Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Světem Babiše otřásá deset otázek. Čapí hnízdo, volby a policie hrají prim

Autor: Tomáš Belica - 
12. srpna 2017
19:00

Korunové dluhopisy? Střet zájmů? Dřívější kauzy šéfa hnutí ANO jsou ve srovnání s tím, čemu Andrej Babiš (62) čelí teď, skoro nic. Babiše a jeho pravou ruku Jaroslava Faltýnka (55) už netepou jen političtí soupeři. Kvůli fíglu s dotací pro Čapí hnízdo je chce stíhat policie! Blesk položil odborníkům deset nejdůležitějších otázek ohledně dalšího vývoje.

1) Vyhoví Sněmovna policii a vydá Babiše s Faltýnkem?

Sněmovna musí žádost policie zařadit na nejbližší schůzi, ta začíná 5. září. Politologové se shodují, že poslanci – a to hlavně ti opoziční – své kolegy vydají k trestnímu stíhání rádi. Pro vydání zřejmě bude hlasovat i Babiš s Faltýnkem. „Samozřejmě si budou napřed chtít říct to své, ale uvědomují si, že mnohem horší pro ně by bylo, kdyby vydáni nebyli. Zvláště v předvolební kampani by to na ně vrhalo velmi špatné světlo,“ říká Jan Kubáček.

2) Nezasahuje česká policie do voleb?

Načasování žádosti o vydání krátce před volbami považuje politolog Kubáček za nestandardní: „Samozřejmě rozumím tomu, že policie musí konat nehledě na termíny voleb, ale je to přinejmenším zvláštní.“ Naopak politolog Lukáš Jelínek je rád, že policie koná bez ohledu na nějaké volby. „Myslím si, že to je to poslední, co by si občané tady v té zemi přáli,“ říká Jelínek. Proč vyšetřovatel Pavel Nevtípil zaslal žádost o vydání před volbami, na to Blesku pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová přímo neodpověděla. Vše, co mělo být k případu sděleno, již prý zaznělo.

3) Může kauza zamíchat s preferencemi ANO?

Tradičním stranám by taková aféra preference pěkně rozhodila, ne tak v případě Andreje Babiše a jeho hnutí. „Jejich voliči jsou mnohem větší srdcaři, dokážou Babišovi ledacos odpustit, zvlášť když ten to označí za kampaň a účelovku," míní Jelínek. Propad by dle něj byl jen v řádu procent. Současná kauza je ale prý kvůli zapojení policie mnohem vážnější, než byly aféry s korunovými dluhopisy či střet zájmů kvůli vlastnictví médií.

4) Pokud by přesto ANO výrazně tratilo, kdo by z toho naopak profitoval?

Spíše prý nové menší subjekty než velké strany. „Část voličů se poohlédne po Starostech, po Pirátech nebo i Realistech. Nečekám, že by došlo k návratu k těm tradičním stranám,“ říká Kubáček.

5) Sněmovna může Babiše s Faltýnkem vydat rychle. Vlastní vyšetřování ale bude nejspíš zdlouhavé. Mezitím ANO třeba vyhraje volby a Babiš se stane premiérem. Obrátila by se situace v Babišův prospěch, hlasovala by nová Sněmovna o vydání ještě jednou?

„Pokud se neobjeví nějaká nová informace, nedojde k rozšíření obvinění, tak by se mělo i v nové Sněmovně pokračovat v tom původním režimu, tedy ve vydání a prošetřování celé věci,“ říká Kubáček a připomíná dosud neuzavřený případ Davida Ratha, zadrženého policií před více než pěti lety.

6) Může být premiérem trestně stíhaná osoba?

Formálně to překážkou není a z Hradu už zaznělo, že by to opravdu nebyla překážka. „Ústava nijak neznemožňuje, aby byl premiérem jmenován trestně stíhaný. Prezident jej klidně do funkce jmenovat může,“ řekl Blesku Vladislav Vnenk, expert na ústavní právo ze Západočeské univerzity v Plzni. Hlavně v Evropě by nám prý ale premiéra, o kterého se zajímá policie, otloukali o hlavu.

7) Vlastní prošetřování Čapího hnízda vede také evropský úřad OLAF. Mohou mít jeho závěry dopad na české vyšetřování?

„Ne. Policie České republiky je nezávislá a provádí vlastní šetření. Ale samozřejmě podněty z těchto institucí bere policie v potaz a začleňuje je do vyšetřování,“ říká renomovaný advokát Jan Černý.

8) Znamenal by případný odchod Babiše z politiky zároveň konec hnutí ANO?

To je více než jisté. „Přestože jsme zažili charismatické předsedy Václava Klause, Miloše Zemana či Josefa Luxe, vždy v těch stranách byly i další osobnosti, zejména v regionech. Hnutí ANO si ale náhradníky záměrně nebudovalo. Opravdu by to mohl být pro ANO nekrolog,“ říká Kubáček.

9) Vlastnická struktura farmy je mlhavá, vlastnila ji firma z holdingu Agrofert, Agrofert samotný a také Babišovo příbuzenstvo. Může policie rozšířit vyšetřování i na ně?

Oslovení právníci s ohledem na to, že případ neznají, nechtěli spekulovat. Podle webu Seznam.cz se ale detektivové už vážně zajímají také o Babišovu ženu Moniku, jejího bratra Martina Herodese a také Babišovu dceru z prvního manželství Adrianu Bobekovou. Policisté podle informací Seznamu v trestním spisu argumentují tím, že všichni tři o údajném 50milionovém dotačním podvodu věděli.

Podle serveru Neovlivní.cz by se policejní vyšetřování mělo týkat také náměstkyně jihlavského primátora a kandidátky do Sněmovny za ANO Jany Mayerové, která za farmu Čapí hnízdo podepsala žádost o dotaci. Policie se podle serveru také zajímá o dva členy představenstva farmy Josefa Nenádala a Luďka Kalivodu, kteří Mayerovou podepsáním žádosti pověřili.

10) Jak případ Čapí hnízdo skončí?

Politologové se shodují, že kauza se potáhne velmi dlouho, nakonec však vyšumí doztracena. Pravdu se ani po letech nedozvíme...

Komu patří „Čapák“?

Babiš opakovaně tvrdil, že s projektem farmy na Benešovsku neměl nic společného, a nevěděl ani, komu patří. Loni přiznal, že v době, kdy Čapí hnízdo získalo evropskou dotaci určenou pro malé a střední podniky, držely akcie společnosti jeho dospělé děti a bratr jeho nynější manželky Moniky. Pod Agrofert se farma oficiálně dostala opět až v roce 2013.

Žalobce neměl tucha?

Byla to sóloakce! To tvrdí o policejní žádosti o vydání Babiše a Faltýnka státní zástupce Jaroslav Šaroch, který kauzu dozoruje. „Informován o tom kroku byl ve chvíli, kdy k němu docházelo,“ uvedla mluvčí pražského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

VIDEO: Odborník Šlerka: Babiš se neměl s Přibilem vůbec bavit. Ať zváží, co se svými médii

hejhej ( 14. srpna 2017 10:17 )

Je třeba připomínat. Čapí hnízdo je od r. 2010, dotace schvalovala tehdejší vláda - min.financí arogantní, hysterický opilec Kalousek. Stejně tak i nezdaněné dluhopisy. Když někoho vyšetřovat, pak nejprve Kalouska. Pan Babiš udělal jednu velkou chybu, když blb Sobotka podával demisi, v zápěti ji stáhl , že nevypověděl s podrazákama z ČSSD a KDUČL koaliční smlouvu. Už by bylo po předčasných volbách a podrazáci v řiti.

tosto ( 13. srpna 2017 13:03 )

Nejlepší je ptát se politologa , který je člen ČSSD.!!!!!!!!!!! Odpovědi jsou už předem jasné. To je stejné jak kolovrátek a logo ČT Kalousek , který je takový chudák , že musí bydlet na hotelu , protože nic ale opravdu NIC nemá.

hejhej ( 13. srpna 2017 09:23 )

105105: Tato štvavá kampaň je plánovaná, stejně jako vyšetřování p. Babiše těsně před vobama. Je to především akce ČSSD - Chovanec, Sobotka, Zaorálek za podpory zlodějské ODS, TOP09 a KDUČSL. Je třeba se podrazáckými politiky nenechat odtradit a volit p. Babiše.

lesnismes ( 13. srpna 2017 06:52 )

Neni koho volit !!!!!!!!!!!!!!!!!

hemafrodit ( 13. srpna 2017 06:27 )

no bohužel máme tak tupý národ jak kdysi řekla ovarová hlava,že tento tupý lid bude opět volit ANO.Bohužel ale neni koho volit,všechny strany jako top,cssd,ods nás jen přesvědčily že jsou to samí zloději a jde jim jen o koryta.jdu blejt velebnosti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa