Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

8. listopad 1989: StB sledovala každý náš krok

7. listopad 1989: StB sledovala každý náš krok
7. listopad 1989: StB sledovala každý náš krok  (Autor: Archív)
Autor: www.ustrcr.cz, rum - 
8. listopadu 2009
05:10

Státní bezpečnost (StB) nepolevovala ve sledování takzvaných protisocialistických živlů a denně psala podrobné zprávy, co se v republice děje. Před 20 lety třeba pečlivě monitorovala demonstraci v Bratislavě.

„Nelegální církevní struktury a Charta 77 zorganizovaly v Bratislavě protestní shromáždění proti stíhání Jána Čarnogurského,“ píše se v situační zprávě Státní bezpečnosti staré přesně 20 let.

Estébáci nesli také nelibě aktivity kněze Václava Malého, který informoval západoněmecké televize o snaze zorganizovat koncem listopadu celonárodní pouť, která by končila soudruhům přímo pod nosem – na Pražském hradě. Zaměstnaní byli estébáci i zjišťováním totožnosti lidí, kteří rozdávali nejrůznější samizdatové letáky či časopisy.

Státní policie ale bedlivě sledovala třeba i situaci ve státních podnicích. Věděla tak, že Železárny a drátovny Bohumín raději prodávaly dráty za valuty do kapitalistických států než našim podnikům. Na to bylo potřeba si řádně »posvítit«. To ale ještě nebylo nic proti podniku Vihorlat Snina, který kvůli vysoké zmetkovosti výroby nedodal do Iráku smluvených 100 tisíc výlisků granátů...

Jako nejvážnější se ale zdála situace ve východoněmeckém Berlíně, zejména na vysokých školách. „Útoky studentů se koncentrují, na nástěnky jsou umísťována hesla s protisocialistickým obsahem. Se situací jsou konfrontováni českoslovenští studenti. Je jim poukazováno zejména na zásah československé bezpečnosti proti demonstrantům 28. října 1989 a neoprávněný postih společensky angažovaných osob a do protikladu je stavěno nenásilné chování policie NDR,“ uvádí zpravodaj StB z Berlína.

 

Zítra čtěte:

Socialismus je zpátky!

bosomfriend ( 8. listopadu 2009 10:36 )

včetně mrtvého studenta. Byl to převrat uvnitř komunistů a ti dnes v sedí v ODS. Byl to podvod na národ. Změny chtěl každý , ale né tohle, kdy žebrota, bydlení v kanále, nekažlivé nemoci, které dřívě už neexistovaly,jsou na denním pořádku. Sami si však za to můžem.Dávali jsme jim hlasy. Do Vltavy s nimi !!!!

smrk ( 8. listopadu 2009 09:02 )

Tak přátelé, tohle už je totální vymívání mozků. Na každém okrese bylo oddělení StB kde bylo cca 10-12 lidí. Opravdu tyhle zprávy redaktorů Blesku jsou nehorázná pitomost, samořejmě že bylo sledováno co se kde děje, tkzv.disent byl sledován velmi důkladně (oni chlapci a děvčata na sebe práskali velmi ochotně) a bylo jen slabostí režimu, že je v listopadu 89 nepozavíral. Pak by asi žádná revoluce nebyla. Zrovna tak dnes si jen naivka může myslet, že nejsme sledováni - stačí se podívat ve městech a vesnicích po zabudovaných kamerách, které sledují každé naše uprdnutí - všechny tyto věci jsou vyhodnocovány jako dříve v StB, tak dneska je to její následovnice BIS - ale podle rádoby vládnoucích demokratů, to je dneska již v naprostém pořádku. A špiclové kteří nás dnes a denně udávají fungují vesele i nadále ,akorát pod jinou hlavičkou - takže závěrem - čest práci zpravodajské práci !!!!!!!

loslos3 ( 8. listopadu 2009 08:41 )

Nyní vás sleduje kamera na každém kroku karty kde platíte mobilní telefony.O taková kontrole se STB jen zdálo.

Zobrazit celou diskusi