Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dohra Babišova střetu zájmů: O dotacích pro firmy Agrofertu musí znovu rozhodnout ministerstvo

Autor: ČTK - 
10. ledna 2023
14:53

Ministerstvo průmyslu a obchodu musí znovu rozhodnout o dotacích pro další firmy z holdingu Agrofert, který patří do svěřenských fondů šéfa ANO a prezidentského kandidáta Andreje Babiše. Ministerstvo odmítlo žádosti společností Mlékárna Hlinsko a Schorm Farms o dvě dotace dohromady za zhruba 8,5 milionu korun kvůli auditům, které konstatovaly, že je tehdejší premiér Babiš v této souvislosti ve střetu zájmů. Firmy ale uspěly u pražského městského soudu. Napsal to dnes server Seznam Zprávy.

Soud už dřív vyhověl podobným žalobám dalších podniků z holdingu Agrofert. Vyjádření ministerstva průmyslu (MPO) ČTK shání.

Podle rozhodnutí soudce Marka Bedřicha zamítnutím žádostí MPO chybovalo. „Soud dospěl k závěru, že důvod zamítnutí žádosti o dotaci spočívající v předpokladu, že Evropská unie prostředky dotace neproplatí, neobstál,“ uvedl Bedřich. Podle něj v době, kdy se o poskytnutí dotací rozhodovalo, nebylo jisté, že EU bude České republice v této souvislosti peníze krátit, a projekty by se tak musely hradit ze státního rozpočtu.

MPO se musí podle verdiktu nyní přidělením dotací zabývat znovu, má se mimo jiné vypořádat se všemi námitkami. „Popsané závěry nelze vykládat tak, že žalobkyni či dalším společnostem z koncernu Agrofert mají být dotace přiznány,“ upozornil Bedřich. Soud verdikt zveřejnil na své úřední desce, píše server.

Peníze společnostem Mlékárna Hlinsko a Schorm Farms ministerstvo neposkytlo za ministra Karla Havlíčka (ANO). Mlékárna Hlinsko chtěla použít dotaci 5,1 milionu korun na rekonstrukci plynové kotelny. Firma Schorm Farms žádala o dotaci 3,4 milionu korun na pořízení fotovoltaického systému.

Loni v prosinci Městský soud v Praze vyhověl pěti žalobám na MPO, které kvůli nepřidělení dotací podaly jiné firmy z Agrofertu. Ministerstvo tak musí znovu rozhodovat také o dotacích za celkem za 55 milionů korun, o které podniky požádaly v letech 2018 a 2020. Dvakrát u soudu uspěl zpracovatel plastů Fatra, dvakrát dřevařský výrobce Wotan Forest a jednou Kostelecké uzeniny, napsal už dřív web Hospodářských novin. Agrofert je přesvědčený, že na dotace má nárok, uvedl tehdy mluvčí koncernu Pavel Heřmanský. Babiš svůj možný střet zájmů dlouhodobě odmítá.

Video  Babiš o rozsudku k Čapímu hnízdu: Mám obrovskou radost. Emoce jsem si vyřídil s posteli  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi