Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Má mrtvé dvojče a neví o tom! Úřady mu poslaly dvoje volební lístky

František a Marie Rindošovi se svým vnukem Liborem, který drží v rukou volební lístky svého dvaadvacet let mrtvého dvojčete
František a Marie Rindošovi se svým vnukem Liborem, který drží v rukou volební lístky svého dvaadvacet let mrtvého dvojčete  (Autor: Blesk – Ivana Žáková)
Autor: Ivana Žáková, lmk - 
9. října 2012
05:00

Neobyčejně zmatený je Libor Plaček (22) z Bohumína. S volebními lístky pro něj přišla i druhá obálka - pro jeho sourozence! Ten ale zemřel už před 22 lety. Libor o něm navíc neví. Rodina před ním existenci bratra stále tají.

Do složité situace dostala nedbalost úředníků Františka (69) a Marii (68) Rindošovy z Bohumína. Obdrželi totiž volební lístky i pro vnuka Marcela. Ten je ale už 22 let po smrti! Manželé Rindošovi se starají o vnuka Libora Plačka (22), který se narodil jako Marcelovo dvojče.

Smrt po porodu

Oba chlapci se narodili už v šestém měsíci matce Aleně Plačkové, která po útoku svého manžela předčasně porodila. Libor vážil jen 1,05 kila a jeho bratr dokonce 950 gramů.

„Dceru tehdy převáželi z nemocnice do nemocnice, protože nikde neměli volné dva inkubátory. Nechali si ji až v Ostravě-Zábřehu, kde ovšem Marcel po porodu zemřel,“ vzpomíná babička Marie. Protože Libor měl kvůli předčasnému porodu složitější vývoj a má částečný důchod, rodina se rozhodla před ním o smrti dvojčete mlčet.

„Neřekli jsme mu to ani na hřbitově, kam jsme společně Marcelkovi přinášeli květy. Když mi ale pro něj úřednice předala volební lístky a ve dveřích stál i Libor, v tu chvíli jsem se málem zhroutila. Byl to hrozný pocit,“ řekla Blesku Marie Rindošová. Vnuka má už jedenáct let v péči, protože jeho máma odešla za prací do Ameriky.

Libor stále nechápe

Libor se prarodičů pořád vyptával, pro koho ty další volební lístky jsou. „Je mi to divné a vrtá mi to pořád hlavou. Nikdy jsem žádné sourozence neměl a nedovedu pochopit, proč mám dvoje volební lístky, doručené na mé příjmení,“ řekl Blesku udivený Libor. „Úředníci se asi spletli,“ odpověděla mu už poněkolikáté babička.

„S dcerou jsme se nyní na dálku dohodli, že mu bude muset o smrti jeho dvojčete co nejdříve říct pravdu,“ řekla ustaraná žena. Proto před ním zatají i dnešní článek Blesku.

„Je to nehoráznost, jak mohli úředníci něco takového dopustit! Chtěli jsme si stěžovat u starosty, ale neuspěli jsme. Nikdo nám nebyl schopen vysvětlit, jak k tak hroznému pochybení mohlo dojít,“ postěžoval si František Rindoš.

 Chyba je v registru obyvatel

„V naší evidenci tohoto člověka, u nějž k chybě došlo, vůbec nemáme. Letos poprvé jsme při tisku volebních seznamů vycházeli z Centrálního registru obyvatel Ministerstva vnitra, kde jsou státem garantována data,“ vysvětlila Blesku mluvčí bohumínské radnice Lucie Balcarová. „Už jsme u ministerstva i matriky, která rodný list vydala, urgovali nápravu, aby se situace neopakovala. Je nám to velice líto a rodině se za chybu ministerského systému omlouváme,“ řekla dále.

Bohužel je centrální registr plný chyb, na což úředníci přicházejí kontrolou seznamu voličů z centrálního registru s naší databází registru obyvatel.

Pracovnice radnice z evidence obyvatel musí porovnat a opravit jméno po jméně u 18 tisíc voličů. Zatím je z 19 volebních okrsků u pátého a v každém z nich je podle dat z centrálního registru nějaká chyba. „Uděláme maximum pro to, abychom chybovost v ministerském Centrálním registru napravili, ale znamená to hlavně ochotu a spolupráci ze strany ministerstva,“ dodala Balcarová.


seminar ( 10. října 2012 01:18 )

odpovedela jsem na babina90 s diagnozou a souplo to sem.Omluva.

seminar ( 10. října 2012 00:05 )

No a kdyz koukam na Tvoji diagnozu,tak asi nebudes o moc na tom lepe,kdyz ctes blesk a jeste diskutujes. Mas povoleno volit!nebo uz si davno nesvepravna(y).

seminar ( 10. října 2012 00:00 )

Omlouvam se za to srdicko za vyvojem,nejak to tam hodilo a ja to tam nechtela.

seminar ( 9. října 2012 23:55 )

Myslim ze to tu mate dost dobre popsane,tak by se nekteri lide nemuseli chovat tak nechutne.Clanek je o tom,ze to dite melo dost tezky boj o zivot,kdyz se narodilo predcasne a taky tu pisou,ze bere duchod.Pro nechapave tupce-vetsinou u takovych predcasnych deti byva snizene vnimani a tim nastava slozity vyvoj i po psychycke strance!Takze tomu se nasi diskutujici smejou,fakt smesne ha ha ha.Pokud maji duvod proc mlcet,myslim si,ze je to jejich vec,treba to je tak lepsi,mohl by ten kluk provest otci nejakou lumparnu,ktera by pak mrzela vsechny.No a stim hrbitovem,tam je to jinak(nechutni pro pochopeni a pak se stydte)tam je pochovany stary Placek a mladeho Marcela tato rodina nemuze nechat vytesat na nahrobni kamen nebot si to stara Plackova nepreje(nema rada tyto dvojcata),takze ten kluk si tam nema co precist.Pokud neznate celou pravdu,radeji mlcte.Trochu je znam,bydlela jsem nedaleko.Rodina se snazi poukazat na ten bordel tady kolem nas a za nase dane.V kancelarich se jako vzdy dela ze se dela,mozna tak 4 kaficka za sichtu a pak padla.Zvlastni je,ze bylo scitani lidu a stale jsou chyby.Priste ctete a pamatujte si co ctete,kdyz o tom chcete diskutovat,nez ze sebe zacnete delat i.d.i.o.t.y .

zelena.karkulka ( 9. října 2012 21:28 )

tak jestli je černej,třeba mu to vrtá hlavou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa