24. říjen 1989: Kiwi – chlupatá brambora, ale jak se jí?
Historka čtenářky Blesku Věry Kubátové z Chrudimi už dnes působí spíš humorně. Ze zahraničí dovezené ovoce se pro celou rodinu stalo za komunistů velkou neznámou...
„Když na to přijde řeč, bavíme se tím dodnes celá rodina. Příhoda je z 80. let, kdy tchyně dostala po dlouhé době devizový příslib a s vnukem mohli na pár dní vycestovat do Rakouska, kde měla tchyně vzdálené příbuzenstvo,“ napsala Blesku Věra Kubátová. Návštěva probíhala bez problémů a samozřejmě se musely domů přivézt dárky. Tehdy to nebylo těžké, v podstatě cokoli, co se přivezlo z venku, mělo u nás velký úspěch. Kvůli soudruhům jsme tu žili v izolaci.
„Po příjezdu babička vytáhla takovou hnědou věc, vypadalo to jak brambora s chlupy. Prý to tam koupili na trhu těsně před odjezdem. Vůbec jsme to neznali, došlo nám, že to bude k jídlu, ale jak se to jí, jsme nevěděli,“ líčí čtenářka Věra a pokračuje: „Nejdříve jsme to důkladně umyli a zakousli se, ale chlupy nebyly vůbec dobré. Takže rodinná rada rozhodla, že to oloupeme jako bramboru. Trochu jsme koukali, když se objevila zelená dužina a navíc strašně klouzala. Plod jsme rozdělili na kousky a každý si ochutnal. Bylo to chutné, ale až za pár let jsme se dovtípili, že to nebyla zvláštní rakouská odrůda brambory, ale kiwi.“
Zítra čtěte:
Šejkové střílejí naše jeleny
Kiwi jsem v 80 letech míval pravidelně, hned napoprvé mě napadlo to oloupat, až později nás napadlo to jen rozpůlit a lžíci vybagrovat.