republiky.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rum - 
15. listopadu 2009
05:00

Po celé zemi se konala protestní shromáždění, kterých se účastnilo třeba jen několik desítek lidí, ale měla svůj význam. Soudruzi jasně vnímali, že nespokojenost roste.

Lidé cítí, že po zhroucení systému v NDR, v Polsku a Maďarsku, kde to měli komunisté už také značně nahnuté, přichází čas i pro nás.

Před rumunským velvyslanectvím se před dvaceti lety shromáždilo asi 100 lidí, kteří protestovali proti rumunskému prezidentovi Nikolae Ceauseskovi. Někteří měli transparent s nápisem v angličtině: »Hej Ceausescu, děláš Stalinovi radost!« V 18:15 bylo zahájeno vytěsňování osob shromážděných na Karlově mostě. U věže mostu zůstalo asi 100 nejaktivnějších, kteří zpívali čs. státní hymnu a na příslušníky SNB křičeli: »Máme holé ruce!« informovala o dění situační zpráva federálního ministerstva vnitra.

K menší demonstraci došlo i v Litvínově. Esenbáci měli ale patrně poněkud zkreslené představy o tom, jak se vyvolávají nepokoje, neboť do dobové zprávy napsali: „...shromáždilo se asi 30 osob, které hovořily o ekologii a potleskem se snažily vyprovokovat zákrok SNB.“

gogo ( 15. listopadu 2009 17:00 )

aneb pohádka o tom, jak lid spontáně sametovou revoluci provedl a komanče svrhnul... Pravda je trochu jiná. Vše bylo připraveno, domluveno, zrežírováno tak, aby hloupý dav (my) udělal to, co se chtělo aby udělal ... I na té Národní třídě.... Na to další (rozbití Československa a rozkradení Česka) již lidu potřeba nebylo. Na to již byli připraveni specialisté - tuneláři ...

Zobrazit celou diskusi