Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

31. říjen 1989: Stop, vykupují nás turisté!

Vysoká cla byla prý pro naše dobro.
Vysoká cla byla prý pro naše dobro.  (Autor: ČTK/AP)
Autor: VP, rum - 
31. října 2009
05:00

Nakupovat v socialismu nebylo jednoduché. Snad téměř na vše se čekaly fronty, nebo se zapisovalo do pořadníků, popřípadě obíhalo mnoho obchodů. A to málo, co bylo, ještě ke všemu vykupovali turisté!

„Vzhledem k tomu, že v některých krajích se situace s vykupováním potravin a spotřebního zboží stala kritickou, musela vláda ČSSR přijmout opatření k ochraně našeho trhu,“ psala přesně před 20 lety Večerní Praha (VP). Ti turisté, kteří k nám přijeli jen na jediný den, si mohli vyvézt zboží pouze za 150 Kčs, dvoudenní cizinci pak za 300 Kčs. Ale platilo ještě další opatření: Přísný zákaz vývozu pneumatik, masných výrobků, kávy, kompotů, džusů... Prostě něco muselo v obchodech zůstat i pro nás!

Ale ani turisté, kteří si u nás pobyli třeba týden, neměli vyhráno. Ti, kteří si jako suvenýr odváželi třeba české sklo, svítidla, pletené svetříky nebo povlečení, museli počítat s tím, že je na hranicích zkásli o poplatek ve výši 150 procent nákupní ceny! A to už se snad ani nevyplatilo u nás nakupovat...

„Československo je velmi dobře schopno uživit vlastních 15 milionů obyvatel, ale dalších 30 až 40 milionů ze sousedních zemí – na to už nemá síly,“ znělo vysvětlení těchto opatření. Komunisté v sousedních státech socialismu to totiž kazili ještě více.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi