Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Trik na nerozhodnuté voliče, nebo jen akt přátelství? Experti o cestě Babiše za Macronem

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
10. ledna 2023
17:40

Další vychytralý krok v kampani i ukázka síly. Tak se jeví osloveným politologům krok prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO), který se rozhodl pár dní před volbami potkat s francouzskou hlavou státu Emmanuelem Macronem. Cesta má podle expertů jen dokázat, že se Babiš zná se spoustou vlivných lidí, a také by mohla zapůsobit na nerozhodnuté voliče.

Expremiér Andrej Babiš (ANO) a kandidát na prezidenta vyrazil tři dny před volbami do Francie, kde se potkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. „Strávili jsme spolu s panem prezidentem Macronem asi 40 minut. Zajímal jsem se o jeho názor na ukončení války na Ukrajině a samozřejmě řešení energetické krize v Evropě,“ uvedl Babiš o schůzce. Macrona dle svých slov považuje za svého přítele.

Někteří prezidentští kandidáti varovali před zasahováním do vnitřních záležitostí státu. „Setkání s Macronem je nepochybně chytrý PR tah. Podtrhuje to, že Babiše, posíleného rozhodnutím soudu a odstoupením Středuly, není radno podceňovat. Doufám, že občany to zmobilizuje jít k volbám a do 2. kola Babišovi poslat zkušeného soupeře, který souboj s ním ustojí a porazí ho,“ reagoval například na twitteru generál Petr Pavel.

Mluvčí Macronova úřadu v pondělí ČTK řekla, že Babišova návštěva neznamená vyjádření Macronovy podpory před volbami. Na voliče by navíc tato návštěva neměla mít výrazný vliv, jak podotýká pro Blesk Zprávy oslovený politolog Lukáš Jelínek.

„Žádný zásadní vliv to na volby mít nebude, protože voliči se budou spíše rozhodovat podle postojů kandidátů k domácím vnitropolitickým tématům. Babišovi to pomáhá vlastně dokreslit obrázek, který o sobě předkládá a ve kterém se líčí jako expremiér, zkušený politik, člověk se spoustou kontaktů v zahraničí… A že nejspíš by byl v prezidentské funkci velmi aktivní i na té zahraniční úrovni,“ uvedl Jelínek.

Podle něj Babiš ukazuje, že má jistý náskok před ostatními favority voleb, kteří takové exkluzivní kontakty ještě nenasbírali.

Lysek: Hraje se o nerozhodné voliče

Politolog Jakub Lysek se ale domnívá, že Babiš se snaží touto cestou zapůsobit na nerozhodnuté voliče, kteří třeba nutně nepodporují ANO, ale za určitých okolností by Babiše volili. „Ukáže jim, že je umírněný a že se setkává s velkými státníky. Macron je výraznou osobností, takže si myslím, že tady je to opravdu cíleno na nerozhodné voliče,“ konstatoval pro Blesk Zprávy.

Dodává, že svou stabilní voličskou základnu ma navíc silnou. „Skalním voličům to určitě nebude vadit, protože ať udělá Andrej Babiš cokoliv, tak oni si dokáží vysvětlit, proč jej podporují.“

Politolog Josef Mlejnek si myslí, že i tento krok je navíc součástí kampaně: „Chce se předvést jako státník, který se stýká s nejbohatšími lidmi a má dveře otevřené k francouzskému prezidentovi. Přeci jen je Francie země na úrovni mocnosti, s tím je spojen lesk,“ řekl Blesk Zprávám.

Lesk navíc nachytával i tím, že se po cestě za Macronem sešel také s nejbohatším člověkem na světě - alespoň podle žebříčku Forbes - podnikatelem Bernardem Arnaultem. „Je to ukázka síly a protřelosti,“ konstatoval Jelínek. „Ukazuje, že se zná s politiky i podnikateli, že s nimi mluví na rovinu a má k nim otevřené dveře,“ dodává.

Podle Lyska může setkání s takto bohatým člověkem paradoxně nadchnout i ty, kteří na takový luxus nemají, takže mají pak pocit, že patří do trošku jiné třídy, když vidí českého politika po boku někoho takového. „Tady to je dobře cílená kampaň,“ konstatoval.

Předseda ANO Andrej Babiš s Bernardem Arnaultem ve Francii (10. 1. 2023) Předseda ANO Andrej Babiš s Bernardem Arnaultem ve Francii (10. 1. 2023) | Twitter/Andrej Babiš

Poprask ve Francii?

Připomeneme, že Babiš je v současnosti ve Francii vyšetřován francouzským soudem pro vyšetřování závažné trestné činnosti (PNF) v souvislosti s nákupem vily v Mougins. Francouzská média na podzim 2021 po úniku důvěrných dokumentů, tzv. Pandora Papers, zkoumala i další Babišův majetek ve Francii.

Podle Jelínka ani tohle ale nijak neovlivní české voliče. Ve Francii to ale údajně částečný rozruch způsobilo. „Nebo alespoň podiv, že Macron tímto způsobem před volbami vsadí na jednoho kandidáta, který má vroubky i ve Francii. Možná je to dáno tím, že to nedoceňuje, anebo to vyhodnotil jako jednu z banálnějších schůzek, které absolvuje denně,“ komentuje dále politolog.

Jedním dechem nicméně dodává, že to samozřejmě může být i ono blízké přátelství, ale také jistý Macronův signál, že je připraven i přes právní kauzy neohrozit vzájemné vztahy obou zemí.

Video  Andrej Babiš - tiskovka 
Video se připravuje ...

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

fesak2 ( 20. února 2023 21:14 )

prostě 3,14čus

UFO1 ( 2. února 2023 06:23 )

ANO budou pravděpodobně ze stejného těsta a také mají shodné problémy

UFO1 ( 2. února 2023 06:19 )

Léta nám vtloukaji do hlavy,kdo je terorista a jak se s ním jedná...

UFO1 ( 2. února 2023 06:15 )

Setkání s Macronem bylo řadě lidí spíš nepříjemné a pachuť z prezidenta , který se zapojuje do kampaně cizí země přetrvává. Celá kampaň AB byla debakl, včetně "šikov­ně"na­časo­vané­ho rozsudku,tam přetrvává nejen pachuť,ale nedůvěra v justici,a to bez ohledu na vynesený rozsudek.

Jaryn19 ( 11. ledna 2023 07:51 )

jako jediný kandidát vlastnil firmu, která nesplatila dluh 500 milionů IPB a ty peníze jsme zaplatili my občané.
Je to náš nejdražší kandidát

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa