Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

16. listopad 1989: Ráno socialismus, večer revoluce!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rum - 
16. listopadu 2009
05:00

Byl čtvrtek 16. listopadu 1989, lidé se už těšili na víkend a nic nenasvědčovalo tomu, že prožívají poslední okamžiky nechvalného socialismu. Za několik hodin se stane něco převratného. Revoluce. Slovo, které většina znala jen z dějepisu.

Jaký vlastně byl 17. listopad? Co se dělo? O čem psaly noviny?

Jižní Moravu přesně před 20 lety kosil rekordní mráz, v Protivanově naměřili ráno až minus 20 stupňů. V Praze Vasil Mohorita, předseda Ústředního výboru Socialistického svazu mládeže, rozdával vyznamenání nejuvědomělejším vysokoškolákům. Měl jistotu, že ti večer na Albertově určitě nebyli...

Člen předsednictva a tajemník ÚV KSČ Jan Fojtík na závěr pracovní návštěvy v Moskvě poskytl rozhovor novinářům. A jaký měl názor na dění v NDR, kde už neexistovala Berlínská zeď a miliony »endéráků« vyjely na Západ? „Jde o urychlený proces obnovy socialismu. Věříme, že němečtí soudruzi situaci zvládnou. Jsme přesvědčeni, že NDR zůstane socialistickým státem, že se bude rozvíjet její spolupráce se všemi státy socialistického společenství.“ Ale vzápětí, jako by už tušil, že se za pár hodin bude všechno jinak, už tak rozhodný nebyl.

Na otázku, jestli má KSČ takovou autoritu, aby se Československo nedostalo do složité situace jako okolní socialistické státy, Fojtík odpověděl: „Nejsem prorok, neodvážil bych se ohledně budoucnosti vyslovit kategorický soud. Vedení bude mít autoritu jen tehdy, když se podaří lidi nejen přesvědčit o správnosti jeho koncepce, ale realizovat je spolu s lidmi.“

smrk ( 16. listopadu 2009 08:59 )

Ono není vlastně co slavit - jedině ty studenty z doby okupace. Ale rok 89 za to vlastně ani nestojí - chaos,bordel,lumpárny,pomluvy,špiclování,kriminalita - tak raději dobé jídlo !!!!!!!

Zobrazit celou diskusi