Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Politolog o Pavlovi: Zkušenosti má z NATO i armády. Musí se opřít o jiné experty

Autor: vja - 
1. února 2023
05:00

Nově zvolený prezident Petr Pavel již během kampaně musel čelit tvrzením svých oponentů, že pro výkon prezidentské funkce nemá dostatek politických zkušeností. Sám dlouhodobě zastával názor, že tyto v jeho případě nahrazují dovednosti, ke kterým přišel skrze působení na vysokých postech v rámci Armády ČR a následně jako nejvyšší vojenský představitel Severoatlantické aliance. Nakolik se bude schopen s novým prostředím a úkoly poprat, pro Blesk rozebral politolog Josef Mlejnek.

Absence předchozího zapojení do politiky během kampaně Petru Pavlovi v podstatě nikterak neublížila. Mohla naopak částečně stát i za jeho drtivým úspěchem. „Oba dva ti hlavní občanští kandidáti - Pavel a Nerudová, tedy ti kandidáti, kteří měli nejvíce společně s Andrejem Babišem nejvíce hlasů v tom prvním kole, tak politickou zkušenost neměli a voličům to evidentně nevadilo. Možná to vlastně v očích voličů bylo i plus,“ sdělil Blesku politolog Mlejnek.

Pavlovi ve velkém vyčítal nedostatečné zkušenosti dosluhující prezident Miloš Zeman. V jednom z rozhovorů před volbami dokonce uvedl, že Pavel nerozumí ničemu jinému než armádě a má velké mezery v zahraniční politice. Proti tomuto tvrzení se následně Pavel na sociálních sítích rázně ohradil.

„Podle prezidenta nemám zkušenosti a nerozumím zahraniční politice. Za svou diplomatickou kariéru jsem vedl více než 1000 jednání s prezidenty, ministry, náčelníky štábů i s králi. Zřejmě měl na mysli tu ‚pořádnou politickou zkušenost‘ se lhaním a rozeštváváním. Tu opravdu nemám,“ vrátil tenkrát stejnou měrou Zemanovi Pavel.

Poukazování na nedostatek „politického kreditu“ podle něj bylo klasickou součástí kampaně. „Ti, kteří nějaké měli, na to samozřejmě poukazovali, to je součást té kampaně,“ míní.

Bude se muset opřít o experty

V nedělním rozhovoru pro televizi Nova se Pavel nechal slyšet, že Česko by si mělo pospíšit s daňovou a penzijní reformou. „To, s čím bychom ji měli seznámit teď, je to, že si nemůžeme dovolit neudělat důchodovou reformu a nevysvětlit na konkrétních příkladech, proč to musíme udělat a jaký by mělo dopad, kdybychom s tím zase chtěli otálet,“ uvedl.

Pavel podle svých slov vůbec hodlá být velmi aktivní a docházet na jednání vlády či určité schůze Sněmovny a v důležitých otázkách tlačit na vládu. V těchto případech mu dle mínění Mlejnka nedostatek politických zkušeností nejspíš handicapem nebude.

„V těch ekonomických otázkách, vždy tvrdil, že se prostě poradí s odborníky. Pokud chce něco prosadit, tak on na to nemá přímo pravomoc. Pokud bude chtít prosadit samozřejmě něco tlakem na vládu, tak to bude muset být hodně důsledný a vložit na misku vah třeba svou popularitu nebo počet hlasů z té prezidentské volby,“ myslí si politolog.

Pavel by tedy měl vyvolat situaci, ve které se vládní strany budou obávat úplného opomíjení přímo voleného prezidenta. Důležité zkrátka bude přijít s konkrétními připomínkami, na kterých se podílela respektovaná jména v dané oblasti. „Zvlášť, pokud se mu podaří to, že ty připomínky budou podložené spoluprací s ekonomy, a expertizou z nějakých renomovaných institucí,“ upřesnil Mlejnek.

Praxi z NATO a armády určitě využije

Přestože Pavel přímo v politice nebyl dříve aktivní, do prezidentského úřadu vstupuje s praxí jiného druhu, která tu politickou do jisté míry supluje. „On samozřejmě nemá přímo politické zkušenosti, ale má zkušenosti ze svého působení v NATO a v generálním štábu. Myslím si, že to jsou právě zkušenosti, které může uplatnit v prezidentském úřadu nikoliv jenom ve smyslu, že je formálně vrchní velitelem ozbrojených sil, což během kampaně zdůrazňoval, ale získal i kontakty a průpravu v jednání s politiky samozřejmě má,“ sdělil Blesku expert.

Nedostatek politických zkušeností může být často spojován s nízkou odolností vůči velkému vlivu lobbistů. Pavlův protikandidát Andrej Babiš během své kampaně opakovaně poukazoval na to, že za Pavlem „stojí mrak byznysmenů a lobbistů“. „O komkoliv, kdo bude ve významné funkci, můžete říct, že je obklopen lobbisty. To, jak je schopný odolat nebo není, bývá často věc nějakého osobního nastavení, a to samozřejmě já neumím posuzovat. Určitě bych ale předem nevyjadřoval podezření, že Petr Pavel bude náchylný k  lobbistickým tlakům více než jiní,“ neobává se Mlejnek.

Video  Projev nového prezidenta Petra Pavla  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

jajas ( 2. února 2023 10:39 )

Tohle není o jeho rétorické schopnosti, to má odposlechnuto a jen to řekl jednou větou. No hlavně aby se s tou svou, jak píšete, " rétorickou pohotovostí a věcností" domluvil se zahraničními politiky, ne každý je zvyklý přijímat jednovětné myšlenky a hlášky. To pak není diskuse, to prostě není jako na vojně. Politika je diskuse napříč EU.

jajas ( 2. února 2023 10:32 )

Teď mu to vyšlo jen proto, že ten, kdo nechtěl Babiše, už jinou možnost než Pavla neměl. Média to dala Babišovi "sžrat", zatímco generál mlčel také z toho důvodu, že neměl co by tak řekl...Čili zde se uplatnilo, že mlčeti zlato, mluviti stříbro. Zato teď uvidíme ten fičák, Pavel bude na roztrhání, podle toho, jaký "program" mu vláda sestaví. Já nebyl u voleb, ano možná jsem měl, ale nemusel jsem, tak jsem toho využil. Neseděl mi ani jeden z kandidátů, tak co bych tam dělal...No a teď nejen ti, co nevolil, ali i ti co volili budou čumět...je to v podstatě něco návrat k době soudruhů, protože se vzácně šešli demokratická vláda, senát i prezident a co řeknou, to bude platit. Takže teď už se nemají na co vymlouvat, za to co "upečou" budou zodpovědni pouze oni, tzv.demokraté. A oceňuji, že chápete, že ho nenávidím (Pavla), ale to bylo už prvotně proto, že je celoživotně profesně spjat s vojenstvím...to je prostě pro mne nepřijatelné...

jajas ( 1. února 2023 17:29 )

Někdo mu zapoměl říct (protože jak je vidět, tak to nepochopil zelený mozek), že „V současné době je Pavel stále ještě důchodce a soukromá osoba.". Přitom si dělá co chce.
"„Po éře vlády silných prezidentů, kteří si brali víc pravomocí, než by jim podle Ústavy příslušelo, jsme trošku doufali, že budeme mít prezidenta, který pochopí, že jsme v systému parlamentní, nikoli prezidentské, demokracie. Vypadá to tedy, že máme dalšího aktivistického prezidenta,“ doplnil politolog.".

stařec ( 1. února 2023 12:31 )

V rusku se mohou utlouct smíchy,protože si ho vychovali a nyní ho amíci ustanovili loutkovým presidentem!!! Kdo zradí jednou,zradí kdykoli!!!!

jajas ( 1. února 2023 11:21 )

Není řečeno že řešení najde vždy. Takže v Jugošce mu to vyšlo, ale z toho přece nemůže žít zbytek svého života...a mohla to být náhoda....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa