Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Královéhradecký kraj: Vyhrála společná kandidátka ODS a STAN

Na Královéhradecku se už podruhé ve volbách střetne Martin Červíček (ODS) s Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL). Po boji o senátorské křeslo v roce 2018 se oba ucházejí o pozici hejtmana Královéhradeckého kraje ve volbách 2020
Na Královéhradecku se už podruhé ve volbách střetne Martin Červíček (ODS) s Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL). Po boji o senátorské křeslo v roce 2018 se oba ucházejí o pozici hejtmana Královéhradeckého kraje ve volbách 2020  (Autor: Blesk: Jakub Poláček)
Autor: mah, ČTK - 
3. října 2020
21:51

Krajské volby 2020 v Královéhradeckém kraji ovládla koalice ODS a Starostů v čele se senátorem Martinem Červíčkem. Na druhém místě ale se stejným počtem zastupitelů skončilo hnutí ANO. Třetí skončili Piráti. Čtvrté místo obsadila koalice ČSSD a Zelených před společnou kandidátkou KDU-ČSL a Volby pro město, kterou vedl bývalý rival Červíčka ze senátních voleb Pavel Bělobrádek. Šesté místo obsadila koalice TOP 09, HDK a LES a nejmenší stranou v zastupitelstvu se stala SPD.

Před čtyřmi lety vedla hnutí ANO do krajských voleb současná ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Ta ovšem ze zastupitelstva odešla v roce 2017. Letos se lídrem stal podnikatel Jaromír Dědeček. ANO se ovšem propadlo o tři procenta a skončilo až na druhém místě. V zastupitelstvu ovšem bude mít stejný počet zastupitelů jako vítězná koalice.

Na koaličním postupu se dohodli i členové současné vládnoucí krajské koalice. Starostové a Východočeši se spojili ještě s ODS na jediné kandidátce. Tu vedl lídr ODS z předchozích krajských voleb, senátor a bývalý policejní prezident Martin Červíček. Společný postup se stranám vyplatil, ziskem 23,53 procenta v krajských volbách zvítězili a získali tak 12 zastupitelů.

Array

V koalici kandidovali i lidovci. Jejich Koalice pro Královéhradecký kraj společně s KDU-ČSL sdružuje i Volbu pro město a Nestraníky. Do čela kandidátky se postavil bývalý předseda strany a poslanec Pavel Bělobrádek. Ten společnou kandidátku dovedl k zisku 8,32 procent hlasů a čtyřem mandátů v zastupitelstvu. 

Samostatně se rozhodli letos kandidovat Piráti. Ti před čtyřmi lety kandidovali společně se Stranou zelených a jejich koalice do zastupitelstva proklouzla jen těsně. V roce 2020 piráti dosáhli na 14,41 procenta hlasů a v následujícím volebním období tak budou třetí nejsilnější stranou v Královéhradeckém kraji díky svým sedmi mandátům.

Jít do voleb v koalici se pro rok 2020 rozhodli sociální demokraté. Ti se v uskupení Spolu pro kraj spojili se Zelenými. Do čela koalice se postavil hejtman za ČSSD Jiří Štěpán. Společný projekt oslovil 8,88 procent voličů, což koalici dostalo na čtvrté místo ve volbách a přineslo jí to čtyři mandáty.

Koaliční kandidátka se jménem Spojenci pro Královéhradecký kraj spojila TOP 09, Hradecký demokratický klub a Liberálně ekologickou stranu. Do čela uskupení se postavil krajský předseda TOP 09 Aleš Cabicar. Kandidátka oslovila necelých osm procent voličů, což stačí na zisk čtyř mandátů.

SPD do voleb vyslala kandidátku v čele s advokátkou Markétou Pakandlovou. Jí vedená kandidátka oslovila 5,45 procenta voličů a SPD tak bude následující čtyři roky nejmenší stranou v zastupitelstvu Královéhradeckého kraje.

KSČM do voleb v kraji vedl poslanec Zdeněk Ondráček. Volební úspěch ovšem neslavil, komunisté se zastavili půl procenta před pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do zastupitelstva.

Výsledky krajských voleb 2020

Složení zastupitelstva Královéhradeckého kraje po krajských volbách 2020 Složení zastupitelstva Královéhradeckého kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

Volební období 2016-2020: Široká koalice proti vítězi

Volby v roce 2016 vyhrálo hnutí ANO se ziskem 25,18 procenta hlasů. To hnutí premiéra Andreje Babiše přineslo 13 křesel v zastupitelstvu. V čele kandidátky tehdy stála Klára Dostálová, která dnes působí jako ministryně pro místní rozvoj.

Druhé místo obsadila s dvoucifernou ztrátou na ANO ČSSD, když vybojovala 13,08 procenta hlasů. To ovšem pro stranu představovalo ztrátu poloviny zastupitelů. Dohromady získali sociální demokraté 6 z 45 míst v krajském zastupitelstvu.

Výsledky voleb v roce 2016

ANO 25,18 %
ČSSD 13,08 %
ODS 9,93 %
Koalice pro Královéhradecký kraj 9,75 %
KSČM 9,39 %
STAN a Východočeši 8,98 %
SPD, SPO a SNK 5,54 %
Piráti a Zelení 5,27 %

Na třetím místě skončila ODS. Tu do voleb vedl bývalý policejní prezident Martin Červíček. Občanští demokraté se ovšem nepřehoupli ani přes deset procent a zisk 9,93 procenta jim vynesl pět křesel.

Čtvrté místo obsadila koalice pro Královéhradecký kraj tvořená KDU-ČSL, Hradeckým demokratickým klubem a Volbou pro město. Tehdejší lídr Vladimír Derner dovedl kandidátku k zisku 9,75 procenta hlasů a pěti zastupitelům.

Páté místo obsadila KSČM s lídrem Otakarem Rumlem. Komunisté získali 9,39 procenta hlasů a čtyři zastupitele. Stali se tak zároveň největšími poraženými na změnu v počtu zastupitelů. Oproti volbám v roce 2012 strana přišla o sedm míst v zastupitelstvu.

Čtyři zástupce vyslala na kraj i koalice Starostů a nezávislých a Východočechů, která skončila na šestém místě se ziskem 8,98 procenta pod vedením Martiny Berdychové (VČ), a TOP 09, která pod vedením bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera vybojovala 7,74 procenta hlasů.

Poslední čtyři místa v zastupitelstvu si rovným dílem rozdělily dvě koalice. Osmé místo ve volbách se ziskem 5,54 procenta obsadila společná kandidátka SPD, Strany práv občanů a SNK pod vedením Jiřího Morávka. Devátým subjektem v zastupitelstvu se díky zisku 5,27 procenta stala koalice Pirátů a Zelených v čele s Martinem Hanouskem.

Na koalici se po volbách dohodlo hned pět stran. Druhou ČSSD podpořila ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostové a Východočeši a TOP 09. Díky tomu koalice získala 24 hlasů a hejtmanem se tak v Plzni stal Jiří Štěpán (ČSSD).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa