Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Chovanec přebral i vedení kampaně ČSSD. Sobotkův muž Birke jako šéf skončil

Autor: ČTK, zst - 
15. června 2017
11:55

Funkci volebního manažera sociální demokracie předal dočasně úřadující předseda Milan Chovanec. ČSSD to uvedla v tiskové zprávě. Birke ráno dal svou funkci k dispozici, označil to za logický postup vzhledem k tomu, že v čele strany skončil Bohuslav Sobotka, který ho přípravami kampaně pověřil. Birke se bude na kampani i nadále podílet a věnovat se odborům a dopravě.

Ministr vnitra Chovanec ve čtvrtek od Sobotky přebral řízení strany a nyní se zatím ujme i funkce manažera. „O dalším postupu se budu radit se svými kolegy ve vedení ČSSD. Děkuji Honzovi Birkemu za velký kus práce, který v roli volebního manažera odvedl, a těším se na další spolupráci s ním, mimo jiné jako lídrem volební kandidátky v Královéhradeckém kraji,“ uvedl Chovanec.

„Připadá mi logické, že když je změna lídra do voleb, dát svou funkci k dispozici. Já neutíkám od ničeho, kampaň je celá připravená, hotová a v mašličkách. Ale novému lídrovi musím dát možnost vybrat si svůj manšaft, to je logické a normální,“ zmínil Birke.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka ve středu oznámil, že ve čtvrtek opustí funkci předsedy strany. Svůj krok odůvodnil tím, že nese odpovědnost za pokles volebních preferencí strany. Vedení strany se ve čtvrtek ujal statutární místopředseda Chovanec, lídrem pro říjnové volby do Sněmovny bude místo Sobotky místopředseda ČSSD a šéf diplomacie Lubomír Zaorálek.

Podívejte se na oznámení konce Bohuslava Sobotky v čele ČSSD:

Video  Bohuslav Sobotka odchází z vedení ČSSD, stranu povede Chovanec.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Sobotka ve středu řekl, že záležitosti kampaně včetně osudu manažera Birkeho už nechává svým nástupcům.

Birke řekl, že ho čekají jednání s Chovancem a Zaorálkem čtvrtečního odpoledne a večera. „To jsou dneska statutární místopředseda a volební lídr,“ konstatoval Birke. Kampaň je podle něj připravená, ve středu grémium ČSSD definitivně připravilo i sobotní programovou konferenci, dodal.

Můžete potvrdit, že končíte jako volební manažer ČSSD?

Já jsem dal mou funkci k dispozici, protože mi připadá naprosto logické, aby nový šéf kampaně měl prostor si vybrat svůj vlastní tým. V tuto chvíli je volební kampaň celá připravená a není to žádné drama. Já neodcházím, jsem součást velkého týmu. Pokud se nový šéf kampaně rozhodne, že má novou představu, tak na to má plné právo. Já jsem tu kampaň spojil s Bohuslavem Sobotkou, takže pokud se rozhodne jinak, nevidím v tom problém. Jdu se pokusit vyhrát volby v Královéhradeckém kraji, kde jsem lídrem kandidátky a zároveň zůstávám místopředsedou strany.

A jako šéfa kampaně teď tedy máme chápat koho. Milana Chovance, který dočasně vede stranu po Bohuslavovi Sobotkovi, nebo Lubomíra Zaorálka, který je volebním lídrem?

Už včera úřadující šéf strany Milan Chovanec řekl, že přebírá tu organizační stránku té kampaně. Proto je logické, že když přichází nový šéf, dám svou funkci k dispozici a on si vybere. Já o tom dnes budu chtít s oběma pány mluvit, abychom si řekli, jaké jsou nové představy. Následně se oficiálně vyjádřím.

Birke se stal s podporou Bohuslava Sobotky volebním manažerem strany letos v lednu. V letech 2005 až 2006 byl například ředitelem kabinetu předsedy vlády Jiřího Paroubka.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
hejhej ( 16. června 2017 13:19 )

flech2z: Na odstranění pana Šlachty má největší podíl politická zrůda Sobotka a blbej rychlostudent a lhář a pučista Chovanec.

Nezadat ( 15. června 2017 23:10 )

Nezadat:Mimo téma ,ale stojí za zhlédnutí o čem české demokratické media mlčí. http://www.cum.sk/v/Uuys/jean-claude-juncker-ozrali-jak-prase

auslak ( 15. června 2017 17:11 )

Vtip za 100 bodů :Chovanec: Volby jdeme vyhrát. Kdyby byla spravedlnost, máme 40 procent

hejhej ( 15. června 2017 16:36 )

To je dobře, že nula, lhář a rychlostudent převzal vedeni kampaně, alespoň socanům ještě více ubudou preference. Kdo by volil vlastizrádce,lháře, dlužníky. Socani nemají osobnosti, jenom žvanily a slibotechny.

japome ( 15. června 2017 14:58 )

to je taková reorganizace jako u té policie , že pane Chovanče. Vlk se nažral a koza zůstala celá. Jen nám opět pár kil přiberete - jinak jste politické mrtvoly

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa