Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

Exministr z traktoru: Jurečka řídí farmu i velkou rodinu. S manželkou učitelkou má 5 synů

Autor: simao - 
19. června 2021
05:00

Exministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) toho ve 40 letech stihl a stíhá hodně - stará se o svou početnou rodinu, farmu na Hané, jezdí v kombajnu či traktoru, ve Sněmovně coby představitel opozice „zatápí“ Babišově vládě. Coby šéf lidovců se upsal pod předvolební spojení s ODS a TOP 09 v rámci koalice Spolu.

Rodina Mariana Jurečky pochází z Hané. On sám se narodil v Přerově, pendluje mezi Rokytnicí u Přerova, kde má dům a rodinnou farmu se slepicemi, králíky či husami, a Prahou, kde působí jako poslanec a šéf KDU-ČSL.

„Kolikrát to člověka i zamrzí, když odjíždí z domu. Přijde za vámi čtyřletý syn, který vás obejme a řekne: tati, nejezdi... Každý, kdo tohle zažívá, že jezdí do práce na několik dnů z domu, tak těm pocitům rozumí,“ říkal Jurečka Impulsu.

Jurečka je vedle toho také někdejším ministrem zemědělství ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), tuto funkci zastával od ledna 2014 do prosince 2017. A také pětinásobným otcem. 

Pět synů v chalupě a manželka učitelka

Právě rodina u Jurečků je pořádně rozvětvená. Jurečka sám je z pět dětí, má dva bratry a dvě sestry. Sám má pak doma 5 synů. „Být dobrým otcem je mnohem větší životní úspěch než být dobrým manažerem – to dnes zvládne kdekdo,“ uvedl před časem na svém blogu a přidal poznámku: „Slabí muži mají milenky, silní muži mají rodiny.“

Jurečkova manželka Jarmila je učitelkou na základní škole. „Ukažte mi manžela, který občas nedostane kartáč,“ podotkl Impulsu.

Šéf lidovců to nedávno zmínil i ve Sněmovně. „Já jsem v loňském roce nebyl nikde na dovolené, na rozdíl od vašeho bývalého poradce jsem ani letos nebyl na dovolené a dlouho na žádnou dovolenou nepojedu. Moje manželka také nebyla nikde na dovolené, učí ve 2. třídě, donesla si domů ze školy covid a prostě pracuje a funguje. Nejezdíme do Dubaje a do podobných věcí,“ šil Jurečka do premiéra Babiše, když žádal Sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu.

Farmu přepsal na manželku, střet zájmů odmítal

Sám Jurečka přitom vysvětloval v minulosti i to, proč přepsal svou farmu na manželku. „Přepsal jsem ji, protože když jsem v roce 2014 vstoupil do vlády, musel jsem okamžitě přestat soukromě hospodařit,“ přiznává Jurečka na svém webu.

V roce 2018 odmítal, že by i on byl ve střetu zájmů. „Protože naše rodinná farma nikdy nepobírala žádné jiné podpory z EU, než platby na plochu, tedy nežádala tato farma nikdy investiční podporu či vratku zelené nafty. To je docela významný rozdíl mezi mnou a panem premiérem,“ uvedl na twitteru.

Zemědělec se v Jurečkovi nezapře. Na sociálních sítích sdílí Jurečka čas od času fotky s kombajnem či traktorem. Jurečka v mládí pomáhal na poli a statku rodičům, hospodařit sám na sebe začal v roce 2002.

Tři bratři Jurečkové v zemědělství

V zemědělství přitom podnikají i jeho bratři. První z nich obhospodařuje pozemky po rodičích v Kokorách. „Pokud jde o bratry, lidé si to dost pletou. Mám dva bratry a oba pracují v zemědělství. Jeden je soukromý zemědělec a má kolem 200 hektarů, což je středně velká farma, zdědil ji po rodičích a postupně ji dál buduje,“ uvádí Jurečka.

„Druhý bratr je ředitel jednoho zemědělského podniku. Kdokoliv se může z veřejných zdrojů podívat, jaké subjekty dostávaly dotace od doby, co existuje Státní zemědělský intervenční fond. Ať v době, kdy jsem ještě nebyl ministr zemědělství, nebo poté, co jsem se jím stal, a dnes, kdy již nejsem. Určitě nedošlo k žádnému navýšení těchto dotací poté, co jsem se stal ministrem zemědělství. Jestli mi někdo tvrdí, že jsem někomu něco přihrál, tak já říkám, prosím, podejte trestní oznámení,“ vzkazuje Jurečka.

Sporná dotace?

Jurečkův starší bratr Lukáš působil i jako poradce ministra zemědělství v době, kdy resortu velel právě Marian Jurečka. Je ředitelem zemědělského družstva Pooslaví Nová Ves. V minulosti se řešila půlmilionová dotace na projekt demonstračních firem, tedy nový dotační titul, spuštěný právě za Mariana Jurečky.

„Jednu dobu se psalo o podpoře pro firmu, kde je můj bratr ředitel, ale vše bylo zcela v pořádku, přihlásil se společně s dalšími do programu příkladů dobré praxe, kdy se farmy zavázaly, že změní způsob hospodaření a budou své výsledky prezentovat ostatním kolegům z jiných farem,“ stojí si za svým Jurečka, že se nedělo nic nekalého.

Jurečkovo covidové pivo a tuba

Jistou „nekalost“ si však svou nešikovností přivodil sám Jurečka, když během omezení při pandemii koronaviru poslal na sociální sítě fotografii s pivem na ulici - navzdory zákazu pití alkoholu na veřejnosti i omezené době vycházení. Jurečkovo počínání bylo řešeno jako přestupek, od pražského magistrátu za něj dostal pokutu 2000 korun.

„Byla to moje chyba, přiznal jsem to. Neuvědomil jsem si, že je zákaz pití na veřejnosti, mám to vědět. Porušil jsem nařízení vlády, tečka. Celou dobu, co jsem v politice, jsem připraven na variantu, že člověk bude muset ze dne na den odejít. Na funkcích nelpím,“ komentoval to Jurečka pro CNN Prima News.

Jurečka je katolík, mezi svými zálibami uvádí florbal, ale také hudbu - hraje na tubu. Často s kapelou Porta Benefica. Jako dítě se učil na housle, kontrabas či baskytaru, zahrát umí i na Panovu flétnu.

Video  Pekarová, Fiala a Jurečka si natočili přání Čechů. Chtějí hodné děti a otevřít hospody. Babiš smutnil  - SPOLU: ODS, TOP 09, KDU-ČSL
Video se připravuje ...

starena ( 2. září 2021 09:03 )

Tak proč ty dotace tedy neoprávněně dostává, to to nikdo nehlídá, pokud je to pravda?

starena ( 2. září 2021 09:00 )

To je vždycky nářku politiků když někdo nebyl letos nebo vloni na dovolené, já znám plno starších lidí, kteří nebyli v životě nikdy na žádné dovolené a dožili se vyššího a vysokého věku. Ti měli ve zvyku svoji dovolenou využít pracovně, pro lepší blaho rodiny. Dnes něco nepředstavitelného!

Evka4 ( 19. června 2021 16:57 )

Prolhanej zlodějskej černo***ník. Fuj tajxl.

Evka4 ( 19. června 2021 16:56 )

Evka4 ( 19. června 2021 16:55 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa