Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lídři v duelu: Tímhle jste chtěli někoho přesvědčit?!

Autor: Eva Hofrichterová, šim - 
23. května 2010
13:49

Lídr ČSSD Jiří Paroubek a předseda ODS Petr Nečas se opět setkali v televizní debatě. Jejich souboj o nerozhodnutého voliče jsme sledovali online. Diskuzi pro Blesk.cz komentoval politolog Jan Kubáček.

Jeden z posledních předvolebních televizních duelů Jiřího Paroubka a Petra Nečase, nedělní Partie na TV Prima, měl přesvedčit poslední nerozhodnuté voliče, aby šli volit právě jejich stranu. Povedlo se jim to?

Jejich kamenné tváře bez mimiky, monotónní přednes a upřený pohled do kamery, přímo na diváka. Do horlivého boje o každý hlas mělo toto jejich nedělní utkání dost daleko. "Výsledkem je otazník. Což není dobře. Někteří těkaví voliči skončili stejně nerozhodnutí jako na začátku," hodnotí souboj lídrů politolog Jan Kubáček. "Nebyla to debata premiérů ale rozcvičovací debata předsedů dvou stran. Nikoli osobností, které by měly stát v čele budoucí vlády," dodává.

Jak Petr Nečas, tak Jiří Paroubek očividně prodělali pro tento duel trénink. Nečas působil připraveněji, Paroubek častěji než Nečas hledal očima v papírech na stole. Ve výsledku však oba působili prkeně, pro tápajícího středového voliče polívka nemastná, neslaná. Oba pánové by se měli snažit, aby v cílové předvolební rovince předvedli to nejlepší, co mohou.

 


 

ONLINE záznam Partie s Jiří Paroubkem a Petrem Nečasem

Politolog Jan Kubáček Politolog Jan Kubáček | Jiří Černohorský

Politolog Jan Kubáček: Výsledkem je otazník. Což není dobře. Někteří těkaví voliči skončili stejně nerozhodnutí jako na začátku. Nebyla to debata premiérů ale rozcvičovací debata předsedů dvou stran. Nikoli osobností, které by měly stát v čele budoucí vlády.

V následujících duelech (středa, čtvrtek) snad můžeme čekat více emocí. Srozumitelněji se pokusí shrnout program. Základní teze se pokusí přenést do nejdůležitější esence.

11:42 - Nedělní Partie je u konce. Oba aktéři dokončili ve stejné tónině hlasu jako začali. Výsledek? Nemastná neslaná debata bez emocí, která jen těžko předsvědčí nerozhodnutého voliče. Právě o ty by mělo oběma předsedům v tomto momentě jít především.

Politolog Jan Kubáček Politolog Jan Kubáček | Jiří Černohorský

Politolog Jiří Kubáček: Pokračování trendu. Výsledky jsou obdobné. Petr Nečas používá lepší rétoriku. Vystoupení je kožené. Negativní protiútoky Jiřího Paroubka jsou účinné, ale bez emocí. Jiří Paroubek naprosto rezignoval na mimiku.

Petr Nečas použil dobře agendu státního bankrotu. Ale zbytečně příliš zabředli do řecké reality. Oběma se musí nechat, že oba velmi dobře odolávají atakům. Ale oba jsou zbytečně zkoprnělí. Chybí jim tam schopnost převést rétoriku na reálné potřeby české domácnosti.

11:37 - "Česká republika se může cestě do Řecka vyhnout tím, když nezvolí socialisty," promluvil jasně Nečas.

11:35 - "Bankrot Česku nehrozí. Vaše hospodaření je cesta do Řecka, to je Opencard, Toskánsko," útočí Paroubek.

11:34 - "Naši socialisté se pořád tváří, že úspory nejsou třeba. Že se neustále může rozhazovat. Řešení není zvýšení daní," míní Paroubek.

11:33 - "Státní dluh se platit nemusí. To jste řekl vy, pane předsedo," připomněl Nečas Paroubkovi jeho slova, která před 4 lety pronesl v televizní debatě shodou okolností na TV Prima.

Politolog Jan Kubáček Politolog Jan Kubáček | Jiří Černohorský

Politolog Jan Kubáček: Co se týče jejich fyzického projevu. Oční kontakt, který oba důsledně používali, zajisté funguje, ale ani jeden z nich ho plně nevyužil. Mluvili monotónně, v jedné hladině hlasu. Neoddělovali věty, obsah splýval.

Celkově to však působilo, že jak Paroubek, tak Nečas deklamovali naučené věty. Zbytečně zabíhali do složitostí. Ani jeden z nich neměl osobní téma typu „Když se stanu premiérem.“ Tím si ten člověk dá nějaký úkol. To ale neproběhlo.

11:31 - Téma státní rozpoček a deficit. "Zloděj křičí: Chyťte zloděje," pustil se Paroubek do ODS a Kalouskovy složenky. Načež začíná vypočítávat, z kterých pramenů nechá do rozpočtu přitéct peníze.

11:26 - "My jsme pracovali na odstranění asociálních prvků systému, které zavedla Topolánkova vláda," kontruje Paroubek a vypočítává přesně ty samé položky, kterými je na billboardech zaplavená celá republika. Zrušení poplatků ve zdravotnictví, zvýšení mateřské, zavedení proplácení prvních tří dnů nemoci - vypočítává Jiří Paroubek.

11:24 - Téma číslo čtyři - Sociální systém. Petr Nečas se nadechl, upřel zrak do kamery a spustil.... "Chceme, aby se lidé chovali aktivně. Ti lidé pak budou systémem odměňováni," hovoří o spoluúčasti a spolupráci občanů a systému Petr Nečas. "Musíme oddělit lidi potřebné od flákačů a černých pasažérů," uzavřel Nečas.

11:22 - "Tak já si myslím, že veškeré hloupé řešení a strategii jste vždycky navrhli vy," oplácí mu Paroubek.

11:21 - "Naší strategií není více daní, ale více pracovních míst a méně daní. Zatímco u ČSSD to je přesně naopak. Více daní a méně pracovních míst," rýpnul Nečas do Paroubka.

Politolog Jan Kubáček Politolog Jan Kubáček | Jiří Černohorský

Politolog Jan Kubáček: Musím říct, že tentokrát jsou výsledky velmi vyrovnané, na diváky dobře působí, že oba ctí časový interval. Dobré je, že problémy popisují věcně a tématicky.

Je vidět, že oba dva prošli školením rétoriky. Ale mluví bez emocí. Myslím si, že právě pro ty nerozhodnuté voliče to není to pravé. Voliči určitě ocení absenci konfrontace. Jen mnohé bude napadat, proč oba mluví tak suše.

Na to, že je to předvolební debata, podávají vše příliš technicky, jako kdyby mluvili k nějakým úředníkům, nebo na přednášce. Kritika Jiřího Paroubka, tím že je bez emocí, klidná, je funkční, nedráždí.

11:13 - Jiří Paroubek v rudé kravatě se příliš do kamery nedívá. Spíše očima hledá v papírech na stole. Což budí dojem menší připravenosti v porovnání s Nečasem. Zmínil, že situace v České republice je situace co do korupčního prostředí horší než v africké Botswaně. No, kdo z vás tam kdy byl?!

11:12 - Petr Nečas je opravdu dobře připraven. Sobotní trénink v improvizovaném studiu na štábu ODS se vyplatil. Nečas hledí přímo do kamery. Ví, tuší, že se dívá na potenciálního voliče.

11:11 - Otevření druhé obálky se Nečasovi podařilo lépe, než prve Paroubkovi, který musel trošku škubat, protože nůž na dopisy - zřejmě z bezpečnostních důvodů, na stole Partie chybí. Téma - korupce.

11:09 - Petr Nečas, v modré kravatě s bílými puntíky, nabídnul smírnou ruku Jiřímu Paroubkovi co se důchodové reformy týče. Jeho tón je vstřícný. Také Jiří Paroubek se usmívá. Mluví klidně, občas žertuje.

11:07 - Promluvový čas obou aktérů je omezen na dvě minuty. Poté, co zazní gong, musí jejich řeč skončit. Na vzájemnou reakci pak oba mají po minutě.

11:06 - To Petr Nečas předně upozorňuje na stárnutí populace. "Nelze se spoléhat jen na státem realizovaný sociální pilíř. Musíme mít odvahu k reformě důchodového systému," říká Nečas.

11:04 - Jiří Paroubek a ČSSD má v plánu najít miliardu korun v rozpočtu na důchody. Upozorňuje, že ODS chce najít 50 miliard.

11:03 - A je tu první téma. Začal Jiří Paroubek. Rozlepil obálku s tématem - důchodová reforma. Chvilka napětí, obálka byla pečlivě zalepena.

11:03 - Sociální demokracie už ve vlastních řadách uspořádala sbírku. "Můžeme uvolnit 11 milionů," prohlásil Jiří Paroubek.

11:01 - Začátek je na aktuální téma povodně. Petr Nečas pochází ze střední Moravy, tedy z oblasti, která byla letošní povodní nejvíce poškozena.

11:00 - Ostře sledovaný duel lídrů dvou nejsilnějších stran právě začíná.

Politolog Jan Kubáček Politolog Jan Kubáček | Jiří Černohorský

Politolog Jan Kubáček: Tuhle debatu chápu jako rozehřívací, ještě je přeci týden do voleb. Hlavní pozornost na rozhlasové a televizní vystoupeni v následujícím týdnu, tedy těsně před volbami.

Myslím, že oba pánové se budou více kontrolovat. Minulý duel byl zacílený na stávající voliče. Nyní bude zacíleno na nerozhodnuté voliče, středové voliče. Oba budou stát o to, aby dokázali, že právě ten druhý je nebezpečím pro středové voliče.


Nečas na Paroubka trénoval

Hra o všechno vrcholí. Už jen pět dní a dva televizní duely zbývají lídrům Petru Nečasovi a Jiřímu Paroubkovi na to, aby přesvědčili voliče k volbě ODS nebo ČSSD.

Přípravy proto probíhaly celý týden. ODS si dokonce postavila studio, ve kterém Nečas trénoval na »falešném« Paroubkovi. A Blesk byl exkluzivně u toho.

Politolog Jan Kubáček Politolog Jan Kubáček | Jiří Černohorský
KOMENTOVANÝ ONLINE: Nedělní duel Petra Nečase a Jiřího Paroukba v pořadu TV Prima Partie bude exkluzivně pro Blesk.cz komentovat politolog Jan Kubáček. Od 11 hodin na Blesk.cz!

Tým ODS se snaží, aby atmosféra v improvizovaném studiu odpovídala co nejvíce realitě. „Vypněte ten větrák, ať je tu dusno jako při debatě,“ dává technikům pokyny mluvčí Martin Kupka. Nečas s falešným Paroubkem, kterého hraje bývalý člen Unie svobody Tomáš Vrbík, při tréninku svých projevů sledují stopky odpočítávající časový limit na odpovědi. Vrbík se snaží Paroubka imitovat jak tónem hlasu, tak gestikulací. „Ale pane předsedo,“ skáče Nečasovi do řeči a kroutí hlavou ve chvíli, kdy Nečas mluví o příčině krize v Řecku.

Kvůli roli Paroubka musel studovat hodiny videozáznamů a nekonečně projevů. „Dnes jsem třeba jeho různá vyjádření četl celé dopoledne,“ řekl Blesku Vrbík. Nečas, který trénoval v džínách a letní košili, v pauzách sledoval průběh hokejového utkání se Švédy. „Pro mě je nejdůležitější, abych se při debatě cítil dobře. Třeba oblečení si proto vybírám sám,“ dodal lídr ODS.

Paroubek si na derby věří

Podle mluvčího ČSSD Ondřeje Macur y se Paroubek na duel s Nečasem připravoval stejně jako na každou jinou debatu. „Především studoval podkladové materiály a konzultoval je s odborníky. Radí mu i mediální poradci,“ svěřil se Blesku Macura. A kdo Paroubkovi pomáhá s výběrem oblečení? „V této oblasti spoléhá pan předseda na sebe a svou manželku,“ dodal mluvčí ČSSD.

Kdy se lídři utkají?

Neděle 23. 5. 11:00 - Partie na TV Prima
Středa 26. 5. 17:00 - Radiožurnál
Čtvrtek 27. 5. 21:00 - Otázky Václava Moravce v ČT

antoniocosi ( 26. května 2010 13:53 )

Jo jo...to víš, vrána k vráně nejhorší je, že hodně lidí, bude právě tyhle dvě vymr.aný strany volit Prostě to dopadne tak, že udělají velkou koalici, a národ se z toho za 2 roky po.s.ere, páč to tady bude "ZU GRUNT" dávej bacha...no a pak už bude jen defenestrace a dál jen samá pozitiva

milo ( 26. května 2010 07:59 )

Věta: "Chceme aby se lidé chovali aktivně".....no to je na přes držku...já už nevím co mám dělat dřív, jestli chodit do práce nebo na brigádu abych se vůbec uživila...a oni chtějí abychom byli více aktivní....a co oni???? Líní jsou jak cikáni, prolhaní jak cikáni, tunelují stát jak cikáni.....nezvolili jsme náhodou bílé cikány do té politiky... chrápou tam a ještě si za to účtují nehorázné honoráře....postřílet to tam všechno a bude klid...bez nich se budeme mít stonásobně lépe než s nima za ***í a jejich inteligentníma řečma....my nic mi tu jen sedíme a státní dluh jsme neudělali...i když máme jako jediní přístup ke státnímu rozpočtu že??? My to nebyli kdo nechal vystavit úplně zbytečně rychlostesku za 150 milionů...my to nebyli co vytunelovali OpenCard a chceme na tom vydělat ještě víc tak to dáme povině všem...nasrat pánové nasrat....budu jezdit načerno, dvakrát ročně zaplatím pokutu a pořád se mi to vyplatí než s tou vaší zasranou opencard a slevou 8 Kč do Zoo... opravdu vypatlanci v té politice....ale koho jste si zvolili na toho teď neházejte bobek...sypejte popel na hlavy jen sami sobě....doufám, že se při letošních volbách dostane lidem rozum a nebudou volit již známé a velmi špatné strany ODS a ČSSD...ať jsou to klidně komunisti, jen ne proboha tyhle dva voli prosím

antoniocosi ( 25. května 2010 15:16 )

http://hn.ihned.cz/c1-43781790-predvolebni-sliby-socialistu-mohou-znamenat-dalsi-dluhy Tady máš ty chytrá a cikáni, se vyřeší sami, páč to k tomu spěje...nevím kde jste sebrali název romové... A jinak v tom máš hokej...a ten už skončil páč je to přesně naopak...70% ví koho volit ale těch 30% neví, tak volí levici...víme? Nevědi že je to pro ně větší zlo...ale co pro NĚ! Pro jejich děti...protože za 4 roky tady bude né Řecko, ale Uganda !!!

nautilus ( 25. května 2010 09:41 )

Televizní a jiné debaty mohou být určeny těm, kteří nejsou sami svým logickým uvažováním schopni analyzovat aktuální stav věci. V daném případě se především jedná o ideologický a ekonomický problém stavu české společnosti. Pouze hlupáci se mohou dát zásadním způsobem ovlivnit výroky a závěry toho či onoho debatéra. Problémy, před kterými stojí tato společnost, nevznikly ze dne na den, a tak má každý dost času si události analyzovat a vyvodit příslušné závěry. Pokud bych během hodiny zcela změnil, na základě faktů či lži diskutérů, o základů svůj pohled na dnou tématiku, svědčilo by to o tom, že mé uvažování postrádá jisté schopnosti. Sám vnímám levici v tomto státě jako pokračování těch nejhorších tradic našich dějin. Především tedy světovou zlodějnu zosobněnou v roce 1948 a následujících tzv. znárodňováním a následným združstevňováním majetků rolníků. Levicově zaměření lidé s oblibou napadají pravici s tím, že tento stát rozkladla. Zcela vědomě či z nedostaku mozkového trastu pak opomíjejí fakt, že v roce a po roce 1948 zde proběhlo něco, co na staletí ovlivnilo myšlení národa. Soukromý majetek lze kdykoliv jejich majitelům ukrást, a to beztrestně, Jsem přesvědčen o tom, že k tomu zločinu dojde na tomto území znovu. Levice si myslí, že majetní lidé získali svůj majetek tím, že okradli stát po roce 1989, a ten je tedy jim třeba opět odebrat. Levici tvoří převážně lidé s nízkým IQ a pak naopak lidé, kteří této hlouposti dovedou využívat ke svému prospěchu a lidé s patalogickou touhou po moci. Když budete studovat dějiny, tak zjistíte, že největší zvěrstva se dopouštějí zastánci levicové ideologie. Ve skutečnosti to je všechno samozřejmě složitější, ale to již přesahuje rámec tohoto příspěvku. Na mne působí děsivě ruské události kolem roku 1917 a následující leta. Mělo by se to povinně vyučovat na školách, tedy zločiny komunismu obecně. Na závěr podotknu, že jsem důchodce a žádný majetek, kromě panelákového bytu a starého auta, nemám. V žádném případě se nemohu nazý

karamelka ( 25. května 2010 00:19 )

aby vás náhodou důchodci nepřeválcovali! http://www.youtube.com/watch?v=NkKA8ynToNs

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa