Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rakušan zůstává šéfem STAN. S Bartošem chtějí vyvést Česko z „doby temna“

Autor: amik, ČTK - 
31. srpna 2021
12:00

Poslanec Vít Rakušan obhájil funkci předsedy hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Na republikovém sněmu v Praze ho podpořilo 95,7 procenta delegátů. Těm v úvodním projevu řekl, že si Česko nemůže dovolit další čtyři roky vlády populistů s podporou komunistů. „Nemůžeme dopustit, aby ta vládní sestava byla ještě horší, obludnější,“ řekl a současnou situaci označil za dobu temna. Tu v koalici s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem slibují ukončit. Rakušan na sněmu neměl protikandidáta. Koalice je připravina na ještě hutnější dezinformační kampaň, kterou dle slov Ivana Bartoše proti lídrům koalice vedou temné síly.

Rakušan na úvod akcentoval, že výsledek sněmovních voleb bude pro Česko a jeho budoucnost klíčový. „Nemůžeme si dovolit další čtyři roky, kdy tu budou vládnout populisté, kdy se vláda bude opírat o komunisty. Nemůžeme dopustit, aby ta vládní sestava byla ještě horší, obludnější,“ řekl. K moci se podle Rakušana nesmí dostat SPD, komunisté a další extremisté. 

Na Sněmu měl projev i lídr koalice PirSTAN Ivan Bartoš, varoval před dezinformacemi. „V dobách temných, ve kterých se nacházíme, musí být politika o spolupráci, ne o soutěžení. Na lídry jsou podle Bartoše od temných stran vedeny útoky, které „rozhodně nejsou čestné“.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš a šéf STAN Vít Rakušan: Koalice pro volby 2021 Šéf Pirátů Ivan Bartoš a šéf STAN Vít Rakušan: Koalice pro volby 2021 | Facebook - I. Bartoš

„Jedna z hlavních zbraní opozice je zasévání nejistot, celé Čau lidi, falešné e-maily falešných doktorů, zpovědi občanů, tisíce názorů, jak by kampaň měla být vedena. Je proti nám vedena dezinformační kampaň, ale není vedena odsud. Prosazuje zájmy zahraničních sil, kterým rozhodně nejde o blaho občanů téhle země,“ varoval Bartoš a dodal: „Prosím, nenechte se zviklat těmito útoky. Jsme koalice dvou stran, to jsme si řekli na začátku, na tom se nic nemění a měnit se ani nebude.“

Pevnost koalice potvrzuje i Rakušan: „Šli jsme do tohoto společného koaličního projektu proto, abychom změnili Českou republiku. Na tom se nic nezměnilo a nemůže na tom nic změnit průzkum.“

„Všem moc děkuju. Vím, zní to jako kliše, ale myslím to vážně. Pokusím se vás nezklamat a pokusím se, aby ty účty, které budeme za dva roky byly stejně hodnotné, jako dnes. Ty hlasy pro mě jsou hlasy pro vás. Protože to díky vám byl STAN úspěšný,“ uvedl Rakušan po zvolení: „Půjdu do toho s chutí a energií stejně jako před dvěma lety.“

Vize pro STAN: 20 procent

Rakušan odprezentovat i vizi pro budoucnost hnutí. „Dalším cílem pro hnuti STAN je převzetí vládní zodpovědnosti. STAN ze svých zkušených lidí vybere ty nejlepších z nejlepších... Věřím, že neselžou. My nechodíme do práce, my chodíme pracovat a pracovat pro celek. A toto chci promítnout do nejvyšších pater politiky,“ řekl a přidal slib: „Dovolte mi slíbit ještě jednu věc dál porosteme, nejsme rozhodně na vrcholu. Chci aby STAN rostl směrem ke 20 procentům.“

1. místopředsedou je Jan Farský. Také neměl oponenta

Jan Farský získal 175 hlasů. y celkových 186 rozeslaných platných hlasovacích lístků. „Chci být nejen celému hnutí ale také celé společnosti oporou a pomocí,“ okomentoval své zvolení.

Následovala volba čtyř místopředsedovů. Nominováni byli Petr Gazdík, Věra Kovářová, Stanislav Polčák, Věslav Michalek a Josef Suchánek. Poslední zmíněný se nominace vzdal. Tím pádem zůstali 4 kandidáti na 4 místopředsednická místa. Všichni místopředsedové byli zvoleni.

Volba předsednictva: Tři ze 14 kandidátů se vzdali kandidatury

Jedním z cílů Sněmu byl dovolit zbývajících sedm postů do předednictva hnutí STAN. Tři ze čtyřech kandidátů svou kandidaturu bezprostředně před volbou stáhli, o posty místopředsedů se tak ve finále utká jedenáct politiků. 

Své místo v předsednictvu vybojovali Michaela Matoušková, Jana Krutáková, Miroslav Balatka, Pavel Čížek, Lukáš Vlček, Petr Hluboček a Josef Suchánek. 

Sněm posunulo tornádo na Břeclavsku

Sněm STAN se měl původně konat 26. června, den předtím však hnutí oznámilo, že akci odkládá. Reagovalo tak na tornádo na Břeclavsku a Hodonínsku, které za sebou zanechalo šest obětí a 1200 poničených domů. Starostové v koalici s Piráty tehdy rovněž dočasně přerušili kampaň. Později rozhodli o tom, že se republikový sněm uskuteční dnes.

hejhej ( 6. září 2021 16:15 )

jajas:

hejhej ( 5. září 2021 13:00 )

Šéf pidi strany , kdyby se nespojil z promuslimskými piráty, tak o nich nikdo neví. Slepence stran nevolím, je to podvod na voliče a jejich bláboly nevnímám. Každá strana má jít do voleb sama za sebe.

luder ( 1. září 2021 07:06 )

„Poručíme větru-dešti“! Tyhle pohádky už kdysi také tady byly! - Jestli chcete místo auty jezdit na kolách či pěškobusy tak volte Piráty a Stan! Velké zdražování městské dopravy a parkování i na okraji měst, o to se vám Piráti postarají a svůj Zelený program budou aplikovat postupně na celou ČR! Elektromobily?
Nařízení EU a Piráti tomu tleskají! Elektřina zdražuje a razantně bude zdražovat i nadále a to se pořádně prohneme. Vše ke spokojenosti Pirátů směřuje k omezování a likvidaci aut a o tom to je!

luder ( 31. srpna 2021 14:46 )

Škůdci země, oldcrock,
se na sjezdu STANu (mezi lidem známí jako stánkaři) zase plácali do ramen jak to skvěle udělají a nešetřili chválou a sliby jak to za jejich panování bude mít lid této země snadné a jak to všechno napraví. Trochu zapomněli počítat s tím, že si lidé pamatují jak to bylo "skvělé", když vládla pravice. Všichni máme v paměti slavné vystoupení se síťovkami s nákupy pod vládou pravice a levice a jejich porovnávání. K tomu aby zalepili díry ve svém hospodaření, tak "vypůjčili" z důchodového účtu hromadu peněz, aniž by tam cokoliv vrátili. A pak brečeli, že není na důchody. Navíc jsme také jejich hospodařením přišli o skoro všechno měnové zlato. K tomu není co dodat - za jejich vlád došlo k ohromné ztrátě efektivnosti národního hospodářství. Vlády pravice byly, pokud jde o ekonomiku, iniciativní jen ve snaze co nejvíce podniků zprivatizovat a výnosného společenského majetku se zbavit a jak se zadlužit. Měli bychom si však naopak všímat toho, jak se domácí zbohatlíci, zahraniční vyžírci, různí mnohdy pochybní restituenti, katolická církev i potomci bývalé šlechty o tento majetek rvali a rvou. Takže to všechno dopadlo, jak to dopadlo. To prokazuje, že tato cesta byla a je pochybná, škodlivá ne-li vlastizrádná. Všichni máme v paměti heslo předsedy ODS Klause - "stát se o nikoho starat nebude, každý se musí postarat sám o sebe". Ze zkušeností vyplývá, že předvolebním slibům ODS,STAN, TOP09, Lidovcům a Pirátům nelze věřit.

jajas ( 31. srpna 2021 13:18 )

Ti dva mají temno v hlavě, tak mají pocit, že je všude­....b*­l*b*o*­u*n*i*!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa