Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čunek ve vedení nás nezastaví, říká Gazdík před lidoveckými volbami

Autor: Jakub Veinlich - 
26. května 2017
09:32

Mají co dělat. Pokud chce koalice lidovců a Starostů usednout po volbách ve sněmovních lavicích, musí oslovit alespoň 10 % voličů. Pomoct si chtějí například voláním po elektronizaci státní správy. Zrušením ministerstva pro místní rozvoj anebo přesunutím pošty pod nově vytvořený úřad. Představit chtějí i svého prezidentského kandidáta. Nejdříve ale musejí lidovci o víkendu volební koalici potvrdit. Předseda hnutí STAN a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík věří, že žádný zádrhel nepřijde. Řekl to v rozhovoru ve Studiu Blesk. 

Nadcházející víkend může rozhodnout. Lidovci buď odhlasují volební koalici se Starosty, nebo ji pohřbí. V tom případě by se obě strany rozešly a do voleb by šla popřípadě každá zvlášť. Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík věří v první variantu. Tedy že lidovci dají společnému volebnímu projektu zelenou.

„Věřím tomu, pracujeme na tom více než půl roku. Je to dobře pro tuto zemi. Kdybychom neudělali nic, kdybychom nešli společně, tak je téměř jisté, že Andrej Babiš bude sestavovat koalici,“ řekl v rozhovoru ve Studiu Blesk Gazdík, který bude kandidovat za novou volební koalici jako lídr v Praze.

Petr Gazdík odpovídal ve Studiu Blesk v úterý, tedy v den propuštění Jiřího Kajínka z vězení a těsně po teroristických útocích v Manchesteru:

Výhodu ve spojenectví s lidovci vidí v tom, že pokud překonají deset procent, budou mít dohromady nárok na víc poslanců, než kolik by mohli mít v případě, že by šla každá strana do voleb sama.

Hrozba jménem Čunek

Kromě potvrzení koalice čeká lidovce o víkendu také volba nového vedení. Gazdík doufá, že předsedou zůstane i nadále Pavel Bělobrádek. Pokud by se do vedení dostal Jiří Čunek, věří Gazdík, že nebude chtít spojenectví s lidovci bránit, tak jak se na počátku zdálo.

„On vždy hlasoval pro tu koalici, on si uvědomuje, co může ta koalice pro tuto zemi znamenat a kam může upravit ten směr a směřování naší země v budoucnu,“ říká Gazdík na adresu hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka. Právě na krajském úřadu se teď oba politici potkávají. Gazdík je totiž radním.

Kandidát na prezidenta

Zatímco ostatní strany váhají, zda představit svého prezidentského kandidáta, lidovci a Starostové mají jasno. Chtějí „prorazit“ na Pražský hrad se svým adeptem. „Je to součást naší koaliční smlouvy, že v nějakém čase představíme našeho společného kandidáta na prezidenta,“ jméno ale Gazdík prozradit zatím nechtěl. Sám ale vidí jako kandidáta bývalého šéfa akademie věd Jiřího Drahoše, který už sbírá podpisy pro svou kandidaturu.

Kdy představí lidovci a Starostové prezidentského kandidáta?

Zrušit ministerstvo

Do voleb jdou Starostové a lidovci s ambicí přenést co nejvíce rozhodovacích pravomocí na obce. Velkým tématem je podle Gazdíka také elektronizace státní správy. V budoucnu bychom měli chodit podle vize Starostů a lidovců co nejméně na úřady. Elektronické čipy na občance mají vše usnadnit. Podobně jako například šéf hnutí ANO Andrej Babiš, mluví i Gazdík o rušení některých úřadů státní správy.

„Chtěli bychom zrušit ministerstvo pro místní rozvoj a zřídit ministerstvo pro vědu, výzkum a informatiku,“ právě pod toto ministerstvo by měla přejít podle Gazdíka také pošta, kterou doteď řídí ministr vnitra.

Co s poštou a proč je potřeba nové ministerstvo. Petr Gazdík odpovídal v rozhovoru ve studiu Blesk. 

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
joudajoudovy ( 27. května 2017 13:32 )

pouze pro objektivitu a vyvazenost informaci. ma-li nekdo vyhrady ke zdravotnimu stavu milose zemana, mel by se zajimat i o zdravotni stav belobradka, aby se pak nedivil a i jeho nekritizoval. http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/233398/belobradek-o-sve-nelecitelne-ne moci-zacaly-mi-chromnout-prsty-hrozi-mu-vozik.html

rego- ( 27. května 2017 13:10 )

Pokud toto tupé samolibé zubaté vejce zaprtek Sralbotka opět bude ve vládě,bude zle..natož u moci..To už se raděj odstěhovat na Ukrainu..Jedina naděje jsou Zeman s Babišem,to jsou politici co umí a nekradou a nelžou jako Sobotka,Kalousek atd..Jedině s ANO bude dobře!!!!!

joudajoudovy ( 26. května 2017 14:12 )

zdenekk + tve cerne duse, mam pro tebe radostnou zpravu: zverejneno na CT, cca pred 10min. STRANICKÉ PREFERENCE A VOLEBNÍ MODEL V KVĚTNU 2017 ANO 33% CSSD 14% ODS 13% KSCM 11,5% KDU-CSL 8,8% Kalousek 7% STAN 2%

joudajoudovy ( 26. května 2017 12:58 )

herman prosel kadrovym sitem a na belobradu se vyhlasil konkurz. a jak probihal? https://www.youtube.com/watch?v=ZZ3UIr3h48I

noacojezase ( 26. května 2017 12:25 )

S Bělobrádkem tam jede i Daniel Herman, takže se tam neztratí, místopředseda vlády a ministr, soukromá návštěva jak vyšitá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa