Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman měl v nemocnici buchty, objednal si klobásu a Hrad přidá ve středu i postup k nové vládě

Autor: ČTK - 
12. října 2021
17:05

Pražský hrad se chce vyjádřit k dalšímu postupu prezidenta Miloše Zemana při sestavování vlády ve středu. Prezident podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi. V Ústřední vojenské nemocnici ho dnes navštívila rodina a kancléř Vratislav Mynář. Ovčáček to v úterý odpoledne sdělil ČTK. Pražský hrad již dříve zveřejnil, že Zeman dnes jmenoval nového předsedu brněnského krajského soudu Milana Čečotku.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý řekl, že prezident udělí pověření k sestavení vlády poté, co současná vláda podá demisi. „K této záležitosti lze očekávat vyjádření v průběhu zítřka (středy),“ odpověděl dnes Ovčáček na dotaz ČTK.

Dodal, že Zemana v úterý v nemocnici opět navštívila rodina a Mynář. „Chci zdůraznit, že pan prezident komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi,“ poznamenal. Zeman podle něj v úterý také vyslovil souhlas, aby Mynář předal jmenovací dekret novému předsedovi Krajského soudu v Brně a aby mu vyřídil pozdrav. Podle Ovčáčka se tak stalo v úterý ve 14:00 na Pražském hradě.

Převoz byl plánovaný, uvedl šéf ÚVN

K obědu měl dnes pan prezident meruňkové buchty, na zítřek (středu) si objednal vinnou klobásu s bramborovou kaší,“ dodal mluvčí.

Video  Prezidentův lékař Zavoral: Zeman má patřičnou péči, více říci nemohu 
Video se připravuje ...

Zeman byl v neděli po poledni převezen do ÚVN na pracoviště intenzivní medicíny. Důvodem náhlé hospitalizace byly podle prezidentova ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala komplikace provázející Zemanovo chronické onemocnění. Uvedl, že převoz byl plánovaný. Přesnou diagnózu Zavoral médiím nesdělil, protože k tomu neměl pacientův souhlas. Mluvčí ÚVN Jitka Zinke v pondělí ČTK řekla, že Zemanův zdravotní stav je stabilizovaný.

Mluvčí: Prezident nyní potřebuje klid na léčbu

Kvůli hospitalizaci média i politici spekulují o schopnosti prezidenta vykonávat svůj úřad. Senát chce proto Kancelář prezidenta republiky požádat o prognózy zdravotního stavu prezidenta. Podle dřívějšího vyjádření Ovčáčka hospitalizace neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci.

Mluvčí prezidenta v pátek uvedl, že prezident je nemocen dva týdny. Na doporučení Zavorala proto Zeman v pátek hlasoval ve volbách přímo na zámku v Lánech a zrušil nedělní účast v televizní debatě. V neděli po převozu Zemana do nemocnice hradní mluvčí uvedl, že prezidentova hospitalizace neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci. Dodal, že prezident nyní potřebuje klid na léčbu, o jejím průběhu a délce rozhodnou lékaři. Podle mluvčí ÚVN stanovuje léčebný plán lékařské konzilium nemocnice složené ze specialistů na Zemanovy dílčí zdravotní problémy.

sorgedoktor ( 13. října 2021 14:32 )

Kdybyste sel kolem rokle, tak takove vtipy nevykladjte..

kradudoroztrhanitela ( 13. října 2021 12:33 )

Zítra nám Ovčáček prozradí, že Zemanovi na ARO musí přinést hrazdu, Zeman začne cvičení veletoči na hrazdě a maratonským během.

kradudoroztrhanitela ( 13. října 2021 12:31 )

Pokud to není jen žvást, aby si lůza myslela, jak je na tom Zeman dobře.

vlajo ( 13. října 2021 11:02 )

Ovce se bojí o práci. Jsem zvědav kdo ho zaměstná.

Emma33 ( 13. října 2021 09:21 )

Na aru buchty a klobasa ……. Zitra dvanactku a o vikendu na olympiadu. Proc lzete?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa