Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Další generál v boji o Hrad. Na prezidenta chce kandidovat i europoslanec SPD Blaško

Autor: ČTK - 
27. května 2022
20:51

Europoslanec SPD Hynek Blaško (66) dnes na svém facebookovém profilu oznámil, že chce kandidovat na prezidenta ČR. Své příznivce vyzval, aby jeho kandidaturu podpořili podpisem petičních archů. Letos v lednu řekl Deníku N, že kandidaturu oznámí, pokud se mu podaří sesbírat potřebných 50 000 podpisů.

„Mnoho z vás mi hodilo rukavici a vyzvalo mě tak k akci. Rukavici přijímám jako výraz vaší vůle, abych se ucházel o nejčestnější a nejprestižnější pozici v České republice, kterou je pozice prezidenta republiky,“ řekl ve videu na svém profilu.

Blaško se dostal do Evropského parlamentu v roce 2019 za SPD spolu s bývalým ministrem zdravotnictví z dob vlády Miloše Zemana Ivanem Davidem.

Blaško byl v minulosti mimo jiné velitelem Společných sil Armády ČR. Vystudoval vojenskou vysokou školu ve Vyškově, velel 4. brigádě rychlého nasazení a pak pracoval jako poradce náčelníka generálního štábu pro zahraniční věci. Působil také jako vojenský představitel ČR u Vrchního velitelství ozbrojených sil NATO v Evropě (SHAPE). Do výslužby odešel v roce 2012 v hodnosti generálmajora. Poté se angažoval v politice, zasedal v zastupitelstvu Vysočiny za Stranu práv občanů, za kterou také neúspěšně kandidoval ve sněmovních volbách v roce 2017. V roce 2018 se se ucházel o senátorský mandát na Chrudimsku.

Letos 8. května vystoupil na demonstraci v Praze, jejíž pořadatelé vyzývali vládu, aby přestala posílat zbraně na Ukrajinu a zasadila se o mírové řešení ruské agrese vůči Ukrajině. „Přimějme vládu České republiky, aby přestala valit zbraně na Ukrajinu,“ prohlásil tehdy. Hospodářské noviny loni v prosinci napsaly, že Blaško se chtěl na volební konferenci hnutí SPD ucházet o pozici předsedy, neobdržel ale pozvánku.

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

rezacek ( 30. května 2022 21:21 )

A mluvit za ně bude Ovčáček.

rezacek ( 30. května 2022 21:16 )

Buďte klidný a neobávejte se. Přestrojený není.

gemino ( 28. května 2022 00:14 )

Další bolševik a ruskej šváb. To tam může zůstat rovnou Zeman s Nejedlým....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa