Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Komentář: Chcípni jako pes. Lidovci a ČSSD zahájili volební kampaň

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
30. srpna 2017
06:21

KDU-ČSL i ČSSD odstartovaly předvolební kampaň a obě po svém: šéf lidovců Pavel Bělobrádek na Facebooku vzkázal majitelům psů, že jejich zvířata neumírají, ale chcípají; volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek pro změnu tradičně zacílil na důchodce, kteří jsou jedni z posledních, kdo jeho partaji zbyl.

Začněme Bělobrádkem, jenž kampaň začal spíš nechtěně. Takže jeho osobní vyznání (či spíš výlev) vlastně můžeme brát skutečně upřímně. Vicepremiér pro vědu se v úřadu evidentně zle nudí a tak si jako většina znuděných lidí krátí čas na Facebooku, kde se jedna žena rozepsala o tom, že jí „zemřel“ pes. Šéf lidovců a velký katolík se rozhodl pohladit ji po duši.

„Neumřel. Umírají pouze lidé. Zvířata uhynou, pojdou, chcípnou (u nich to nemá vulgární podtext), padnou, zhasnou, jsou zabita, poražena… Dávat zvířatům lidské vlastnosti a používat u nich lidské výrazy (umírat, jídlo, jíst, kakat atd.) je modernistické, levicové a liberální a hodí se k městské eko-etno-bio vychrtlině s korálky na krku, náušnicemi v nose, pupku a obočí, s plandající sukní (lunty) a pijící čaje z misky,“ napsal jí.

A sakra! Bělobrádek dělal jatečního inspektora a tohle jsou fakt jatka – jen lidská. Pominu lingvistický spor o „umírání“ a „chcípání“, šéf lidovců evidentně žije v jiném světě. Kde ho ale proboha osvítilo spojování politické ideologie se zvířaty? O modernistických, levicových a liberálních manýrách kdysi rád mluvil i pozdní Václav Klaus, i ten je ale aplikoval jen na kuřecí řízky a džínovou bundu. Znal mentální meze.

Levice v křeči?

Zvířaty a „kakáním“ Bělobrádek jasně trumfuje, jako ostatně před časem trumfoval i chytrou radou matkám-samoživitelkám, aby si našly lepšího „chlapa“. Doufejme jen, že tím nemyslel sebe. Každopádně teď voličům znovu potvrdil, že lidovci fakt nejsou jen samí boží lidi, jak vysvětloval před časem. Leccos ale naznačil i start volební kampaně ČSSD. Ještě nedávno v Lidovém domě přemýšleli, jak oslovit mladší a městské voliče; ti tradičně volí levici na Západě, ČSSD se ale vyhýbají jako čert kříži. I v Lidovém domě se proto chtěli zmodernizovat.

Zahájením volební kampaně mezi důchodci ale nový volební lídr Zaorálek spíš naznačil, že v ČSSD v pudu sebezáchovy znovu cílí hlavně na seniory a zaměstnance veřejné správy. Těm totiž můžou zvyšovat důchody a platy z daní lidí pracujících v soukromé sféře, kteří ovšem průměrně berou méně. Problém je, že na ně ČSSD znovu zapomíná. Její volební slogan sice zní „Konec levné práce“, jenže v soukromých firmách výdělky nezvednete politickým slibem.

To je navíc od politiků trochu ironie: ti levnou práci neznají a pro zvýšení svých už tak vysokých platů klidně znásilní i práci Českého statistického úřadu, z jehož čísel si počítají mzdy.

Podle současných volebních preferencí ČSSD ztratila za posledních 10 let téměř 20 procent voličů, ostatně i kvůli tomu nedávno osvobodila premiéra Bohuslava Sobotku od partajních funkcí. Jinak jako by se ale v Lidovém domě nic nezměnilo.  

Bělobrádek o kandidatuře:

ivoadler ( 11. října 2017 18:38 )

To se divím, to se divím! Já myslel, že Bělobrádek je politický genius. A ono ne. Ovšem ostouzení komunistů mu jde na výbornou.

andorea ( 30. srpna 2017 11:21 )

1. Poučování o výrazivu v okamžiku, kdy někdo píše o smutku ze smrti zvířete, je krajně nevhodné a udělá to jen buran. 2. Bělobrádek rozhodně není tím, kdo by mi mohl určovat, jak se budu vyjadřovat o odchodu svého zvířete! 3. Pokud u Bělobrádků zvířata chcípají, tak u nás umírají, protože jsou to členové rodiny.

aristo ( 30. srpna 2017 10:47 )

Pathetic Belobradek, neco tak uboheho muze prohlasit jen moron nebo lunatic. Drop dead !

ja01 ( 30. srpna 2017 10:38 )

Jestli nebude problém spíše v tom, že tu záležitost nazval pravým jménem. A to se bohužel poslední dobou moc nenosí. S politikou to nemá nic společného, jen se komentátorovi naskytla možnost spojit nesouvisející věci a článek byl na světě. A peníze za něj také.

naidka ( 30. srpna 2017 09:25 )

Mě jeho kecy překvapily, o to víc, že je MVDr.

Zobrazit celou diskusi