Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Sledovali jsme ON-LINE: Krajské a senátní volby 2012

Volby 2012 on-line na Blesk.cz!
Volby 2012 on-line na Blesk.cz!  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: red - 
13. října 2012
10:15

Úderem druhé hodiny zavřely volební místnosti napříč Českem a začalo počítání odevzdaných hlasů. Blesk.cz má redaktory na všech štábech hlavních politických hráčů. ONLINE vám dnes zprostředkujeme volební výsledky i aktuální reakce na ně.

Volby 2012
Datum:

Online přenos k volbám 2012 končí, děkujeme za přízeň! Volební tématice se ale budeme věnovat i nadále v dalších článcích!

Dobré ráno, Česko! Český statistický úřad (ČSÚ) nad ránem sečetl výsledky krajských voleb ve všech 13.670 volebních okrscích. Poslední sečtenou obcí bylo Mladecko na Opavsku, výsledky úřad zveřejnil před 02:00. Páteční a sobotní volby skončily podle výsledků uveřejněných na webu úřadu vítězstvím ČSSD v devíti krajích, KSČM vyhrála ve dvou krajích, Starostové pro Liberecký kraj a ODS každá v jednom kraji. Volební účast byla 36,9 procenta. V celorepublikovém součtu tak ČSSD získala 23,6 procenta hlasů, druzí komunisté 20,4 procenta. Na třetím místě skončila ODS s 12,3 procenta.

Výsledky krajských voleb ještě nejsou kompletně sečteny, ale již teď je jasné, že s vítězstvím v devíti krajích vyhrála ČSSD. Ve dvou zvítězila KSČM. Očekává se tedy oranžovo-rudá koalice. Blesk.cz se s vámi dnes loučí. Pokračovat v online zpravodajství budeme opět zítra!

 

V Lidovém domě to na velkou oslavu nevypadá. V přízemní restauraci narazil reportér Blesku jen na prezidentského kandidáta ČSSD Jiřího Dienstbiera, kterému dělali doprovod mimo jiné šéf kampaně Landovský jr. či mluvčí lékařské komory Michal Sojka. „Teď jsem dopil čaj,“ smál se Dienstbier. Pak ale přiznal, že mněl i panáka whisky.

 

Smutek panuje ve volebním štábu Věcí Veřejných. Šéf strany Vít Bárta děkuje voličům.

VIDEO
Video se připravuje ...

Bohuslav Sobotka: „Jednání na úrovni krajů se už rozběhla. Nepředpokládám, že skončí před 2. Kolem senátních voleb. Z hlediska programových priorit jsou nám nejblíže zástupci KSČM a KDU-ČSL.“

 

Ve volebním štábu ČSSD už zapíjejí volební úspěchy!

VIDEO
Video se připravuje ...

Premiér Nečas k Smetanovi: "Já jsem se sám sobě s tykadly líbil."

VIDEO
Video se připravuje ...

Středočeský lídr ČSSD Josef Řihák na otázku, zda straně ve volbách uškodila Rathova kauza: „Těžko říct. Ale lidé vidí, jak Ratha vodili jako medvěda a je ve vazbě, zatímco někoho jiného, kdo je podezřelý, že chtěl půl miliardy, soud pustí. Takže myslím, že lidé to tak vnímají a že nám to neuškodilo.“ (V narážce na Dalíka)

Bohuslav Sobotka: "Lidé využili těchto voleb, aby vládě poslali jasný vzkaz!"

VIDEO
Video se připravuje ...

Řidič Roman Smetana přišel do štábu ODS v převleku zvukaře. Konfrontoval premiéra, co si myslí o jeho rozsudku. Bylo to krátce poté, co Nečas ukončil živé vstupy pro televize.

19:05

"Slavit se bude v ulici Politických vězňů," řekl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

VIDEO
Video se připravuje ...
18:56

Potvrdil to i Lubomír Zaorálek to konečně řekl natvrdo a jasně: „Komunisti jsou pro nás po volbách nejsilnější partner. Po minulých volbách jsme udělali dvě koalice s komunisty, teď to vypadá, že jich bude víc. Ukazuje se, že komunisti nekoušou a je možné s nimi udělat dobrý program pro kraj.“

18:52

Už i Sobotka připustil přímě koalice s komunisty. Když komentoval výsledky v Ústeckém kraji, řekl doslova: „Programově nejblíže z pohledu našich zastupitelů budou zastupitelé KSČM a KDU-ČSL. Bude to otázka koaličních jednání, která asi nebudou jednoduchá.“ Dále pak dodal, že není stoupencem velkých koalic a bude proti jejich vytváření s ODS.

18:39

ČSSD vyhrála první kolo senátních voleb a má šanci obnovit si většinu v Senátu. S KSČM bude mít většinu jistě. ODS o čtyři křesla zřejmě přijde.

17:52

Je to železné pravidlo, říká Petr Nečas na debakl pravice v krajských volbách. Nejsilnější vládní strana v krajích nikdy neuspěje. Jedinou výjimkou je Plzeňský kraj. Tam stranu vede oblíbený Jiří Pospíšil, kterého Nečas v červnu nečekaně odstranil z křesla ministra spravedlnosti.

VIDEO
Video se připravuje ...
17:47

Vít Bárta tvrdí, že Věci Veřejné se s výsledky nemohou spokojit. Je třeba bojovat, vysvětluje všem v družném hovoru. Tak, jak se sčítání chýlí ke konci, mizí mezi Veverkami i optimismus. Za volební neúspěch, kterého jsme svědkem prý může trojice Kočí, Peake, Škárka.

VIDEO
Video se připravuje ...
17:34

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se ze všech sil vyhýbal jakémukoliv hodnocení výsledků posilující KSČM. "Je třeba počkat na konečné výsledky," vyhnul se přímé odpovědi. "Kromě posílení KSČM je zřetelné hlavně oslabení dvou hlavních vládních stran," kličkoval při opakovaném dotazu.

VIDEO
Video se připravuje ...
16:49

Ve štábu KSČM sledovali Velkou pardubickou.

VIDEO
Video se připravuje ...
17:25

Volby skončily úspěchem levice a porážkou pravice,řekl premiér Nečas (ODS). Není překvapen, podle něj je to důsledek nutných vládních reforem.

17:17

"Kdyby zůstal Jiří Pospíšil ve vládě, nemohl by kandidovat na hejtmana," vyhnul se premiér Nečas kličkou odpovědi na otázku novinářů, zda za neúspěch ODS ve volbách může odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila. Současně mu k úspěchu pogratuloval.

17:14

Tomio Okamura vede po sečtení asi tří čtvrtin hlasů v senátních volbách ve Zlíně o 6% před kandidátem sociální demokracie Stanislav Mišákem.

17:12

"Výsledky voleb jsou prohrou velkých etablovaných stran," řekl na mimořádné tiskové konferenci premiér Nečas. Za neúspěch označil i 25% výsledek ČSSD, tuto skutečnost však řekl s očima sklopenými k řečnickému pultu. "Z těchto voleb těží tzv. protestní strany včetně KSČM," dodal.

16:58

"Není nic rozhodnuto, v senátních volbách se rozhodne až příští sobotu a neděli. ve 2. kole." Zároveň vyzval voliče, aby tam, kde nepostoupí senátní kandidát ČSSD, dali ve 2. kole hlas kandidátům opozičních stran.

16:42

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je z čekání na výsledky voleb velmi unavený, tak se posadil na schody a zapálil si dýmku, aby si odpocinul. Debatoval při tom s tiskovou mluvčí strany.

VIDEO
Video se připravuje ...
16:40

VIDEO: Na štábu ODS připravují očividně velký raut. Otázka ale je, jestli budou mít politici chuť k jídlu. Podle předběžných výsledků to totiž nevypadá na žádnou velkou výhru ani velké oslavy...

VIDEO
Video se připravuje ...
16:35

V sídle KSČM vládne optimismus. V ulici Politických vězňů je po sečtení necelých 25% volebních okrsků veselo. „Morava asi vede, že nám posílá tak dobré víno…“ vtipkuje Jiří Dolejš a pomalu ukusuje hrozen vinné révy…

16:30

VIDEO: Uvažují komunisté o změně loga?

VIDEO
Video se připravuje ...
16:21

VIDEO: Sčítání výsledků s napětím sledují i na štábu TOP 09.

VIDEO
Video se připravuje ...
16:19

Po sečtení půlky okrsků vede v krajských volbách ČSSD v osmi, KSČM ve čtyřech a ODS v jednom kraji. Pro ČSSD bylo 24,4%, pro KSČM 21,2%.

16:14

Vedení ČSSD zjevně neví, jak na průběžné výsledky voleb reagovat. Už dvakrát proto posunuli tiskovou konbferenci, na které by měl dnes vůbec poprvé oficiálně vystoupit s komentářem předseda strany Bohuslav Sobotka. Nejprve měla být tiskovka v 15.30, později v 16.15, teď ji opět přesunuli na 16.25.

VIDEO
Video se připravuje ...
16:12

VIDEO: Zoufale prázdný volební štáb ODS. Nejhlučnější se zdá být zapnutá televize...

VIDEO
Video se připravuje ...
16:11

Ve štábu TOP 09 se do sklenic s nápisem Lobkowicz čepuje pivo Schwarzenberg. Ubrousky jsou ve stranických barvách. Podává se tlačenka, štrůdl, ovoce, zelenina, sekaná a další dobroty. K pití je na výběr kromě piva i červené a bílé víno, cola a minerálky.

16:03

"Vypadá to, že druhou nejsilnější stranou v krajích budou komunisté. Takže tam mohou vznikat levicové velké koalice. Ale uvidíme, jak ještě dopadnou lidovci, SPOZ a další strany, které by připadaly jako partneři v úvahu," řekl místopředseda ČSSD Zděněk Škromach. Dodal, že vždy bude záležet i na konkrétních lidech, kteří budou v zastupitelstvech, protože "někde předvolební šarvátky cestičky k dohodě uzavřely." Za úspěch by prý považoval vítězství v 10 krajích. A připustil, že by ČSSD mohla jít do koalice s KSČM i v případech, že by komunisté chtěli mít svého hejtmana. "Pokud budou vítězové, tak budou logicky první na tahu," řekl s tím, že bude vždy záležet i na konkrétním člověku, kterého by KSČM chtěla na hejtmana postavit.

15:38

VIDEO: Do jídla zabraného knížete Schwarzenberga rozesmívá Kalousek opřený o pultík s pivem v ruce...

VIDEO
Video se připravuje ...
15:27

Ve tvářích členů ČSSD se zračí odhodlání a sebejistota, doufají, že postupně převezmou moc nad Českem. Chtějí využít chřadnoucího postavení Nečasovy vládní koalice. A stranický šéf Bohuslav Sobotka zároveň ke krajským volbám dodává: "Vyjednávání o koalicích začnou hned, jak budou známá přesná čísla mandátů."

15:16

Již na první pohled to vypadá, že ve volebním studiu národních socialistů LEV-21 nepanuje zrovna uvolněná atmosféra. Předseda Jiří Paroubek se mračí snad ještě více, než když včera v Teplicích házel svůj hlas do urny. Vedle něj na fotce sedí jeho stranický kolega, bývalý hokejista Jiří Šlégr. "Že se nedostaneme do kraje vůbec nepřipouštíme," ohlásil však Paroubek rezolutně. Na velký úspěch jeho strany to však nevypadá.

15:06

Politikům během čekání na výsledky voleb jistě pořádně vyhládne. Nejinak je tomu i ve volebním štábu ODS, kde má obsluha pořádný "frmol" a často doplňuje bagety a štrůdl. Europoslanec Jan Zahradil tvrdí: "Atmosféra na štábu je zatím klidná, sledujeme čísla, jak naskakují. Nemáme žádného hejtmana, takže můžeme jen získat." I jeho však překvapila nízká volební účast.

15:01

Do volebního štábu TOP 09 dorazil již i dosluhující ministr práce a sociálních věcí Jaromíš Drábek. Ten však do konce října své ministerské křeslo po korupční kauze jeho zatčeného náměstka a pravé ruky Šišky opustí. A "Topce" těsně před volbami přidělal vrásky na čele.

14:54

VIDEO: Nejen ČSSD v čele s lídrem Sobotkou si věří. Blesk odchytil i komunistu Jiřího Dolejše. Rozsvítí se nad některými kraji ČR rudá záře? V předběžných výsledcích se na přední místa společně se komunisté spolu se sociálními demokraty skutečně derou. Zatím však jen v malých obcích. Čeká se na kompletnější výsledky.

VIDEO
Video se připravuje ...
14:50

A jde se na pivo! Špičky TOP 09 Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg na baru ve volebním štábu TOP 09. Při volbách zkrátka vyschne v hrdle i knížeti.

14:47

VIDEO: "Máme rádi hudbu a zpěv, ať už máme dobré a nebo špatné zprávy," říká Miroslav Kalousek (TOP 09).

VIDEO
Video se připravuje ...
14:42

Bohuslav Sobotka (ČSSD), který do Lidového domu dorazil v obleku, černém baloňáku a s notebookem v ruce, tvrdí: "Jsem optimista, doufám, že uhájíme oranžové kraje." Není to skromné přání. Zdeněk Škromach se pozastavil nad mizernou volební účastí: "Bude to bída," odtušil hubnoucí politik, který zvlil méně formální oblečení - džíny a koženou bundu. Více informací z volebního štábu ČSSD zde...

14:37

KOMENTÁŘ POLITOLOGA: Volební účast podle předběžných průzkumů skutečně sahá někam ke 30%. Podle politologa Zdeňka Zbořila za tak tristní účast můžou různé politické kauzy: "Může za to samozřejmě otrava s politiky, únava z nekonečného řetězce těch podivných kauz a skandálů politiků…" Šanci uspět mají i protestní strany, vypadá to na velký úspěch komunistů. "Pokud minimální účast povede k velkému úspěchu KSČM, tak bych se nedivil. Dokonce i DSSS má šanci získat 4 až 5 procent jako strana protestu," řekl Blesku Zbořil. Přečtěte si celý článek...

14:30

Ve volebním štábu VV zhodnotil Radek John pro Blesk šance své strany. Uspět prý mohou v
šesti krajích. V Hradeckém kraji mají prý nejsilnější pozice a proto se sešli zrovna zde. Teplé slunce láká účastníky ven, kouří se zde a klábosí, počet účastníků vzrostl na tři desítky. Nechybí mezi nimi ani Vít Bárta.

14:23

Výzkum agentury STEM/Mark pro ČT uvádí, že si na 72% lidí přálo změnu ve vedení krajů! Lidé tak údajně volají po změně. A začít se má právě v krajských zastupitelstvech. Potěší je výsledky voleb? Rozladěnost populace z politiky však bude nejspíš patrná i na volební účasti.

14:11

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek je dnešního dne poněkud neklidný... Ve volebním štábu na Malostranském náměstí své strany doufá, že se nebude opakovat oranžová tsunami, kdy sociální demokraté uzmuli všechna hejtmanská křesla, a "Topka" se dokáže zakotvit v krajích. Pro jeho stranu se jedná o první krajské volby.

14:07

Ve volebním štábu ČSSD v Lidovém domě v Praze to vzali lidé zhurta. Ještě než se uzavřely volební místnosti, zely talíře z přichystaného rautu prázdnotou... Útokem je vzali především novináři.

14:00

Úderem 14. hodiny se uzavírají volební místnosti napříč Českem, na řadu přichází několikahodinové sčítání hlasů. Až do 22:00 však pokračují komunální volby v některých obcích. Jedná se o Mladecko na Opavsku, Drahkov na Plzeňsku, Pavlov na Pelhřimovsku, Pomezí nad Ohří na Chebsku, Milíře na Tachovsku, Luka na Českolipsku, Újezd u Černé Hory na Blanensku, Hrušová na Orlickoústecku a Kasalice na Pardubicku. 

13:55

Za pět minut se uzavřou volební místnosti napříč republikou. A ve volebních štábech je zatím klid před bouří. Na snímku foto ze štábů TOP 09 (vlevo) a VV. Budou se politici z těchto stran po kauzách kolem Vlasty Parkanové a Jaromíra Drábka (TOP 09), či Víta Bárty (VV), radovat, nebo bude ve štábech neveselo, truchlivo?

13:39

Pražského primátora Bohuslava Svobodu doprovodil do volební místnosti v senátním obvodu Praha 2 jeho syn Adámek.

13:04

Když nepřijde Mohamed k hoře, musí jít hora k Mohamedovi... A tak pracovnice volební komise v Kořenově na Liberecku vyrazily za voliči s přenosnou volební urnou. Do konce voleb zbývá již necelá hodina.

12:56

Lidem se k volbám příliš nechce. Volební účast je i v sobotu neslavná, podle ČTK nejvýše 30 procent. Zatím to vypadá, že bude nižší než v minulých volbách. Oproti roku 2008 (40,3 %) dokonce dosti výrazně.

12:40

Troška volebního vzrušení z Mělníka - během dopoledne zde ve dvou volebních místnostech vypadl elektrický proud, komise musela svítit baterkami a mobily. Snad se při té černé hodince dorazily někam nezatoulaly volební lístky. Či voliči. To na druhém konci republiky Romové z ostravského Přednádraží pro jistotu nevolí vůbec - krajské volby ignorují, dorazí až k prezidentským. Doufají prý v rozsáhlé prezidentské amnestie.

12:22

"Víte, kdy nám tady bylo nejlíp?" ptá se před volební urnou důchodkyně z Rathovy Hostivice. "Za toho, který teď sedí v base..." Všichni místní však nemají stejný názor. "Jméno Davida Ratha Hostivici poškodilo. Jeho populismus nás jenom zadlužil," tvrdí volička Eva Fantová. Zatímco Rath sedí v Litoměřicích a volit nemůže, svůj hlas dorazila včera odevzdat jeho manželka Eva. Doprovázel ji alespoň syn Daniel (10). Sama pak kandiduje do krajského zastupitelstva za hnutí Středočeši2012.cz.

