Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Strany se přetahují o proevropské voliče. Pro setrvání v EU je většina z nich

Autor: jer, ČTK - 
13. srpna 2017
16:15

Zachování členství České republiky v Evropské unii prosazuje ve svých předvolebních programech většina hlavních politických stran. Různě si však představují priority, na které by se Česko v EU mělo zaměřit. Sociální demokraté vidí význam politiky v EU ve sbližování životní úrovně mezi státy, zatímco třeba ODS klade důraz na propojování trhů. Různé postoje mají strany také k zavedení eura.

Jedinou stranou, která voličům nabízí vystoupení České republiky z Evropské unie, je Svoboda a přímá demokracie (SPD). Lidé by o opuštění EU měli rozhodnout v referendu. Ostatní strany chtějí, aby Česko výrazněji promlouvalo do unijních politik.

Vítěz posledních sněmovních voleb ČSSD říká, že pokud chce Česko EU aktivně utvářet, musí zůstat v jejím jádru. V dlouhodobém horizontu sociální demokraté předpokládají zavedení eura. V průzkumech nejsilnější hnutí ANO volební program zatím nepředstavilo. Podle lídra ANO Andreje Babiše by EU měla být silná, ale nepřeje si evropský superstát. Zdůrazňuje především jednotu při budování vnitřního trhu, dopravní infrastruktury či boje s kriminalitou. Společnou evropskou měnu Babiš označil za krachující projekt.

Proti euru jsou také občanští demokraté. Chtějí Česku vyjednat pro Česko trvalou výjimku z členství v eurozóně. Ve smlouvě o přistoupení do EU z roku 2004 se ČR zavázala euro přijmout. ODS tvrdí, že Česko by se v Unii mělo soustředit na prosazování vlastních zájmů, kterými jsou odstraňování obchodních bariér a propojování trhů. Místo bližší integrace by podle nich EU měla část svých pravomocí přenést zpět na národní státy. Silnější pozici Česka v EU chtějí komunisté. KSČM volá také po omezení unijní byrokracie.

Proevropská orientace je patrná v programu TOP 09. Strana prosazuje co nejrychlejší přijetí eura a zapojení Česka do rychlého pruhu evropské integrace. Chce dál odstraňovat bariéry na vnitřním trhu EU a zabránit vytváření nových, také by se podle ní měl přehodnotit unijní rozpočet, aby šlo víc peněz na zahraniční a bezpečnostní politiku a méně na zemědělskou.

VIDEO: Bude nás chránit NATO, nebo EU? Sobotka o evropské bezpečnostní spolupráci

Lidovci rovněž slibují aktivnější vystupování České republiky v EU. Chtějí, také aby český parlament více využíval postup, kterým národní parlamenty mohou zasahovat do kontroly společné unijní legislativy.

Česko vidí jako součást EU i Piráti a Zelení. Pirátská strana si přeje větší vliv občanů na rozhodování Unie, staví se proti byrokracii a nesmyslným dotacím. Zelení podporují proměnu EU ve federaci s co nejvíce sdílenými pravomocemi v oblastech sociálních věcí, daní, životního prostředí, zahraniční politiky a obrany.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa