Kdo je Mary Austinová? To je otázka, kterou si kladla řada diváků úspěšného filmu Bohemian Rhapsody o skupině Queen. Tajemná exsnoubenka zpěváka Freddieho Mercuryho se totiž od dob jejich vztahu drží v ústraní. Stala se přitom i zpěvákovo dědičkou, když jí odkázal polovinu svého majetku a dodnes nachází útočiště v jeho 28 pokojové londýnské vile.

Mary Austinová se narodila v roce 1951 do chudé rodiny hluchých rodičů. Vyrůstala v londýnské čtvrti Battersea. S Freddie Mercurym se potkala v roce 1969, tedy dříve, než začala jeho hvězdná kariéra frontmana skupiny Queen. Seznámili se v době, kdy Austinová pracovala v módním butiku, zatímco Mercury prodával oblečení v Kensingtonu. Mercurymu tou dobou bylo 24 let, jí 19.

Mary Austinová a Freddie Mercury

„Nebyl jako nikdo jiný, koho jsem do té doby potkala,“ vzpomínala Mary Austinová na setkání s Mercurym, který ji označoval za lásku svého života, v rozhovoru pro Daily Mail v roce 2013. „Byl velmi sebevědomý, což jsem já nikdy nebyla. Vyrostli jsme společně. Měla jsem ho ráda a od toho se to odvíjelo,“ vzpomínala dál na začátky jejich vztahu.

Netrvalo dlouho a mladý pár se přestěhoval do skromného jednopokojového bytu. V Kensingtonu.

Zásnuby s Mercurym

Když bylo Austinové 23 let, čekalo ji ze strany zpěváka velké překvapení. O Vánocích ji požádal o ruku. „Když mi bylo 23, dostala jsem od něj k Vánocům velkou krabici. Uvnitř byla další krabice a v té další a tak dál. Byla to jedna z jeho her. Nakonec jsem uvnitř našla krásný nefritový prsten,“ vzpomínala Austinová pro Daily Mail.

Ze začátku si prý neuvědomovala, co se děje a budoucí hvězdy se zeptala, kde by prsten měla nosit. Mercury jí odpověděl, aby si ho nasadila na prsteníček levé ruky. A k tomu připojil žádost o ruku. „Byla jsem v šoku, vůbec jsem to nečekala,“ dodala k žádosti.

K samotné svatbě ovšem nikdy nedošlo. A to i přesto, že Freddie Mercury pro Austinovou složil baladu Love of My Life z alba A Night at the Opera. To jí vedlo k tomu, že začala přemýšlet, zda se s jejich vztahem něco neděje. „Řekla jsem mu. ‘Něco se děje a já si připadám jako smyčka kolem tvého krku. Myslím, že bych tě měla nechat být,‘‘’ vzpomínala na první debaty pro časopis OK! v roce 2000.

Mercury přiznal svou orientaci po šesti letech vztahu

Ke konci vztahu nakonec došlo v roce 1976, kdy z Mercuryho již byla celosvětová super star. Jednoho dne se totiž rozhodl přiznat Mary Austinové svou orientaci. „Nikdy na tu chvíli nezapomenu. Byla jsem trochu naivní, takže mi chvíli trvalo, než jsem si uvědomila pravdu,“ řekla v rozhovoru pro Daily Mail. Dodala, že Mercury se poté, co jí řekl, že je bisexuální, cítil lépe. „Ale vzpomínám si, že že jsem mu řekla: ‘’Ne Freddie, nemyslím si, že jsi bisexuální, myslím, že jsi gay,“ dodala k těžkým chvílím, kdy končila jedna podoba jejich vztahu.

Austinová je zároveň přesvědčená, že jí zpěvák svým přiznáním zachránil život. „Kdyby nebyl tak slušným člověkem a neřekl mi to, nebyla bych tady,“ zamýšlela se pro Daily Mail v roce 2013. Kdyby Mercury místo přiznání pokračoval v životě bisexuála, pravděpodobně by ji nakazil HIV, čímž by jí způsobil stejný osud, jaký potkal jeho, je přesvědčená.

Austinová chtěla s Mercurym děti

Na vztah Mary Austinové s Freddiem Mercurym vzpomínala i spisovatelka Lesley-Ann Jonesová, autorka zpěvákovy biografie. Ta v rozhovoru pro New York Post řekla, že zejména to, že Austinová zůstala po zpěvákově boku i poté, co přiznal svou orientaci, se jí zdálo zvláštní.

„Poté, co se rozešli, mu dokonce navrhla, aby měli společně dítě,“ dodala k jejich vztahu Jonesová. Mercury jí na to měl odpovědět, že by si radši pořídil další kočku. Austinová se ale nakonec dětí dočkala. Má syny Jamieho, kterému byl Freddie Mercury za kmotra a Richarda, oba s malířem Piersem Cameronem. Později se dočkala i svatby, když si vzala podnikatele Nicka Holforda, se kterým se ovšem po pěti letech rozvedla.

Austinová střeží místo posledního zpěvákova odpočinku

Freddie Mercury Mary Austinové odkázal velkou část svého majetku včetně svého londýnského sídla. „Říkal, že chce, aby dům zůstal naživu a to znamenalo děti,“ řekl k tomu pro New York Post režisér Rudi Dolezal, který s Queeny natočil skoro 30 videoklipů. Dodal k tomu, že se mu zpěvák svěřil, že Austinové své sídlo odkázal právě kvůli jejím dětem.

Zároveň se na Austinovou Mercury obrátil se svým posledním přáním. Chtěl, aby jeho popel uložila na tajném místě, které nikdy nikomu neprozradí. To se jí daří, i když v rozhovoru pro Daily Mail přiznala, že šlo o složitou akci.

„Jednoho rána jsem se zkrátka vyplížila z domu s urnou. Muselo to být jako každý jiný den, aby zaměstnanci nepojali žádné podezření, protože by mohli šířit klepy,“ vzpomínala na akci Austinová. O tom, kde nakonec skončily zpěvákovy ostatky, neřekla dokonce ani jeho rodičům.

Zisk z filmu Bohemian Rhapsody

Ačkoli se na jeho vzniku Austinová nijak nepodílela, přinesl jí, díky dědictví po zpěvákovi, slušnou sumu. Film zatím celosvětově vydělal asi 17 miliard korun. Podle deníku Daily Mail si tak Austinová přišla na 40 milionů liber (1,1 miliardy Kč).

Video
Video se připravuje ...

Bohemian Rhapsody válcuje česká kina i po třech měsících: „To tu nebylo ani u Avatara," říká kritik Fuka Blesk TV

Fotogalerie
18 fotografií

O Freddie Mercurym čtěte ZDE