Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koalice: Že jsme prohráli? No a co, to není důvod k odchodu vlády

Autor: ČTK, red - 
14. října 2012
16:50

Pro někoho překvapivé výsledky krajských a senátních voleb jasně ukazují, ke komu se voliči obrátili. Už asi mají dost skandálů, které provázejí vládní strany. Podle koalice to ale není důvod k odchodu vlády.

Politikou a náladou veřejnosti zahýbaly ostře sledované kauzy. Kromě aktuálního Dalíka je to mimo jiné kauza Rath, Kočí, Tluchoř, Parkanová nebo odvolání Lessyho… Spousta voličů se právě proto k volebním urnám nedostala. Namísto toho volili lidé nespokojení s reformami a škrty v rozpočtu. A podle toho volby dopadly.

Aktuální prohra nemá váhu, problém by byl, kdyby vláda neměla slovo ne Sněmovně

Lídři vládních stran ODS a TOP 09 odmítají výzvy opozice k tomu, aby se kvůli výsledkům krajských voleb konaly předčasné volby do Sněmovny. Výzvy jsou podle premiéra a předsedy občanských demokratů Petra Nečase "nepřekvapivým legitimním názorem opozice". Nečas a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize zopakovali, že koaliční vláda by skončila, pokud by kabinet neměl sílu prosazovat ve Sněmovně své návrhy.

"Jestliže vláda nebude schopna zajistit většinu pro svou rozpočtovou politiku, nemá význam, aby se koalice uměle udržovala při životě," uvedl Nečas. Navzdory tomu, že i někteří poslanci ODS kritizují důchodovou reformu a hlavně daňový balíček, premiér věří, že se taková většina v dolní komoře najde.

Sobotka: Nemůžeme se přeci tvářit, že se nic nestalo!

Schwarzenberg poukázal na závazek prosazovat vládní program, když prosazován nebude, není podle něho proč pokračovat. "Neměli bychom si plést krajské volby s volbami do Sněmovny. Velký úspěch jsme neměli, ale to neznamená, že bychom měli ustoupit od toho, co jsme voličům slíbili," řekl.

Šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka naopak zopakoval, že není možné se vzhledem k porážce vládních stran v krajských volbách tvářit, jako by se nic nestalo a dál dělat plánované reformy.

Domácí úkol: Náhrada za Drábka

TOP 09 má nyní za úkol oznámit Nečasovi kandidáta na ministra práce a sociálních věcí po odstupujícím Jaromíru Drábkovi. Schwarzeberg v této souvislosti označil za vynikající kandidátku místopředsedkyni strany Helenu Langšádlovou, která vedla středočeskou kandidátku TOP 09 do zastupitelstva. Jsou ale podle Schwarzenberga i jiní vynikající kandidáti do čela ministerstva. "My se včas rozhodneme," uvedl.

Drábek po korupční aféře svého náměstka Vladimíra Šišky oznámil, že podá demisi ke konci října. Nečas dnes uvedl, že očekává návrh TOP 09 co nejdříve.

tipr ( 16. října 2012 13:37 )

Spletl jste si to z vladou za Topolanka .Ta dira se vysplhla raketovou rychlosti.Necasova v tom pokracovala.

mutaky ( 16. října 2012 00:06 )

lauratiger ( 15. října 2012 23:33 )

Není důvod k odchodu? Defenestraci, ale humánní. Tzv. sametovou. Třeba je spouštět po skluzavce? A také by mohli už konečně pustit Ratha z vazby, to měl být ten první tah vyhraných voleb? Druhý tah byl Pospíšil, a teď by mohli táhnout! Tak to druhé kolo senátních voleb rovnou zabalte, nemá to smysl, už jste prohráli.

bome ( 15. října 2012 22:48 )

Nepisete pravdu i tak je po teto vlade mensi potopa nez po vladach CSSD staci si nastudovat cisla a ne hesla, nejvetsi nestesti byla dvojice Paroubek Sobotka pri rustu 7% a jeste bez celosvetove krize udelali diru 400 miliard to Necas udelal mene nez pulku za 2011, takze nemusis je mit rad to chapu ale pravda je bohuzel jina

slay ( 15. října 2012 18:58 )

for jesenka Vláda nepadne, toho se nemusíte bát, jelikož je třeba ještě schválit církevní restituce a rozjet důchodový systém, aby měli Kalouskové a spol. z čeho žít minimálně dalších 100 let. Jinak mám velkou obavu, že za éru této vlády nám naše děti moc děkovat nebudou (stačí se podívat na pokles průmyslové výroby, pokles stavební výroby, pokles hrubého domácího produktu).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa