7. listopad 1989: Vydáni na pospas číšníkovi

Hospodskou recesi doplní angažovaná pionýrka
Hospodskou recesi doplní angažovaná pionýrka  (Autor: ČTK)
Autor: kam, ČTK, rum - 
7. listopadu 2009
05:10

Neochotná obsluha, která ožije a lítá po lokále jen v momentě, kdy si ke stolu sedne valutový cizozemec, zašlá omítka, vyškrtaný jídelní lístek. Takový byl běžný obraz typických československých hospod.

S kulturou stolování, pomineme- li ty opravdu luxusní podniky, kde našinec neměl ani na kafe, si mnozí vedoucí provozoven hlavu moc nelámali. Pogumovaný ubrus, který na hony smrděl od toho, jak ho uklízečka donekonečna utírala stejným zatuchlým hadrem, v lepším případě látkový umaštěný ubrus s olysalou květinkou. Číšníci, kteří bezostyšně »natáhli « hosta aspoň o desetikorunu, a to ještě v tom lepším případě. V tom horším ho dokonce ani neobsloužili. To bylo moc i na socialistického člověka. Jenže kde si postěžovat?

V době, kdy sice restaurace musely plnit plán, ale rozhodně na tom nebyly existenčně závislé, byly stesky lidí každému fuk. Pamatujete si knihu přání a stížností? Tak na tu už nevěřil nikdo. Takže československému strávníkovi nezbylo než se obrnit trpělivostí, překousnout tvrdý řízek i podměrečné pivo, řádně si přepočítat účtenku a z restaurace mohl odejít se ctí.

Možná i proto byly v daleko větší oblibě bufety a jídelny. Tam alespoň člověk věděl, že žádnou velkou noblesu očekávat nemůže. Na »stojáka« do sebe hodil buřta s cibulí a teplé pivo a byl rád, že se nemusí dívat na znuděného číšníka.


Pražská hospoda se vrací do 80. let

Pivo za 1,70 Kč a gothaj s cibulí za 4,40 Kč? Přesně takovou nabídku má hospoda U Dvou Hrabalů na pražském Žižkově. Do neděle to tu bude vypadat jako v roce 1980. Majitel Vladimír Máca si přisvojil roli nakvašeného a neochotného vedoucího provozovny, v lokále jsou omlácené stěny, na stolech plandají seprané ubrusy a na stěnách visí oznámení typu Soutěžíme o titul bojovníka socialistické práce nebo klíč na toaletu je ve výčepu. K tomu hrají hity 80. let. Každé dvě hodiny navíc do hospody zajdou dva příslušníci SNB a arogantně zkontrolují občanky hostů.

Nesympatický hostinský bude o víkendu čepovat podměrečné pivo za 1,70 Kčs. V popředí StBák Nesympatický hostinský bude o víkendu čepovat podměrečné pivo za 1,70 Kčs. V popředí StBák | ČTK

 


Zítra čtěte: StB sledovala každý náš krok (Tento díl měl původně vyjít už dnes, ale kvůli aktuálnímu tématu jsme ho přesunuli na neděli)

 

dzery44 ( 7. listopadu 2009 14:28 )

Pepo máš moje sympatie,zdravím.

delavar ( 7. listopadu 2009 06:20 )

Je pravdou,že pohostinské zariadenie boli také aká bola celá spoločnosť.Ale pre tých ktorí to nezažili,to zhadzuje prácu aj tých dobrých.Môžem potvrdiť,že české pohostinsvo bolo je a bude vždy na vyššej úrovni ako naše Slovenské.My sme sa od vás učili,učíme no stále sme úbohý.Keď človek prejde hranicu do čiech,obsluha a ponuka je tradične na omnoho vyššej úrovni ako v našej džamahýrii.My sme totiž hrdý národ a hosť musí pocítiť kto je tu pánom-česť výnimkám. Často chodím do Čiech a môžem konštatovať toto: Bratři,nepindajte moc na svoje pohostinstvá-keď si chcete vážiť svoje,navštívte nás!!! Českí čašníci,kuchári,hospúdky,pivečko-to je to čo robí Čechy tou kúzelnou krajinou a prečo sa sem každý okrem iných vecí rád vracia.Nepíšem to preto aby som vám pochleboval ale viem o čom hovorím.Vážte si toho,čo ste v tejto oblasti dobrého dosiahli a vylepšujte to! Ja budem medzi prvými,čo vám budú držať palce. Jozef z Bratislavy P.S.Perfektná reštaurácia je vo Veĺkej Bíteši, na námestí,všetko o.k.

Zobrazit celou diskusi