Do zahájení komunálních voleb zbývá měsíc, Česko se k volebním urnám vydá 10. a 11. října. Své kampaně již strany rozjely a opět doufají v úspěch. Z uveřejněných průzkumů vyplývá, že favoritem je ANO, i když ne tak suverénním, jak se zpočátku zdálo. ČSSD prý zastavila propad a stabilizovala se jako silná dvojka. Sátně na tom nejsou komunisté a povětšinou ani opoziční TOP 09, naopak neradostné vyhlídky přináší průzkumy pro "modrý Titanic" ODS.

Průzkum 1: Topka první v Praze, ČSSD v Brně

Zatímco ČSSD by podle průzkumu společnosti SANEP vyhrála volby v Brně, Plzni, Ostravě, Jihlavě a Olomouci, Babišovo ANO v Karlových Varech, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Pardubicích, Hradci Králové. Hlavní město by podle Sanepu ovládla TOP 09, z níž pochází současný primátor Tomáš Hudeček. Sanep průzkum provedl ve dnech 2. - 7. září, účastnilo se jej 23 tisíc respondentů.

Jak by dopadly komunální volby v Praze podle průzkumu spol. SANEP
Autor: SANEP

Průzkum 2: Vyšší volební potenciál ANO

Podle průzkumu společnosti Median vede přitom v celkové bilanci hnutí ANO těsně před sociálními demokraty - 22% ku 21,5%. Náskok Babišovců se tak oproti dřívější snížil, ANO má prý ale o něco vyšší volební potenciál. Pokud by ANO volili všichni, kteří jeho volbu vážně zvažují a nevylučují účast u voleb, mohlo by hypoteticky získat až kolem 27%. ČSSD by jich v tomto případě měla kolem 25%. Třetí nejvyšší počet hlasů ve volbách by aktuálně dostali komunisté, a to 15%, následovala by TOP 09 (12%). ODS a lidovci by shodně získali 7,5%, přes 5% by se ještě dokázal přehoupnout Úsvit. Průzkum probíhal od 6. srpna do 6. září mezi tisícovkou lidí starších 18 let.

Volební preference stran podle společnosti Median
Autor: ČTK

Průzkum 3: ANO stále v čele

Také podle společnosti TNS Aisa, která provedla průzkum pro Českou televizi, stále vede ANO. A to s 25,5%. Oproti počátku července si však favorit voleb pohoršil a Sobotkova ČSSD naopak zastavila pokles preferencí. "ANO se dostalo do jakési politické reality vládnutí ve trojkoalici, což samozřejmě může u řady občanů vyvolávat jakési první rozčarování a možná zklamání," řekl ČT generální ředitel TNS Aisa Bronislav Kvasnička. Do Sněmovny by se podle průzkumu zřejmě dostaly všechny strany, které v ní mají zastoupení od loňských předčasných voleb - tedy také KSČM (13,5%), TOP 09 (11,5%), ODS (6,5%), KDU-ČSL (5,5%) i Úsvit (5%). Zvýšila se však prý ochota lidí volit. V porovnání s průzkumem TNS Aisa z počátku července se zvýšily preference komunistů a mírně také TOP 09 a Úsvitu. Současného průzkumu se mezi 25. až 31. srpnem zúčastnilo 1200 respondentů.