Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Véčkaři jeli do práce tramvají! Poprvé a naposledy?

Autor: ČTK, pes - 
22. června 2010
10:52

Sněmovní nováčci ze strany Věci veřejné jeli na první zasedání sněmovny tramvají. Chtěli prý upozornit, že poslanci mají MHD zdarma a oni platí. Budou jezdit tramvají pravidelně nebo to bylo poprvé a naposled?

Trasu mezi Arbesovým a Malostranským náměstím absolvovali tramvají. Chtěli tak upozornit na fakt, že poslanci nemusí platit za cestování hromadnou dopravou, řekl předseda VV Radek John. Poslanecká sněmovna dnes zasedá poprvé po volbách a v novém složení. Objeví se v ní i 24 poslanců Věcí veřejných.

John před dnešní cestou tramvají uvedl, že poslanci VV budou za užívání městské dopravy platit jako každý jiný občan. Zároveň vyzval zákonodárce ostatních stran, aby jízdné zdarma zrušili. Sám se přitom novinářům prokázal osmnáctikorunovou nepřestupní jízdenkou.

Myslíte, že budou poslanci VV jezdit na každou schůzi tramvají? Dávají ostatním dobrý příklad nebo jde jenom o reklamní tah? Napište nám svůj názor do diskuze.

Skokan přijel autem

Společná cesta poslanců začala v sídle Věcí veřejných poblíž Arbesova náměstí. Členové nejmladší parlamentní strany se do budovy trousili od časných ranních hodin. Poslanec a českolipský zastupitel Petr Skokan přijel krátce před půl devátou autem.

Chvíli poté pak ze sídla strany vyšel průvod poslanců vedených předsedou Johnem. Došli na zastávku Arbesovo náměstí, kde je čekalo velké množství novinářů. Po chvíli zákonodárci nastoupili do tramvaje a rozjeli se k Poslanecké sněmovně.

Mezi cestujícími chyběli novopečení poslanci a pražští zastupitelé VV Jaroslav Škárka, Kateřina Klasnová, Josef Dobeš a Karolína Peake, kteří museli na jednání zastupitelstva. Opozice, kam patří i Věci veřejné, se v úterý ráno totiž v Praze 1 neúspěšně pokusila odvolat občanskodemokratického starostu Filipa Dvořáka. Chyběly jim tři hlasy. Vadí jim zadlužování městské části nebo údajně nezákonné chování starosty při sestavování programu jednání zastupitelstva.

VV zkoušeli hlasovat nanečisto

V lavicích v úterý zasedne 114 nových poslanců z celkových dvou stovek. Nejprve budou skládat poslanecký slib a poté rozhodovat o obsazení sněmovních funkcí. Ještě dopoledne přebírají osvědčení o svém zvolení a scházejí se jejich poslanecké kluby.

Poslanci VV podle Johna měli celou řadu školení. Například si zkoušeli hlasovat nanečisto. O hlasování by dnes měli absolvovat ještě jedno školení. Noví zákonodárci také studovali jednací řád, uvedl John.

Budou se vybírat místopředsedy

Poslanci v úterý odpoledne schůzi zřejmě přeruší kvůli lhůtám pro podávání návrhů na kandidáty do funkcí ve sněmovně, včetně jejího vedení. Občanští demokraté chtějí obsadit křeslo předsedy a jejich stranický šéf Petr Nečas chce navrhnout dosavadní místopředsedkyni Miroslavu Němcovou. Sociální demokraté chtějí na toto místo někdejšího šéfa sněmovny Lubomíra Zaorálka. Pokud neuspějí, budou ho zřejmě navrhovat na místopředsedu.

Proti předchozímu volebnímu období se rozložení sil ve sněmovně změnilo. Nejvíce poslanců má sice sociální demokracie, ale jejích 56 hlasů jí ani spolu s 26 komunisty nedává šanci na levicovou většinu. Druhou nejsilnější stranou jsou občanští demokraté s 53 poslanci. Další pravicová strana, TOP 09 a Starostové mají 41 poslanců. Nejméně početným klubem jsou Věci veřejné s 24 poslanci.

e.44 ( 27. června 2010 12:09 )

každýmu je jasný, že John ty brejle sundal právě na přání fotografa a na fotce je jasně vidět, jak mu to ty oči podráždilo.

komentator ( 26. června 2010 21:04 )

John je gauner první kategorie. Podvádí a lže ve velkém stylu. Jeho bývalá manželka by na téma Johnovy lži a podvody mohla napsát román. A ty jeho blondíry nejsou o nic lepší. Před volbami společně s Johnem vymývaly lidem mozky. V podzimních volbách to darebáci z VV pěkně schytají!

znojmacka ( 23. června 2010 07:37 )

radan

petr11 ( 23. června 2010 05:29 )

Další šikovné gesto, že. Zpátky pojedou již služebními limuzínami,ne?

e.44 ( 22. června 2010 23:12 )

Po operaci očí se tmavé brýle nemusí nosit tam, kde nehrozí přímé sluneční světlo a kde je přítmí. A Brichta ty brýle nosí z estetických důvodů, protože má jen jedno oko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa