Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

UDÁLOST VOLEB: Kroužkování zamíchalo poslanci

Autor: hto, map, šim, jos - 
30. května 2010
20:26

Preferenční hlasy v letošních volbách zamíchaly předem připřavenými kandidátkami politických stran. Lidé z konce kandidátky se tak mohli dostat díky hlasům voličů do Senátu. Každý, kdo k volbám přišel, měl čtyři preferenční hlasy, které mohl udělit svým favoritům.

V těchto volbách neměl nikdo nic jistého. Ani teplé místečko krajského lídra. O tom teď může přemýšlet třeba Ivan Langer, lídr ODS v Olomouckém krají. Přeskočilo ho pět spolustraníků a dveře Sněmovny mu zůstaly zabouchnuty. Lidé totiž udělali na volebních lístcích 4 miliony kroužků, které trestaly favority a do Sněmovny katapultovaly i lidi z 36. místa kandidátky.

Kmotr Benda neuspěl

Stejně tak to u ČSSD voliči spočítali kmotrovi dcery Jiřího Paroubka Petru Bendovi, páté místo mu na poslancování nestačilo. Kvůli kroužkování to měla nahnuté také exministryně Vlasta Parkanová. Jihočeská jednička TOP 09 se nakonec s odřenýma ušima do Sněmovny dostala z třetího místa. Z pozice jedničky ji vyšoupl dětský lékař ze Strakonic Martin Gregora, původně na nevolitelném 20. místě. To také exlidovec a nyní člen TOP 09 Pavel Severa dopadl hůř – kvůli kroužkům může na Sněmovnu zapomenout.

Stejně jako voliči pohřbívali favority, některým outsiderům ukázali palec nahoru. Z nevolitelného 17. místa pražské kandidátky ODS uspěl Marek Benda. Mediálně známý dopravní expert Stanislav Huml pak ze 7. místa ve středních Čechách přeskočil dokonce jedničku Věcí veřejných Kateřinu Klasnovou.

Skokany těchto voleb se pak stali dva pražští kandidáti ODS. Z nevolitelného 29. se do Sněmovny dostala Lenka Kohoutová, která se věnuje problematice tělesně postižených, a z úplně posledního 36. místa i živnostník Jan Florián. To vše je zřejmě důsledkem i předvolební iniciativy osobností, které radily zaškrtávat lidi z chvostu kandidátek.


Koho kroužkování také vyšachovalo:


Koho kroužky katapultovaly nahoru?

Stanislav Huml Stanislav Huml | ČTK

Stanislav Huml: Známý dopravní expert ze 7. místa ve středních Čechách přeskočil i jedničku VV Kateřina Klasnová (Věci veřejné).

Stanislav Křeček Stanislav Křeček | Foto pro Blesk - ČSSD

Stanislav Křeček: Z 18. místa pražské kandidátky ČSSD se dostal až na čtvrté místo a tím i do Sněmovny.

Michal Hašek, volby Michal Hašek, volby | ČTK

Michal Hašek: Jihomoravský hejtman byl na kandidátce ČSSD až na 11. místě, ale voliči ho protlačili na první pozici.

karamelka ( 31. května 2010 23:53 )

jsme tu opět! http://www.youtube.com/watch?v=S7uKBAfAHc8

karel128 ( 31. května 2010 11:24 )

Toto já nechápu také, kdo mohl kroužkovat tohoto podvodníka Dr.práv z Plzně,bl.ba co vymyslel náhubkový zákon,který ničím není- nemakačenko a darmožrout,kterého do ODS a politiky dosadil jeho tatíček.S tímto potentátem si to ODSaci nevyšperkují a budou mít jen problémy.On si myslí, že bude mít své koryto ve sněmovně nadosmrti,..kvůli takovým, lidi stále ODSakům nebudou věřit..!

oldpetr ( 31. května 2010 07:19 )

Nechápu ty tisíce pražáků co zakroužkovali třeba Marka Bendu kterého se chtěla ODS zbavit a dala ho na konec kandidátky.Je to na audienci u primáře Nešpora v Bohnicích.Autor náhubkového zákona a pofiderní absolvent plzeňských práv fakulty.O Bémovi to platí taky čili v parlamentu to budou pouze škůdci darmožrouti

mash ( 30. května 2010 23:50 )

Zajímavé je, že David Rath, který na rozdíl od Urabana, jež se culil ve středních Čechách snad z každého rohu... neměl v podstatě žádnou velkou kampaň a přesto v preferenčních hlasech Urbana přeskočil a umístil se na prvním místě. Pamatuji si, jak právě Urban protestoval, že Rath je na kandidátce, že prej jim zkazí volební výsledek... No, asi to není takovej démon, jak se z něj snaží některá média dělat. Mnoho lidí ve středních Čechách je s jeho hejtmanováním spokojeno!!! Evidentně se v některých podivných věcech, které tam zanechal podnikatel Bendl snaží dělat pořádek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa