Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

SKANDÁL U VOLEB: Romové křížkují, ale za peníze!

Autor: ČTK, jaj, josK - 
16. října 2010
16:08

Kandidáti do obecního zastupitelstva v Krupce a dalších severočeských městech si zřejmě kupovali hlasy pro svou stranu. V obci Krupka na Teplicku se šířil leták s nápisem „Pojď s námi k volbám. Přijď nás podpořit a my podpoříme tebe.“ Na lákavou nabídku reagovali hlavně místní Romové, kterých v této oblasti žije vysoký počet.

Policisté v Krupce na Teplicku v pátek řešili podezření, že se volby pokouší někdo zmanipulovat. Před volební místností na krupském sídlišti Maršov se shluklo několik desítek Romů, kteří si navzájem pomáhali upravovat volební lístky. Podle svědků měli Romové za patřičně upravený volební lístek slíbeno 300 korun!

Na leták zareagovali hlavně Romové

V pátek odpoledne se dle svědků na jednom parkovišti sházeli Romové a pomáhali si s úpravou volebních lístků. Svědci tvrdí, že na místě docházelo k uplácení. "Mají mít slíbeno každý 300 korun. Na místě jsem i fotil a natáčel na skrytou kameru,“ řekl krupský fotograf Pavel Horák, který srocení přihlížel. Za akcí podle něj stojí jeden z místních politiků. Po příjezdu policistů Romové odjeli volit nebo se přesunuli lístky upravovat do místních restaurací.

Výše zmíněný propagační leták lákal právě na toto parkoviště. Neznámý autor sliboval "podporu" na pátek, v každou sudou hodinu od 14:00 do 20:00. Podobné věci byly k vidění i večer na údajném cikánském bále v Mostě. Ale ani zde policie porušování zákona neprokázala.

Akce v mosteckém kulturním středisku Medúza byla oficiálně hlášena jako soukromá, vevnitř se ale neslavilo. Do sálu během večera dorazilo asi 200 Romů, kteří se u vchodu prokazovali vstupenkami, zároveň si ale měli přinést i hlasovací lístky. Redaktor ČTK viděl, jak je hned za dveřmi vyndavají a jejich předáci jim zřejmě radí, jak je upravit.

Finanční podpora a odvoz k volební místnosti

Policie byla v pátek v pohotovosti a podobná podezřelá setkání Romů řešila ve více severočeských městech. V Chodově na Sokolovsku mluvčí tamější policie Martina Hrušková potvrdila, že se prošetřuje podezření na kupování hlasů. Zatím neznámý člověk prý lidem v části města Železný dvůr, kde žijí hlavně Romové, nabízel 150 korun za hlas konkrétní straně. Dle serveru Novinky.cz nabízel i odvoz k volební místnosti.

Další podivné praktiky policie v pátek řešila i v Roudnici nad Labem, Kadani a Jirkově na Chomutovsku.

Nemusí se nám to líbit, ale nic s tím neuděláme...

V sobotu řekla členka chodovské volební komise Ivana Sarkányová, že člověk, který takovéto „benefity“ nabízí voličům se nedopouští ničeho nezákonného. "Pokud by se k těmto praktikám uchýlil u volební místnost, tak by to porušení zákona bylo. Takhle je to sice neobvyklé počínání a nemusí se nám to líbit, ale nic s tím udělat nemůžeme," řekla Sarkányová. Policie taktéž prověřuje, zdali je takovéto chování v rozporu se zákonem.

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:14.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:21.0cm 842.0pt; margin:70.9pt 172.65pt 70.9pt 127.6pt; mso-header-margin:35.45pt; mso-footer-margin:35.45pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Kandidáti do obecního zastupitelstva v Krupce si zřejmě kupovali hlasy pro svou stranu. V obci Krupka na Teplicku se šířil leták s nápisem „Pojď s námi k volbám. Přijď nás podpořit a my podpoříme tebe.“ Na lákavou nabídku reagovali hlavně Romové, kterých v této oblasti žije vysoký počet.

 

Policisté v Krupce na Teplicku řešili podezření, že se volby pokouší někdo manipulovat. Před volební místností na krupském sídlišti Maršov se shluklo několik desítek Romů, kteří si navzájem pomáhali upravovat volební lístky. Podle svědků měli Romové za patřičně upravený volební lístek slíbeno 300 korun.

 

V pátek odpoledne se dle svědků na jednom parkovišti sházeli Romové a pomáhali si s úpravou volebních lístků. Svědci tvrdí, že na místě docházelo k uplácení. "Mají mít slíbeno každý 300 korun. Na místě jsem i fotil a natáčel na skrytou kameru,“ řekl ČTK krupský fotograf Pavel Horák, který srocení přihlížel. Za akcí podle něj stojí jeden z místních politiků. Po příjezdu přivolaných policistů Romové odjeli volit nebo se lístky přesunuli upravovat do místních restaurací.

 

Výše zmíněný propagační leták lákal právě na toto parkoviště. Neznámý autor sliboval "podporu" na pátek, v každou sudou hodinu od 14:00 do 20:00.

 

Podobné věci byly k vidění i večer na údajném cikánském bále v Mostě. Ale ani zde policie porušování zákona neprokázala.

 

Akce v mosteckém kulturním středisku Medúza byla oficiálně hlášena jako soukromá, vevnitř se ale neslavilo. Do sálu během večera dorazilo asi 200 Romů, kteří se u vchodu prokazovali vstupenkami, zároveň si ale měli přinést i hlasovací lístky. Redaktor ČTK viděl, jak je hned za dveřmi vyndávají a jejich předáci jim zřejmě radí, jak je upravit.

 

Policie byla v pátek v pohotovosti a podobná podezřelá setkání Romů řešila ve více severočeských městech. V Chodově na Sokolovsku mluvčí tamější policie Martina Hrušková potvrdila, že se prošetřuje podezření na kupování hlasy. Zatím neznámý člověk prý lidem v části města Železný dvůr, kde žijí hlavně Romové, nabízel 150 korun za hlas konkrétní straně. Dle serveru Novinky.cz nabízel i odvoz k volební místnosti.

 

Další podivné praktiky policie v pátek řešila i v Roudnici nad Labem, Kadani a Jirkově na Chomutovsku.

 

V sobotu řekla členka chodovské volební komise Ivana Sarkányová, že člověk, který takovéto „benefity“ nabízí voličům se nedopouští ničeho nezákonného. "Pokud by se k těmto praktikám uchýlil u volební místnost, tak by to porušení zákona bylo. Takhle je to sice neobvyklé počínání a nemusí se nám to líbit, ale nic s tím udělat nemůžeme," řekla Sarkányová ČTK. Policie taktéž prověřuje zdali je takovéto chování v rozporu se zákonem.

PRŮBĚŽNÉ VÝSLEDKY KOMUNÁLNÍCH VOLEB 2010 ZDE!

PRŮBĚŽNÉ VÝSLEDKY SENÁTNÍCH VOLEB 2010 ZDE!

soica.flatulescu ( 16. října 2010 23:29 )

Nevím,jak koho,ale mě docela uráží, že tito takélidé,nevzdělaní,líní ale vychcaní,jak je přede mnou správně charakterizuje zdepa, mají stejné volební právo jako ostatní slušní lidé. Oni ve skutečnosti opovrhují naší republikou,jen ji všemožně dojí,ale v zahraničí,např. v Anglii a Kanadě ji pomlouvají jak mohou. Nesdílí hodnoty naší společnosti,ty jsou jim pro smích.Ať si uvědomí,že v téhle zemi nejsou vítáni,pouze nuceně trpěni,byť se tu narodili,ale že za to nemůže jiná barva jejich pleti,ale to,jak se chovají.

montpelier ( 16. října 2010 19:44 )

mazec úplně stejný jako naše celá politická vláda na to se už ani nevyplatí nadávat, ani nad tím plakat, jen se smát šaškárna, všechny vyházet a nové lidi , nové názory a né proplouvání z jedné strany do druhé, podle toho , jak se to hodí.... luxusní diplomacie s poněkud černým humorem

derek ( 16. října 2010 18:34 )

dokazali že pracují a vůbec nelžou a jak jsou potřební. Ironii každý snad chápe.

money ( 16. října 2010 18:12 )

(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

zdepa ( 16. října 2010 18:10 )

Jsou nevzdělaní, líní, ale vychcaní jak zákon káže. Z každé společenské události vytřískají majlant. A ten, kdo je úplácí, by se měl povinně o ně starat trvale. Blbí bílí a mazaní černí, to je skutečnost toho státu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa