Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zelení dostali červenou

Ondřej Liška ve volebním štábu Zelených
Ondřej Liška ve volebním štábu Zelených  (Autor: Blesk - Tomáš Vrbenský)
Autor: Ondřej Požár, Miroslav Homola - 
29. května 2010
17:40

Před čtyřmi lety zazářili jako kometa, teď zhasli a tma bude zřejmě velmi dlouho. V minulých volbách jim dali voliči šanci proto, že šlo o novou, svěží stranu, neokoukané tváře. Část voličů zklamali tím, že se pod vedením politického matadora Martina Bursíka přidali k pravicové vládě ODS.

Bylo to klíčové rozhodnutí: Buď být vidět a mít vládní křesla společně s těmi, na jejichž úkor ve volbách uspěli, nebo zůstat jako svěží nová strana v opozici, ale postavit se tak po bok ČSSD a Komunistů.

Předseda Martin Bursík se rozhodl pro první variantu a první rozkol byl na světě. Strana se začala štěpit a stala se pro nepřehlednou. Volič se začal ptát: Koho jsem to vlastně zvolil?

Vypadalo to jako svěží břízka s českém politickém pralese. Z partičky sympatických mladých lidí, které se v jednom šiku starají o krásu hor, se vyklubala skupina hašteřivých babek. Klonů Zelených stran bylo najednou jako listí na stromě.

Nástup nových stran TOP 09 a Věcí veřejných předznamenal konec Zelených v těchto volbách.  Možná platí heslo: „Green is not death“, ale pokud dojde ke znovuzrození, pak v jiném politickém lese.

Tomáš Hanák: Lidem bych škodil

Těsně předtím, než pronesl Ondřej Liška ze Strany Zelených svůj závěrečný projev s tím, že za čtyři roky se jeho strana vrátí do sněmovny, dorazil do klubu Roxy NOD v pražské Dlouhé ulici herec a moderátor Tomáš Hanák, který Zelené ve volbách podporoval.

„ Samozřejmě mě netěší výsledek, doufal jsem, že mladí pochopí, že tahle strana je pro ně,“ zalitoval, ale zároveň ujistil, že on dál zůstává věrný zeleným myšlenkám. „Člověk je největším škůdcem této planety. Kdybych byl syslem, byl bych syslem anarchistou a škodil bych idem, jak by to šlo…“smál se Tomáš Hanák, který už léta žije mimo Prahu, takže ví, o čem mluví.

Ondřej Liška a Jiřina Šiklová Ondřej Liška a Jiřina Šiklová | Blesk - Tomáš Vrbenský

arne127 ( 30. května 2010 09:18 )

Ano máš pravdu chybí tady Biomasa a komediant Bursík

thunderfart ( 29. května 2010 18:24 )

volební program maj hodně rozumnej a hodně konkrétní. Ale maj dost slabej marketing a chybí jim charismatickej vůdce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa