Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bělobrádek lituje „rozvodu“ se Starosty. Chce s nimi jít do senátních voleb

Autor: ČTK, var - 
11. října 2017
16:06

Prostor pro další spolupráci KDU-ČSL a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) stále existuje, i když se koalice pro letošní volby do Sněmovny rozpadla. V rozhovoru s ČTK to řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Ukončení volební spolupráce pro nynější volby lituje, podle něj mohla obě uskupení společně získat přes deset procent hlasů.

Já si dovedu představit, a určitě to budu Starostům navrhovat, abychom koordinovali senátní volby příští rok. My jsme sice vyhráli senátní volby loni jako KDU-ČSL, ale myslím, že kdybychom dokázali udělat nějaké strategické partnerství v systému většinových voleb do Senátu, tak bychom mohli být společně ještě úspěšnější,“ řekl Bělobrádek. Podotkl, že spolupráce KDU-ČSL a STAN v Senátu je velmi dobrá, jejich kluby často zasedají společně.

Podle květnové dohody měly obě strany kandidovat společně i nyní do Sněmovny ve volební koalici. V červenci ale lidovci kvůli zvýšenému volebnímu prahu navrhli, aby Starostové místo koalice vstoupili na jejich kandidátky. „Byli jsme dohodnuti se špičkami STAN, že když nebudou vycházet dobře průzkumy, tak nebudeme riskovat, že by ty hlasy propadly. Protože kdyby propadlo třeba devět procent hlasů, tak by to mohlo významně promíchat kartami. Podívejte se, co to udělalo v Polsku například. Mohla by tady být třeba i teoreticky vláda jedné strany, což já bych si nepřál,“ řekl Bělobrádek.

Podle průzkumů by lidovci dostali kolem 6 procent hlasů

Změna spolupráce z volební koalice na nasazení Starostů na lidovecké kandidátky měla podle Bělobrádka rozptýlit obavy voličů z desetiprocentního volebního prahu, který platí pro koalici dvou stran. Při nové formě spolupráce by společné kandidátce KDU-ČSL a STAN stačilo získat pět procent hlasů, což by mohlo přilákat některé nejisté voliče. „Měli bychom jistotu, že se tam dostaneme, a věřím, že potom bychom těch deset procent určitě překročili,“ řekl Bělobrádek.

STAN na takovou variantu nepřistoupil a rozhodl se pro samostatnou kandidaturu. „Oni se rozhodli, že půjdou raději sami. Já to akceptuji. Je to škoda, nicméně je třeba to takhle brát,“ řekl Bělobrádek.

Podle posledních průzkumů by KDU-ČSL získala ve volbách kolem šesti procent hlasů, podpora STAN se pohybuje kolem tří procent. Starostové by se tak do Sněmovny nedostali.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
salto ( 12. října 2017 08:40 )

Nenažranost

hejhej ( 11. října 2017 19:47 )

Bělobrádek - Gazdík, dva blbci, kterým jde jen a jen o koryto. Zatím předvádějí jenom trapné divadlo. Nejlepší bude tyto strany spolu z ODS, TOP09 a ČSSD NEVOLIT !!!!!!!

zdeenna ( 11. října 2017 19:22 )

Bělobrádek a spol. jde jen po korytech. Fandila jsem jim ve spojení se starosty,ale byli připos... a raději je podrazili. Přála bych jim hranici pod 5 %,aby se do sněmovny vůbec nedostali !!! Zradí pro koryta každého i občany. Nehlasujte po ně !!!

moiaza ( 11. října 2017 17:28 )

On ten tajtrlík neví co chce a jde mu jen a jen o jeho koryto. Falešný jako celá KDU-ČSL. Blbobrádek znovu a tradičně přemýšlí komu udělat nevěstu, aby byl u koryta.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa