Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Slibují dostatek vody i lepší dopravu. Pražští a středočeští STAN zahájili s vínem kampaň

Autor: ČTK - 
4. září 2017
13:07

Na pražském Masarykově nádraží zahájili v pondělí společně volební kampaň Starostové a nezávislí (STAN) z hlavního města a ze Středočeského kraje. Zaměřit se v ní chtějí mimo jiné na dopravu, školství a na dodávky pitné vody, které je podle nich v metropoli zatím dost, naopak ve středních Čechách na některých místech nedostatek.

"Středočeský kraj je s Prahou propojený, spolupráci je nutné posunout o úroveň výš," řekl pražský a celostátní lídr hnutí Jan Farský. Podle středočeské jedničky Víta Rakušana je středočeský venkov stejně důležitý jako hlavní město. "Praha a Středočeský kraj nejsou konkurence, vzájemně se potřebují," zdůraznil Rakušan.

Volbu Masarykova nádraží pro start kampaně v metropoli a ve středních Čechách označili lídři za symbolickou, neboť je vstupní branou pro Středočechy do Prahy. Po projevech rozdávali čelní kandidáti kolemjdoucím lidem hrozny vína, znak kampaně hnutí.

Farský doufá v to, že STAN získá v Praze aspoň 12 procent hlasů. "Myslím si, že na ně máme podle toho, co můžeme nabídnout," uvedl. Rakušan chce ve středních Čechách nejméně deset procent, aby hnutí uspělo celostátně, osobně věří ve 14 procent.

Starostové dříve spolupracovali s TOP 09, pro letošní sněmovní volby se plánovala koalice KDU-ČSL a STAN. Lidovci v červenci ustoupili od dohody zejména kvůli obavám, že by koalice nepřekročila potřebnou hranici deseti procent. STAN pak odmítli nabídku, aby vstoupili na kandidátky KDU-ČSL, a jdou do voleb samostatně.

Poslední volební model agentury Median přisoudil STAN zisk 3,5 procenta hlasů. Hnutí by tak nepřekročilo pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
salto ( 5. září 2017 07:25 )

STAN není radno si znepřátelit, něco mi říká, že po volbách budou mít s KDU 56%

hejhej ( 4. září 2017 15:59 )

K smíchu. Politici před volbama se snaží dělat z lidí pitomce. Co jste dělali dosud???? Od jara je kampaň antiBabiš. STAN se prezentoval Gazdíkem jako totálním idiotem u Krauze a na Václaváku, kde zneuctili státní svátek 28.října. Takovým hlupám nevěřím ani 1 slovo. Na mítinky politiků nechodím a reklamní letáky nečtu a hned vyhazuji. Především nezapomínám!!!!

miraman ( 4. září 2017 15:04 )

Typické, kážou vodu a pijí víno. To už jsem někde slyšel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa