Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Jste natvrdlej.“ Okamura útočil na ministry i válečné uprchlíky. Sněmovna zase „nemakala“

Aktualizováno -
10. května 2022
20:20
Autor: ČTK, ČTK, for, for - 
10. května 2022
13:11

Ministry pobouřilo vystoupení předsedy SPD Tomia Okamury ve Sněmovně ke vládním strategickým prioritám zvládání uprchlické vlny z Ukrajiny po ruské invazi. Mluvili o nenávisti a o lžích. Zhruba po hodině odešli ze sálu a jednací den skončil, protože sněmovní pravidla vyžadují přítomnost aspoň jednoho člena vlády. Sněmovna by se mohla k tématu vrátit ve středu ráno. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl, že je připraven v úvodu jednání vystoupit.

Poslanci se měli věnovat vládním strategickým prioritám pro řešení uprchlické vlny z Ukrajiny po ruské invazi. K materiálu k migraci z Ukrajiny se kriticky staví zejména poslanci opozičního hnutí ANO. Na rozdíl od vládních představitelů tvrdí, že se ve skutečnosti o strategii nejedná, když není dostatečně podrobný a neobsahuje třeba ani termíny pro plnění nastíněných úkolů.

Přísnější kontroly 

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) před jednáním upřesnil, že na programu bude zařízení kapacit ve školách, ale také to, jak bude vypadat sociální pomoc lidem z Ukrajiny.  „Ministerstvo práce a sociálních věcí bude prezentovat vývoj v tom, jak bude vypadat sociální pomoc příchozích z Ukrajiny, a někde se dotkneme i zpřísnění těch mechanismů. Bude to dočasná ochrana, ne trvalý azyl. Pokud tu budou chtít lidé zůstat, budou muset přejít do klasického řízení,“ uvedl Rakušan k uprchlíkům. Řešit se podle Rakušana bude i otázka integrace a adaptace a jaký je v tom rozdíl a také ubytovací kapacity. 

Vicepremiér se pozastavil i nad problémem „falešných“ válečných uprchlíků. Podle Rakušana na začátku války nebyl čas kontrolovat uprchlíka s dětmi v náručí, zdali opravdu utíkají před válkou, nyní se ale na hranicích bude kontrolovat pas, zdali obsahuje razítko od ukrajinské hraniční kontroly. 

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Sněmovna se potýkala s obstrukcemi

Podle Bendy bude jako první bod programu rušení EET. „Předpokládám, že debata bude obsáhlá, ale jsme na ni připraveni,“ uvedl na tiskové konferenci koaliční ODS. Nakonec se ale poslanci k EET nedostali. Nejdříve 2,5 hodiny diskutovali o programu a nakonec si hnutí ANO vzalo hodinovou přestávku - tím se jednání o EET posouvá na další schůzi Sněmovny, neboť od šesti je pevně zařazená právě vládní strategie. 

Elektronická evidence tržeb byla zavedená v předminulém volebním období s cílem omezit daňové úniky a narovnat tím podnikatelské prostředí. Za koronavirové epidemie se evidence stala fakticky dobrovolnou, a to až do konce letoška. Kabinet Petra Fialy (ODS) poukazuje na zbytečnou byrokratickou zátěž podnikatelů i na provozní náklady státu, když se EET navíc týká jen hotovostních plateb.

Okamurovy nadávky a konec

Okamura byl jediným řečníkem ke strategii. Podivoval se mimo jiné nad tím, že vláda chce zrušit povinné zdravotní prohlídky ukrajinských žáků před nástupem do škol. Mluvil o tom, že po nástupu dětí z Ukrajiny klesne kvalita výuky „pro české občany“ a že ve školkách nebude dost míst pro mladší české děti.

Vládu Okamura vinil z diletantství a amatérismu. „Občané se můžou začít během krátké doby bouřit,“ prohlásil.

Zpochybňoval také výši humanitárního příspěvku Ukrajincům. Uvedl také, že na Ukrajinu se masově dováží ojeté automobily, a jejich cena v Česku proto roste. Zároveň doporučil Ukrajincům, kteří přijeli do Česka v dražších autech, aby je prodali a z toho si uhradili pobyt v Česku.

Boucháním do lavic pak reagovali koaliční poslanci na Okamurova slova směrem k ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL), že je „natvrdlej“. Část vládních zákonodárců opustila jednací sál a následně začali odcházet i ministři.

„Všichni jsme byli svědky toho, že se na jednání pléna nejen obstruuje, ale také nadává a vyvolává nenávist,“ komentoval před novináři dění v sálu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ministři podle něho chtěli mluvit o zvládání přílivu běženců, ale nedostali se ke slovu a museli poslouchat urážky. „Ty projevy xenofobie a nenávisti vůči lidem, kteří sem prchají před válkou, byly tak ohromné, že jsme na to museli adekvátním způsobem reagovat,“ dodal.

„Není možné hodinu sedět a poslouchat člověka, který uráží,“ uvedl Jurečka. Okamurovo vystoupení označil za snůšku lží, překrucování, strašení a nenávisti.

Rakušan také informoval, že předsedové poslaneckých klubů jednají o tom, zda se ve středu Sněmovna k tomuto bodu vrátí a projedná ho jako první bod ráno. Je připraven si vzít slovo s přednostním právem ještě před schůzí a představit veřejnosti to, co chtěl sdělit dnes.

Místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO) následně novinářům řekla, že pokud bude tento bod znovu zařazen ve středu ráno na pořad schůze, budou zástupci ANO chtít k němu mluvit a reagovat. „Bojíme se, jestli nám to bude umožněno,“ podotkla. “Zároveň jsme se dnes dozvěděli, a na to jsme se také chtěli ptát, že chce zítra (ve středu) pan ministr vnitra přijít na vládu s prodloužením nouzového stavu,„uvedla. „Tak bychom chtěli znát řádné zdůvodnění, z jakého důvodu chce opět prodlužovat nouzový stav,“ dodala. Rakušan podle ní nepředložil strategický dokument, ale pouze priority. Z dokumentu se podle ní čtenář nedozví, kolik uprchlíků je v ČR, s jakým vzděláním nebo s jakou profesí.

Video se připravuje ...
Další videa