12:04

Při volbách v Rožnově pod Radhoštěm mělo dojít k setkání premiéra Nečase a řidiče Tykadla - Romana Smetany, který proslul malováním tykadel na politické billboardy. "Mně ta tykadla zcela zjevně slušela, takže já proti panu Smetanovi vůbec nic nemám," říkal s nadhledem Nečas. Smetanu, který v pondělí nenastoupil do vězení, však před příchodem do volební místnosti sebrala v Rožnově policie a odvedla na výslech. S Nečasem se nesetkal, později byl však opět propuštěn. Policie neměla soudní příkaz k vydání do výkonu trestu.

11:35

Včerejší volební den se nesl v duchu nevalné volební účasti (okolo 25 %). Zvýší se zájem voličů během soboty? Objevil se také první volební skandál. Ústeckým krajem se rozšířily zvěsti o kupčení s hlasy. V Děčíně údajně kdosi lidem sliboval 300 Kč za hlas pro ODS. Strana se od toho distancovala, prý ji toto jednání mělo poškodit. Případ již vyšetřuje policie.

11:13

V sobotu dorazil k volbám i kníže. Dobře vyspalý a usměvavý Karel Schwarzenberg odevzdal svůj hlas v Sýkořici na Rakovnicku. Jen s módou si tentokrát příliš hlavu nelámal. Dlouho pak vybíral z volebních lístků. A nakonec zaperlil svým bonmotem - nabídka je prý široká, jako v obchodním domě. Ale o kvalitě prý přesvědčen není.

10:42

Úspěch v krajských volbách z roku 2008 obhajuje ČSSD. Získala tehdy 35,85% hlasů, druhá skončila ODS s 23,57%. Českem se přehnala oranžová tsunami, sociální demokraté vyhráli ve všech 13 krajích. Jejich současný šéf Bohuslav Sobotka věří opět v debakl pravice a dodává: "Jestliže by tyto volby znamenaly výprask pro kandidáty ODS a TOP 09, znamená to otevření cesty k pádu vlády a novým volbám do Poslanecké sněmovny." Že by Nečasově vládě skutečně zvonila hrana?

10:26

Řada politiků stihla odvolit již včera. Premiér Nečas, lídr opozice Bohuslav Sobotka, a třeba i "lev" Jiří Paroubek (předseda LEV-21). K volbám dorazil již i prezident Klaus. A nechal se slyšet, že jsou velmi, ale opravdu velmi důležité: "Máme určitý společenský neklid, a v tomto smyslu přicházejí volby ve chvíli, která není nejšťastnější. Takže v tom jsou mimořádně důležité," prohlásila hlava státu za doprovodu manželky Livie.

10:15

Dobrý den, Česko! Druhým dnem probíhají krajské a senátní volby 2012. Volí se politická reprezentace krajů a třetina senátorů. Kdo nestihl volit včera, může svůj hlas vhodit do urny dnes do 14. hodiny, kdy se volební místnosti opět uzavřou. A začne sčítání hlasů. Kdo se bude radovat z vítězství? Vládní ODS, opoziční ČSSD, či někdo jiný? Jak dopadnou komunisté? O volebních výsledcích i následných reakcích Vás budeme informovat on-line na Blesk.cz!

kristinkavanickova ( 15. října 2012 19:34 )

Ahoj, letos koluje po internetu a mezi lidma nova forma privydelku, idealni na podzim, kdyz je vecer hodinka dve casu... Sama si takto privydelavam jiz od srpna a fakt me to nadchlo. Miliony z toho nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodi kazda snadno vydelana kacka Kdyztak mrknete na www.Cervena-Cerna.cz

kristinanovaskova ( 14. října 2012 21:07 )

Ahoj, letos koluje po internetu a mezi lidma nova forma privydelku, idealni na podzim, kdyz je vecer hodinka dve casu... Sama si takto privydelavam jiz od srpna a fakt me to nadchlo. Miliony z toho nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodi kazda snadno vydelana kacka Kdyztak mrknete na www.Cervena-Cerna.cz

hiawatha ( 14. října 2012 04:28 )

hiawatha ( 14. října 2012 04:24 )

Vy dva si vymente e-maily a piste si soukrome.

bome ( 14. října 2012 01:20 )

Ale i jo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa