Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel král sběratelů! Ludvík Pytlíček (†76) po sobě zanechal pohádkové dědictví

Autor: Ivan D. Hladík - 
13. února 2019
05:01

Ta nejsmutnější zpráva otřásla rodinou i přáteli krále českých filatelistů. Ludvík Pytlíček (†76), již za svého života sběratelská legenda, podlehl následkům cévní mozkové příhody! Zanechal po sobě vzpomínky i stamilionové dědictví.

Informaci o sběratelově úmrtí Blesku potvrdila jeho příbuzná Elżbieta J. Malá. Poté, co byl sběratel ještě před Vánocemi nalezen nedaleko svého domu v bezvědomí, se jeho stav stal kritickým. Do své smrti už se neprobral. Zemřel v pražské nemocnici, kam byl převezen údajně na přání dcer, které v metropoli bydlí. „Rozloučit se ještě stihl, loni vzal celou rodinu do Thajska,“ prozradil Blesku sběratelův kamarád ze Semil. Jelikož část Pytlíčkových blízkých je ze Semil a další žijí v Praze, zatím není jasné, kde dojde k poslednímu rozloučení. „Měli čas se na to připravit, přesto je to zasáhlo,“ řekla Blesku jedna z Pytlíčkových sousedek. „Nás všechny, Ludvík byl místní celebrita,“ dodala s tím, že Pytlíček dokázal vždy oslnit. „Vypadal jako nějaká hollywoodská hvězda, procestoval půl světa, nikdy se ale nepovyšoval,“ dodala žena.

Co přesně se odehrálo v domě Ludvíka Pytlíčka osudnou noc loni před Vánocemi, se už odhalit nepodaří. Sběratele nalezli kolem páté hodiny ráno v křoví na břehu Chuchelenského potoka bez známek života. „Oblečen byl jen do pyžama, byl prý k nepoznání,“ řekl Blesku přítel sběratele Zdeněk Matějovský. Otevřený dům nasvědčoval vloupání a přepadení, to se však neprokázalo.

Milionové poklady

Kompletní sbírka Ludvíka Pytlíčka měla hodnotu přes 100 milionů korun. Vlastnil i největší kolekci poštovních známek na světě – Československo 1918 až 1939, jejíž součástí byla i nejvzácnější československá známka, čtyřkoruna s převráceným přetiskem Pošta československá 1919. Sbírku rozprodal. „Až tady nebudu, peníze se dětem budou dělit líp,“ vysvětloval. Kromě známek byl však také majitelem několika nemovitostí v Semilech a okolí. O to vše se nyní podělí pětice sběratelových potomků.

Mucinek5 ( 13. února 2019 10:17 )

Sbohem tati

cardfalkenau ( 13. února 2019 09:20 )

Zemřel nejen velký sběratel, ale i falzifikátor, podvodník možná i z....j, nedořešený případ s filatelistou (Klein) kterému se ztratili unikáty československých známek na světové výstavě v Japonsku, které byly nedávno nabízeny v aukcích právě Pytlíčkem. Navíc jmenovaný nabízel známky v aukcích po celé Evropě, poté zjištěny jako padělky. Navíc ukončení členství v Monte Carlu .

rada42 ( 13. února 2019 08:51 )

Zemřel velký sběratel- ovšem v odborných kruzích se ví , že tak čistý zase nebyl - těžko to dnes prokázat ...

Pollo ( 13. února 2019 08:10 )

Protože jste na Blesku. A je to pořád zajímavější než denní příděl Plekancové s Gottem .

bobou ( 13. února 2019 07:31 )

Jestli peníze nerozdělil sám, ještě před mrtvicí, tak teprve začne bitva. Ale na druhou stranu měl krásného koníčka. Bohužel dnes se vše jen přepočítává na peníze a jemu osobně bohužel také život nezachránily.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání