Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co čeká budoucího prezidenta: Protokolář o školení prvních dam a složitých přípravách

Autor: ula, Pavlína Horáková - 
16. ledna 2023
05:00

V březnu definitivně skončí vláda Miloše Zemana. Jak řekl ve studiu Blesk Cesta na Hrad 2023 bývalý ředitel hradního protokolu Miroslav Sklenář, tým dosluhujícího prezidenta má momentálně hodně práce. Inauguraci nové hlavy státu už bude starý a nový tým, který si výherce voleb přivede, připravovat společně. Co ale čeká Andreje Babiše či Petra Pavla, pokud vyhrají? Co když budou chtít vyrazit např. do divadla? Podle Sklenáře se musí hradní protokol naučit i rodiny prezidenta.

Do 2. kola prezidentských voleb postupil Andrej Babiš a Petr Pavel. Za 14 dní se dozvíme, kdo následujících 5 let bude stát v čele Česka. Zároveň jim a jejich rodinám skončí život, na jaký byli zvyklí.

Pokud se například předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová rozhodne, že zavolá české hlavě státu, nepůjde jen o to, že zvolí telefonní číslo. Do hry vstupuje prezidentská kancelář, případně zahraniční odbor. Ten se spojí s týmem Leyenové a dohodnou se na telefonátu.

Přesto je možné, aby si státníci volali přímo. „Za Václava Havla byla jen pevná linka. Nyní, pokud lidé používají mobilní telefony, tak se dá zavolat přímo, pokud máte s někým úzký vztah. Ale pokud se nemýlím, prezident Zeman mobilní telefon nemá, tak se mu jen tak nikdo nedovolá,“ řekl ve studiu Blesk s názvem Cesta na Hrad 2023 bývalý ředitel hradního protokolu Miroslav Sklenář.

Jen tak do divadla? Není to snadné

A pokud zatouží hlava státu vyrazit jen tak do divadla? To záleží, zda je pozván na významnou premiéru, či si řekne, že by ho zajímalo konkrétní představení.

„Prezident si tak zavolá šéfa sekretariátu nebo šéfa protokolu a následuje složitá příprava. Musí se zajistit sezení v divadle, aby bylo vše z bezpečnostního hlediska v pořádku. Není to úplně jednoduché,“ popsal Sklenář.

Školení prvních dam

Samozřejmě hradnímu protokolu neujdou ani partnerky a děti budoucího prezidenta. Program pro drahé polovičky se při státních návštěvách plánuje separátně. Nebývá zvykem, aby manželka prezidenta nebyla přítomna při státních návštěvách, pokud se nejedná o rizikovou oblast.

„Václav Havel vycestoval s manželkou Dagmar do Kosova, ačkoliv ochranná služba byla zásadně proti. Ona se ale rozhodla, že bude manžela doprovázet,“ vzpomíná na prvního prezidenta Česka Sklenář.

Státní návštěva vyžaduje samozřejmě pohoštění. Prezident obvykle do výběru jídla nezasahuje, ale Sklenář uvádí, že manželky Václava Havla i Václava Klause vždy dbaly na průběh státní večere.

„To znamená, že řešily, kde bude, jak bude vypadat, jaké bude menu. S paní Havlovou jsme měli dokonce takový systém, kdy jsme si naplánovali ochutnávky, předložili nám několik menu a my jsme vybírali někdy třeba z pěti pokrmů,“ pokračuje bývalý ředitel hradního protokolu.

I manželky se musí na státní setkání připravit a řádně vyškolit.

„Je třeba dbát na oblečení. Z hlediska formalit to není až tak složité, protože se od manželek nevyžaduje žádné vystupování typu přípitků nebo typu nějaké aktivní role typu představování, takže většinou, co jsem zažil, bylo třeba velmi důkladně vysvětlit, jaký je postup večeře,“ vysvětlil Sklenář.

Video  Miroslav Sklenář ve volebním studiu Blesku 
Video se připravuje ...

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Kompletní online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa