Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman u voleb vtipkoval o nahé ženě. Bezpečnostní opatření stopla novináře

Autor: ČTK, nkov - 
26. ledna 2018
16:21

Prezident Miloš Zeman odevzdal hlas ve druhém kole prezidentských voleb. Při příchodu do volební místnosti v žertu připomněl čtrnáct dní starý incident z prvního kola, kdy jeho hlasování narušil protest polonahé ukrajinské aktivistky hnutí Femen. U vstupu do místnosti dnes panovala přísnější bezpečnostní opatření než při prvním kole voleb, asi 20 novinářů se dovnitř nedostalo.

Zemanovo hlasování před dvěma týdny narušila aktivistka Anželina Diašová, která si po jeho příchodu vysvlékla košili a přiběhla k prezidentovi. Křičela přitom „Zeman, Putin's slut“ (Zeman, Putinova děvka), nápis stejného znění měla také na hrudi. Soud za to Diašové uložil tříměsíční podmínku a vyhostil ji ze země.

Prezident při příchodu do volební místnosti incident připomněl. „Právě čekám, kdy se zase vyřítí polonahá žena, ale tentokrát už asi ne,“ řekl Zeman.

Češi volí prezidenta 2018: hlasování
14:00
27. 1. 2018
!

Hlasování ve finále prezidentských voleb skončilo a Češi rozhodli v souboji Jiřího Drahoše a Miloše Zemana o svém prezidentovi. Děkujeme vám za pozornost našemu online zpravodajství z hlasování, máme pro vás další ze sčítání hlasů.

Češi si ve volbách vybírali mezi Jiřím Drahošem a Milošem Zemanem
13:00
27. 1. 2018

Do konce hlasování v prezidentských volbách v Česku zbývá poslední hodina, drama vrcholí. Všechny podrobnosti ke sčítání hlasů a výsledku volby najdete zde.

12:50
27. 1. 2018
!

Volební účast může být letos v souboji Miloše Zemana s Jiřím Drahošem rozhodujícím faktorem. Nadpoloviční hlásí například Praha, střední Čechy, a některé volební okrsky na Vysočině a v moravských krajích. V Ústeckém kraji zatím odevzdalo svůj hlas kolem 45 procent voličů, v Plzeňském kraji zhruba polovina. V lyžařských střediscích nebo lázních zvyšují účast lidé s voličskými průkazy.

Nad 62 procent, kterým se blížila celorepubliková volební účast v prvním kole, se dnes před polednem dostal počet voličů třeba v Praze 6, v Pacově na Pelhřimovsku nebo v některých malých obcích v Královéhradeckém kraji. V Lubné na Brněnsku už hlasovalo skoro 96 procent voličů, na jiných místech ale zatím účast nebyla ani třetinová.

12:25
27. 1. 2018

Volit se dá v Česku i přímo v aquaparku, alespoň v Uherském Brodě, jak si všimla redaktorka Českého rozhlasu.

12:15
27. 1. 2018

Volební místností ve strašidelném zámku se mohou chlubit Hrubšice na Brněnsku. Lidé volili ve druhém kole prezidentských voleb v místech, kde se jednou do roka potkávají bubáci a strašidla i s Drákulou. Člen volební komise Jiří Krajíček řekl, že v jiné dny strašidla na zámku nejsou, a proto voliče žádné nadpřirozené bytosti neděsí.

Volební místností ve strašidelném zámku se mohou chlubit Hrubšice na Brněnsku. Lidé volili 27. ledna 2018 ve druhém kole prezidentských voleb v místech, kde se jednou do roka potkávají bubáci a strašidla i s Drákulou. Volební místností ve strašidelném zámku se mohou chlubit Hrubšice na Brněnsku. Lidé volili 27. ledna 2018 ve druhém kole prezidentských voleb v místech, kde se jednou do roka potkávají bubáci a strašidla i s Drákulou.
12:10
27. 1. 2018

V druhém kolem prezidentských voleb dosud v průměru odvolila více než polovina voličů. Přestože někde byla dnes účast nižší než v pátek, řada volebních komisařů hlásí větší zájem o volby než v prvním kole před dvěma týdny. Podle zjištění ČTK to platí mimo jiné pro horské nebo lázeňské oblasti, kde účast zvedají turisté a návštěvníci s voličskými průkazy. Čas na vhození hlasovacího lístku do volební urny mají lidé dnes do 14 hodin.

V prvním kole dosáhla volební účast k 62 procentům, stoprocentní byla například v Čilé na Rokycansku, která je nejmenší obcí Plzeňského kraje. Této hranice obec dosáhla v pátek večer.

Praha měla více než padesátiprocentní účast dnes kolem 11:00, přičemž nejvyšší, 64procentní, byla v Praze 6. K 60 procentům se přiblížila v Praze 1, 9 a na Jižním Městě. Nižší účast je v Praze 3, kde odvolilo 54 procent obyvatel, a v Praze 5, kde zatím svůj hlas odevzdalo 52,6 procenta voličů.

Volby prezidenta ČR v Lysé nad Labem
11:50
27. 1. 2018

Miloš Zeman bude sledovat výsledky voleb v pražském Top Hotelu, jeho rival Jiří Drahoš v pražském Kongresovém centru. A právě u Top Hotelu hotelu zachytila novinářka momentku s německými turisty v hodně nevšením oblečení.

11:31
27. 1. 2018

Že lidé někde dostávali dva lístky se jménem stejného kandidáta, potvrzuje i vnitro. „Je to v podstatě detail, kdy volební komise měla slepené lístky a nevšimla si toho a dala voliči dva lístky jednoho kandidáta,“ uvedl náměstek ministra Petr Mlsna. „Máme ale zaznamenané i případy, kdy si lidé zcela zjevně vymysleli, že dostali dva lístky jednoho kandidáta, a nebyla to pravda,“ dodal. Na „dva Zemany“ u voleb si stěžovala i zpěvačka Barbora Poláková. Jinde dostali „dva Drahoše“. Více čtěte zde.

11:11
27. 1. 2018

V Brně přišlo k druhému kolu prezidentských voleb k sobotní desáté hodině 56,82 % voličů, zhruba o pět procent více než ve stejné době v prvním kole. Nejvíce v Ivanovicích (65,0 %), Bohunicích (62,3) a Komíně (62,3 %). Nejméně volby táhly v největších okrscích Brno-střed (33,80 %), Brno-jih (50,9 %) a Brno-sever (51,47).

 V Lubné na Tišnovsku přišlo k desáté hodině dopolední  95,7 % voličů. Nejméně na jihu Moravy zajímají lidi ve Vrbovci-Hnízdě na Znojemsku. K urnám tam zamířilo 28,6 % lidí oprávněných volit prezidenta. Celkem na jihu Moravy přišlo k urnám zatím 55,63 % lidí, což je o šest procent více než ve stejné době v prvním kole.

10:32
27. 1. 2018

Prezidentské volby v Česku na své úvodní straně připomíná i tuzemská verze vyhledávače Google.

Google připomíná české prezidentské volby
10:30
27. 1. 2018

Volby jsou svátkem demokracie a pro někoho i příležitost ukázat se ve slavnostním. Například Honza Voltemar přišel k urně v kroji.

10:12
27. 1. 2018

A máme tu další z řady světových ohlasů. „Volby, v nichž proti sobě stojí dva radikálně odlišní kandidáti, polarizovaly českou společnost, zejména pokud jde o otázku imigrace a orientace zahraniční politiky země, jež je od roku 1999 členem NATO a od roku 2004 členem EU,“ napsala agentura AFP. Všímá si také větší volební účasti oproti prvnímu kolu před dvěma týdny.

Rovněž podle agentury Bloomberg se Česká republika rozhoduje, zda znovu poslat na Hrad „proruského prezidenta Miloše Zemana, nebo jej nahradit kariérním akademikem Jiřím Drahošem, jenž chce posílit vztahy země s jejími spojenci z EU a NATO“. Zeman podle agentury využil nálad proti establishmentu, které loni v různých volbách napříč kontinentem posílily populistické politiky a otřásly evropskými liberálními a multikulturními hodnotami.

10:05
27. 1. 2018

V Jičíně má odvoleno i jmenovec prezidenta Miloš Zeman, který svůj hlas odevzdal hlavě státu, hlásí z volební místnosti reportérka Blesku.

Jmenovec prezidenta Miloš Zeman volil v Jičíně Miloše Zemana
10:00
27. 1. 2018

Čechům zbývají poslední čtyři hodiny, aby hodili svůj hlas Jiřímu Drahošovi, nebo Miloši Zemanovi. Ve 14 hodin se volební místnosti uzavírají a začíná sčítání hlasů.

Jiří Drahoš nebo Miloš Zeman? Voliči mají na výběr ze dvou hlasovacích lístků, dostanou je přímo ve volební místnosti
9:49
27. 1. 2018

Proč jsou prezidentské volby v Česku ty, které se vyplatí sledovat, vysvětluje na svém webu i televize CNN. Také tady je Miloš Zeman za proruskou hlavu státu a tvrdého odpůrce migrantů a Jiří Drahoš za eurofila a mírnějšího akademika. Politolog Jiří Pehe v textu zmiňuje, že jde o to, jestli se Češi podrží víc tam, kde je drží Zeman a komunistická minulost, nebo se s Drahošem posunou vpřed.

9:32
27. 1. 2018

Lékařské konzilium, které dohlíží na zdraví prezidenta, tvrdí, že Miloši Zemanovi (73) nic nebrání, aby se znovu ucházel o post hlavy státu. „Je nemocný, chudák,“ míní však rybář z Vysočiny, kam se Zeman na čas odebral trávit svůj důchod, než se vrátil zpět na politické výsluní. Pomohl nám, chválí naopak prezidenta starosta někdejšího „Zemanova“.

Také o jeho rivalovi z 2. kola prezidentské volby Jiřím Drahošovi (68) promluvili pro Blesk jeho sousedi – z chaty nad Vltavou, kam Drahoš jezdí s manželkou. Sekat trávu, hrát si s vnoučaty nebo třeba zpívat u ohně. Přečtěte si, jak Zemana a Drahoše vnímají jejich sousedi.

O Jiřím Drahošovi a Miloši Zemanovi promluvili jejich sousedé z jejich chat, kam kandidáti jezdí
9:20
27. 1. 2018

Volbu prezidenta v Česku sledují i v zahraničí. Například britská televize BBC píše na svém webu, že jde o souboj proruského a protiimigračního prezidenta Miloše Zemana s proevropským akademikem Jiřím Drahošem bez předchozích politických zkušeností.

9:00
27. 1. 2018

Pokud jste ještě nebyli odvolit a teď marně hledáte volební lístky, máme pro vás dobrou zprávu. Dostatene je přímo ve volební místnosti, kam tradičně chodíte k volbám.

8:40
27. 1. 2018

Koho Babiš volil, tentokrát výslovně neuvedl. Před prvním kolem volby však vzkázal, že bude podporovat současného prezidenta Miloše Zemana, kterého považuje za silnou osobnost. Po prvním kole Babiš prezidentovi poradil zbavit se kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého a doporučil mu, aby jasně deklaroval, že nechce orientaci země na Východ. 

8:25
27. 1. 2018
!

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) odvolil překvapivě zcela bez účasti médií. Na Twitteru uvedl: „Tak jsem to po příletu z Budapešti zvládl, Průhonice 21.56.“ A přidal k tomu fotografii, kde je sám – bez ženy Moniky Babišové. Manželka už po jeho boku chyběla před 14 dny, kdy novinářům řekl, že je v nemocnici a nebude volit vůbec. Od té doby o stavu své paní mlčí a na dotazy médií na toto téma nereaguje. Blesk Zprávy ale už dříve informovaly, že podle jejich zdrojů byla Babišová kvůli slinivce v pražské Thomayerově nemocnici.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) u voleb
Video Babiš promluvil o hospitalizaci své ženy Moniky - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...
8:00
27. 1. 2018

Krásnou sobotu vám všem, v osm ráno začal v Česku druhý a závěrečný den 2. kola prezidentské volby. Hlasovat mohou přijít ti ze zhruba 8,4 milionu voličů, kteří se k tomu v pátek nedostali. Už odpoledne bychom pak měli znát odpověď na otázku, která teď ovládá Česko: Vyhraje zase Miloš Zeman, nebo ho pokoří Jiří Drahoš?

22:00
26. 1. 2018

Volební místnosti se uzavírají, znovu budou otevřeny v sobotu od 8:00 do 14:00. Poté bude následovat sečtení hlasů a rozhodnutí o novém prezidentovi ČR. Za první den přišla hlasovat zhruba polovina voličů. My vám pro dnešek děkujeme za pozornost při sledování našeho online přenosu z 1. dne 2. kola boje o Hrad. Ve sledování aktuálního dění budeme opět online pokračovat samozřejmě i zítra.

21:50
26. 1. 2018

Premiér Andrej Babiš nebude předem oznamovat, kdy se zúčastní druhého kola prezidentských voleb. Hlas chce odevzdat bez účasti médií. V Budapešti, kde se Babiš účastní summitu zemí visegrádské skupiny, to dnes uvedla mluvčí vlády Barbora Peterová. Babiš ve volbách hlasuje ve středočeských Průhonicích. Před prvním kolem voleb podpořil Miloše Zemana. Počátkem tohoto týdne pak celé ANO vyzvalo své členy, voliče a sympatizanty, aby ve druhém kole prezidentských voleb dali hlas právě Zemanovi.

Andrej Babiš komentoval výsledky 1. kola prezidentských voleb v sokolovně v Průhonicích Andrej Babiš komentoval výsledky 1. kola prezidentských voleb v sokolovně v Průhonicích
21:36
26. 1. 2018

Úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec volil Miloše Zemana. "Já k němu nemám nekritický vztah, ale pořád si myslím, že pro nestabilní dobu je to lepší řešení," míní Chovanec. Předpokládá, že v případě zvolení Zemana by prezident dál pokračoval ve stejné politice, kterou dosud vedl. Drahoš je naopak pro něj jako politik nepopsaný list. "Pro mě je pan profesor Drahoš velká neznámá, pokud bude zvolen, mě bude zajímat, jakou politiku bude chtít zastávat," dodal.

To bývalý předseda a expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) volil naopak Jiřího Drahoše. "Slušnost není slabost, slušnost je síla," míní Sobotka, který Drahoše volil již v kole prvním. "Doufám, že v jeho osobě budeme mít na Hradě důstojného pokračovatele Masaryka i Havla," doplnil.

Milan Chovanec (ČSSD) odvolil v 2. kole prezidentských voleb v Plzni Milan Chovanec (ČSSD) odvolil v 2. kole prezidentských voleb v Plzni
21:30
26. 1. 2018

Zatímco na čtvrtek a den posledního střetu mezi Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem připadal den, kdy měli svátek všichni Milošové, pátek a začátek prezidentské volby provází jedno vpravdě symbolické historické výročí - 26. ledna 1993 byl prvním prezidentem ČR zvolen Václav Havel. Tehdy se pro jeho volbu vyslovilo 109 poslanců. Druhá skončila Marie Stiborová (49 hlasů) a třetí Miroslav Sládek (14 hlasů). 

První český prezident Václav Havel byl zvolen 26. ledna 1993 První český prezident Václav Havel byl zvolen 26. ledna 1993
21:19
26. 1. 2018

Kuriozita z Teplic: Odevzdat svůj hlas tam přišel volič v masce Mirror Mana. Teplický performer Stanislav Müller si nejprve musel masku kvůli identifikaci před komisí sundat. "Zrcadlovým mužem" je prý již od roku 1995. "K tomu, abych si obléknul kombinézu, vždy potřebuji nějaký výrazný impulz, politicky se neangažuji, ale tyto volby jsou tím impulzem," uvedl.

Volební kuriozita: Odevzdat hlas ve druhém kole prezidentských voleb přišel teplický Stanislav Müller v masce Mirror Mana Volební kuriozita: Odevzdat hlas ve druhém kole prezidentských voleb přišel teplický Stanislav Müller v masce Mirror Mana
20:45
26. 1. 2018

Václav Klaus mladší na Facebooku prozradil, jak volila jeho první i druhá manželka a také jeho současná přítelkyně. On sám dal v prvním kole hlas Jiřímu Hynkovi, který se ziskem 1,23 procent skončil sedmý daleko za dvojicí Zeman - Drahoš. "Ale jdu to tam hodit Zemanovi, nechci mít na Hradě poprvé od roku 1918 loutku," navezl se poslanec ODS do Drahoše. "Bude to napínavé a výsledek těsný," prorokuje.

20:36
26. 1. 2018

Ovládne Zeman Chobot? Obec Chobot u Blatné znal před 14 dny málokdo. Jenže právě v Chobotu získal Miloš Zeman 83,87 procent hlasů, tedy nejvíce v Česku. Zopakuje prezident svůj triumf? Volební komise v Chobotu je složená ze samých žen. A na tak vysokou volební účast jako v první případě by nevsadily. "Myslíme si, že jich tentokrát tolik nepřijde. Lidi jsou ze všeho otrávený. Jedno je ale jisté, zase u nás vyhraje Miloš Zeman," shodly se komisařky.

Vysvětlují to tím, že dříve byla v obci silná ČSSD a prezident byl jejím členem. Drahoš prý lidem v obci nepadl do oka. Podle nich působí arogantně a nadřazeně. V Chobotu nyní žije 54 obyvatel, z toho je 40 voličů. Průměrný věk je 51 let. Volí se v místnosti, která slouží jako hasičská klubovna, obecní úřad i společenská místnost obce. Uvnitř vládne přátelská atmosféra, voní káva a praská dřevo v kamnech. "Hlavní nápor přijde zítra, dnes jsou lidé v práci. Jsem rozhodnutá Miloši Zemanovi napsat, ať už zase v procentech vyhrajeme nebo ne. Schválně, jestli ví, kde Chobot leží," řekla Blesku zapisovatelka Anna Kubátová.

Druhé kolo prezidentských voleb v Chobotu: V tom prvním zde Zeman vyhrál se ziskem 83,87 procent hlasů, nejvyšším v republice
20:05
26. 1. 2018

To zpěvačka a herečka Barbora Poláková upozornila na "záludnost" ve volební místnosti. Dostala prý dvakrát lístek Miloše Zemana. "Byla jsem volit a dostala jsem dva volební lístky... Zemana jsem dala stranou a ten druhý lístek dávám do obálky. Když tu koukám: Je to taky Zeman!!! Hele... třeba se pán, co dává lístky, fakt spletl. A třeba ne. Každopádně si to kontrolujte," vzkázala na sociální síti.

Jeden z členů volební komise pak pod příspěvkem upozornil, že se to skutečně může omylem stát. A to i naopak. "Já jsem dneska taky omylem vydal dva Drahoše. Prostě se lístky lepí k sobě a chyba se stane snadno. Opravdu si to kontrolujte," upozornil. I případů, kdy lidé dostali "dva Drahoše", se pak objevilo více.

19:55
26. 1. 2018

Deset měsíců cestovali kolem světa starým žigulem. Do volební místnosti dnes dorazili i cestovatelé Filip Vogel (29) a Petr Javůrek (29) z Čestic na Rychnovsku. "Jelikož jsme projížděli zeměmi, kde lidé nemohou svobodně volit, jsme rádi, že nám návrat vyšel tak, že jsme stihli splnit svoji občanskou povinnost. Koho jsme volili, však neprozradíme," řekl Filip Vogel. Expedice dobrodužné dvojice měla totiž původně trvat až do února nebo března. Nakonec zvládli navštívit za kratší dobu více míst, než původně plánovali. Ujeli 56 000 kilometrů a byli ve 30 státech.

Cestovatelé Filip Vogel a Petr Javůrek byli rádi, že se z cesty kolem světa žigulem stihli vrátit domů do Čestic na Rychnovsku v době prezidentských voleb 2018 Cestovatelé Filip Vogel a Petr Javůrek byli rádi, že se z cesty kolem světa žigulem stihli vrátit domů do Čestic na Rychnovsku v době prezidentských voleb 2018
19:39
26. 1. 2018

Svou podporu v prezidentské volbě vyjadřují i během dneška také umělci. Režisér Filip Renč sice dostal od Miloše Zemana v roce 2014 Medaili Za zásluhy, přidal se však po bok svého kolegy Jiřího Stracha a herce Ivana Trojana. A společně podpořili Jiřího Drahoše.

19:20
26. 1. 2018

V Brně se opil komisař. A to přímo u urny. V rezidenční čtvrti Stránice se během prezidentské volby tajně na toaletách opil jeden z členů volební komise. Jeho kolegové v komisi zbystřili, když často opouštěl místnost. Přistihli ho, jak tajně popíjí z láhve alkohol a vrací se stále v méně a méně reprezentativním stavu. "Protože o mužově opilosti nebylo pochyb, předsedkyně komise ověřila jeho stav alkoholtestrem a pak jej hned vykázala z místnosti a vyloučila z voleb," řekl strážník Jakub Ghanem.

19:05
26. 1. 2018

V Zemanově rodišti Kolíně vzpomínají na prezideta. V kolínské části Zálabí, kde vyrůstal Miloš Zeman, si někteří voliči na bývalého souseda občas vzpomenou. Jde převážně o starší lidi, jichž je v tomto volebním okrsku většina, na výsledek voleb to ale podle všeho nemá vliv, uvedla  zapisovatelka volební komise na zimním stadionu v Brankovické ulici Vlasta Nečesaná.

Zeman se v Kolíně narodil, studoval a v 60. letech pracoval ve strojírnách Tatra Kolín. V Zálabí bydlel v domě v Okružní ulici. "Rodáci, kteří tady zůstali, si to samozřejmě pamatují a ve volební místnosti to občas připomínají. Ale že by to ovlivnilo nějak počty, si nemyslím," uvedla Nečesaná.

Malý Miloš Zeman vyrůstal v Kolíně.
19:00
26. 1. 2018

Jiří Drahoš v pátek v podvečer upozorňuje, že by Andreji Babišovi do třetice coby prezident šanci sestavit vládu dát nechtěl.

18:49
26. 1. 2018

Žena, která se svlékla před českým velvyslanectvím v Kyjevě na protest proti Milošovi Zemanovi, je aktivistka Oleksandra Němčinovová. Podle serveru Strana.ua se nejprve omylem obnažila před slovenským velvyslanectvím, protože si popletla adresu. Ambasády Česka a Slovenska se v ukrajinské metropoli nacházejí vedle sebe, mají shodné číslo popisné a adresa se liší jen doplňkovým písmenem.

Každopádně aktivistka se nakonec předvedla nahoře bez před oběma diplomatickými misemi. Incident se stal již ráno po deváté hodině. "Zhruba po dvou minutách se dotyčná oblékla a odešla. K žádnému dalšímu incidentu již nedošlo," uvedla mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová. Česká ambasáda v Kyjevě má po dobu voleb zvýšená bezpečnostní opatření. V tomto případě přitom šlo o stejnou aktivistku, která pózovala před velvyslanectvím USA v kalhotkách a parodovala při tom Donalda Trumpa.

Členka Femen se během 2. kola prezidentských voleb svlékla před českou ambasádou v Kyjevě. Zemana označila za "kulhavou příšeru"
18:30
26. 1. 2018

Jiří Drahoš se mezi parlamentními lídry těší velké podpoře, volil ho dnes v Brně i předseda ODS Petr Fiala. A k volbám vyvedl celou rodinu - dceru, syna a manželku Janu. Fiala uvedl, že volil podle cíle ODS, kterým je konec prezidenta Zemana na Hradě. Podle Fialy Zeman pět let dělá něco jiného, než sliboval. "Společnost rozděloval. Máme tady různé kauzy, kterých jsme byli svědky. Určitě nepřispívaly k dobrému výkonu funkce hlavy státu," uvedl Fiala.

Zemanovi vytkl. mj. nerespektování Ústavy v době vládní krize i znejasňování zahraničně-politické pozice Česka. A také údajnou rehabilitaci komunistické minulosti, kdy narážel patrně i na oceňování bývalých členů KSČ vyznamenáními. "To je dost důvodů pro to, aby si šel současný prezident odpočinout a na Pražském hradě byl někdo jiný," dodal Fiala.

Šéf ODS Petr Fiala vyrazil k 2. kolu prezidentských voleb s manželkou Janou i dětmi Šéf ODS Petr Fiala vyrazil k 2. kolu prezidentských voleb s manželkou Janou i dětmi Šéf ODS Petr Fiala během 2. kola prezidentských voleb: Volil v Brně, podpořil Drahoše
18:18
26. 1. 2018

Důkaz, že v Českých Budějovicích se objevil lístek Pavla Fischera: Sestra z kongregace Sester Nejsvětější Svátosti Marie Serafina Bartůšková ukazuje lístek se jménem v pořadí třetího kandidáta, který nesprávně nabízel jeden českobudějovický okrsek při druhém kole prezidentských voleb.

Řádová sestra ukázala v Českých Budějovicích lístek Pavla Fischera, který omylem nabídli voličům při 2. kole prezidentské volby Řádová sestra ukázala v Českých Budějovicích lístek Pavla Fischera, který omylem nabídli voličům při 2. kole prezidentské volby
18:13
26. 1. 2018

Zeman má paneláky, Drahoš domky. V Brně zuří souboj čtvrtí: centrum volí proti sídlištím. Není Brno jako Brno. Centrum moravské metropole mělo v 1. kole prezidentské volby jasno. Jiří Drahoš tam posbíral 32,48 % hlasů, Miloš Zeman našel přízeň jen u 26,11 % "štatlařů" – jak se lidem z centra přezdívá. Jen o pár stovek metrů vedle za hranicemi centrální části Brna, na kopci ve Starém Lískovci, ale visí pomyslná cedule: "Tady je Zemanovo!" Zdejší skóre? Zeman – Drahoš 41:24. Rozdíl jako nikde.

Brněnská bašta současné hlavy státu je jednoznačně ve dvanáctitisísícovém sídlištní čtvrti. "Lískovec volí v celostátních volbách levicově, tradičně socialisty. V komunálkách naopak pravicově," všiml si zdejší starosta Vladan Krásný (ODS). "Proč tomu tak je, těžko říci. Vliv má i minulost. Žije zde hodně lidí v panelácích, které patřívaly armádě," dodal. K nim se druží hlavně řadoví zaměstnanci a přistěhovalci.

18:09
26. 1. 2018

Pirát Ivan Bartoš "to hodil" Drahošovi, Zeman podle něj také přispěl ke zhoršení politické kultury v Česku. "Současná politická úroveň v České republice, která je nevalná, je také zásluhou prezidenta Zemana a jeho intervencí v rámci české politické scény i kulturního života," řekl.

Pirát Ivan Bartoš volil ve 2. kole prezidentské volby Jiřího Drahoše 2. kolo prezidentských voleb 2018: Ivan Bartoš (Piráti) odevzdal svůj hlas v Praze
18:03
26. 1. 2018

Drahoše volil i šéf TOP 09 Jiří Pospíšil. "Já jsem přesvědčen, že Česká republika potřebuje změnu, potřebuje jiného prezidenta - prezidenta proevropského, který bude schopen hájit zájmy České republiky v Bruselu, nebude jezdit pouze do Moskvy a do Pekingu," uvedl Pospíšil. Miloš Zeman se navíc podle europoslance a bývalého ministra spravedlnosti nechová férově. Pospíšil k tomu řekl:

"Vůči určitým politikům za tu dlouhou dobu trpí záští, jiným zase nadržuje, nechová se bohužel úplně férově."

2. kolo prezidentských voleb 2018: Jiří Pospíšil (TOP 09) volil v Praze
18:00
26. 1. 2018

Na nerovné podmínky voleb si stěžuje Jan Fürst (57) z Karviné. Podle něj volební komise pochybila. Tlačila k vítězství Miloše Zemana. "Jaké bylo mé překvapení, když jsem viděl, že jako vzor volebního lístku těsně před vstupem za plentu na nástěnkách visí volební lístek se jménem Miloš Zeman," udával karvinský kaplan. Jméno kandidáta Jiřího Drahoše se prý naopak nikde neobjevovalo.

Zapisovatelka volební komise v karvinské základní škole řekla, že na nástěnce visely vzorové lístky obou kandidátů. "Stalo se to, že lístky byly svázané šňůrkou. Když jsme je věšeli, prostě sjely dohromady. Ale nebyl to záměr, že bychom chtěli dát jenom jednoho kandidáta," vysvětlila Daniela Gavlasová.

Prezidentské volby 2018: Zapisovatelka z Karviné Daniela Gavlasová se vzory volebních lístků Prezidentské volby 2018 ve volební místnosti v Karviné
17:59
26. 1. 2018

Někdejší mluvčí Václava Klause Tomáš Klvaňa si rýpl do spolupracovníků Miloše Zemana.

17:57
26. 1. 2018

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek volil tradičně v Náchodě - a svůj hlas odevzdal Jiřímu Drahošovi. Podle Bělobrádka je však Zeman pro 2. kolo favoritem. "Volil jsem pana Drahoše. Chtěl bych na Hradě změnu. I když jsem přesvědčen, že Miloš Zeman je favoritem při obhajobě. Bude také záležet, jak moc kandidát Miloš Zeman dokáže oslovit ty, kteří nebyli volit," uvedl Bělobrádek.

S Drahošem ho pojí i osobní zkušenost. "Jako s předsedou Akademie věd jsem s ním jako vicepremiér pro vědu a výzkum dlouhodobě přicházel do styku. Vždy ta jednání byla korektní, férová a kultivovaná," dodal někdejší vicepremiér.

2. kolo prezidentských voleb 2018: Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) volil v Náchodě
17:51
26. 1. 2018

"Na fanynky protikandidáta nereaguji,"

uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ke svlečené demonstrance s hůlkou v ruce před českým velvyslanectvím v Kyjevě.

17:44
26. 1. 2018

"Zeman už je prošlej." Jedna z českých voliček ve Velké Británii se neváhala na podporu Jiřího Drahoše svléknout. "Jestli moje prsa přesvědčí někoho jít k volbám, tak kdo jsem já, abych se neobětovala pro svou vlast," uvedla na Facebooku k fotce, která údajně pochází z WC na londýnské ambasádě. 

17:31
26. 1. 2018

Jak vypadaly bezpečnostní manévry kolem volební místnosti, kde dnes odvolil Miloš Zeman? Podívejte se na krátkou reportáž Blesk Zpráv:

Video Selekce novinářů při Zemanově volbě: „To není můj problém,“ odbyl média prezident - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...
17:23
26. 1. 2018
!

I 2. kolo voleb má svou polonahou demonstrantku proti Zemanovi. Ve volební místnosti se tentokrát sextremistka neobjevila, aktivistka radikálního hnutí Femen se však tentokrát svlékla u českého velvyslanectví v Kyjevě. Na těle měla nápis: "Zeman kulhavá příšera".

"V den, kdy začíná druhé kolo prezidentských voleb v Česku, u velvyslanectví ČR v Kyjevě sextremistka Femen demonstrovala proti Putinovu oblíbenci Miloši Zemanovi ve vší kráse. Strašlivý zjev kulhající příšery by podle názoru hnutí měl odstrašit rozumně uvažující Čechy od kandidáta Zemana. Zemanovo vítězství je Putinovým vítězstvím a Putinovo vítězství znamená smrt svobodného Česka," uvedlo hnutí.

Členka Femen se během 2. kola prezidentských voleb svlékla před českou ambasádou v Kyjevě. Zemana označila za "kulhavou příšeru"
17:26
26. 1. 2018

Podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa (KSČM) nemá Drahoš potřebnou politickou praxi. Drahoš prý také Filipa v televizní debatě "trochu zklamal". "Spíš mě zarazily některé věci, které on nevnímá jako akutní pro Českou republiku. V tomhle ohledu mám strach, že každé zaškobrtnutí nebo nevyjádření se včas může pro nás znamenat poměrně složitou dobu," uvedl Filip a stejně jako v prvním kole podpořil Miloše Zemana.

Šéf KSČM Vojtěch Filip odvolil v 2. kole prezidentské volby v Českých Budějovicích
17:17
26. 1. 2018

Průšvih u voleb s třetím kandidátem? Komise v Českých Budějovicích měla hlasovací lístky se jménem Fischera na stole omylem, uvedl náměstek ministra Petr Mlsna. Průběh voleb podle něj nebyl ohrožen. "Považuji to za nafouklou bublinu," podotkl Mlsna.

Podle Mlsny nejspíš situace vznikla tak, že při úklidu hlasovacích lístků, které nakonec nebyly potřeba, jich několik zůstalo na stole. Jedna z voliček si na několika místech stěžovala, že by to mohlo voliče zmást. Podle ministerstva vnitra byla po zjištění problému do volební místnosti obratem vyslána kontrola z magistrátu, která věc krátce po zahájení voleb vyřešila a lístky byly odstraněny. "Ministerstvo vnitra v tuto chvíli nemá žádné informace, že by byl jakýmkoliv způsobem ohrožen průběh voleb," uvedla Klára Pěknicová z tiskového odboru ministerstva vnitra.

16:58
26. 1. 2018

Michal Horáček vyrazil volit v Roudnici společně se svou dcerou Julií, která chodí do první třídy. A také s dokumentaristou Robinem Kvapilem za zády - natáčí totiž příběh Horáčkovy prezidentské kampaně.

Michal Horáček během 2. kola prezidentské volby. Volit šel i s dcerou Julinkou Michal Horáček během 2. kola prezidentské volby Michal Horáček během 2. kola prezidentské volby
16:45
26. 1. 2018

Minimálně jeden českobudějovický okrsek nabízel asi 15 minut voličům hlasovací lístky tří kandidátů. Kromě Zemana s Drahošem tak mohli podpořit i Pavla Fischera. Novinářům to potvrdila předsedkyně volební komise 22. okrsku Jana Šejharová. Podle ní komise dostali k dispozici lístky se jmény tří kandidátů, a proto nabízeli všechny. Fischer fakticky figuroval na pozici náhradníka za postupujícím Zemanem a Drahošem. Náhradníkem by přestal být ve chvíli, kdyby první nebo druhý kandidát odstoupil.

16:23
26. 1. 2018

Červené trenky opět visí v centru Znojma. Na vývěsní štít své kavárny je také při 2. kole prezidentské volby umístil Stanislav Hahn (55). "Překvapilo mě, že je nikdo neukradl, nehodil nám něco do výlohy. Beru to jako lakmusový papírek toho, že demokracie funguje. Miloše Zemana uznávám jako chytrou a vzdělanou osobnost, jen se mi v poslední době některé jeho názory přestaly líbit. Takže si myslím, že by měl odejít na zasloužený odpočinek," řekl Hahn Blesku.

Prezidentské volby 2018 ve Znojmě: Červené trenky nad vchodem do kavárny během 2. kola voleb Prezidentské volby 2018 ve Znojmě: Červené trenky nad vchodem do kavárny během 2. kola voleb
16:12
26. 1. 2018

Neúspěšný kandidát Pavel Fischer dal dnes svůj hlas Jiřímu Drahošovi. Bývalý velvyslanec ve Francii, který v minulosti působil na Pražském hradě v týmu Václava Havla, volil v Pitkovicích a při té příležitosti řekl, že chce dál aktivně působit v politice.

"O svých plánech řeknu brzy. Počkám si také, jak volby dopadnou, to pro mne bude určité politické zadání do budoucna. Překvapilo mě, že mě podpořilo přes půl milionu voličů, a to není podle mne zadání pro to, abych se stal někde úředníkem. To je politický mandát a jako s politickým mandátem s ním budu také pracovat," řekl Fischer. V prvním kole skončil na třetím místě se ziskem 10,23 procenta hlasů. Volilo ho 526 694 lidí.

Fischer nyní očekává mezi Zemanem a Drahošem vyrovnaný souboj. Čtvrteční závěrečná prezidentská debata na ČT se mu velmi líbila. "Ta debata mi přišla docela vyrovnaná, zdálo se mi, že oba hrají opatrně, jako kdyby nechtěli udělat chybu. A nakonec atmosféra byla vcelku důstojná, mám-li to srovnat s tím, co jsme viděli předtím za cirkus," připomněl úterní debatu na Primě.

Třetí muž prezidentských voleb 2018 Pavel Fischer volil ve 2. kole v Pitkovicích spolu s manželkou Klárou Třetí muž prezidentských voleb 2018 Pavel Fischer volil ve 2. kole v Pitkovicích spolu s manželkou Klárou Třetí muž prezidentských voleb 2018 Pavel Fischer volil ve 2. kole v Pitkovicích spolu s manželkou Klárou
15:59
26. 1. 2018

"Pamatuji všechny naše prezidenty. Nejraději jsem měla Masaryka,"

říká čiperná seniorka a nyní zvolila Miloše Zemana. "Toho už znám," uvedla paní Marie Macáková (101). Už se hůře pohybuje, a tak ji doma navštívily členky komise s volební urnou.

V jednom z nejmenších volebních okrsků v ČR, v Čilé na Rokycansku, přitom mají čilé a poctivé voliče. V prvním kole prezidentské volby jich přišlo k urně všech 15. "Lidé tady chodí volit po oba dny, jen teď naposledy přišli všichni už v pátek. V sobotu pak dva chalupáři na voličské průkazy," řekla Blesku členka volební komise Ivana Hájková (61). V prvním kole tady získal nejvíce, celkem osm hlasů Jiří Drahoš, současný prezident Miloš Zeman o čtyři hlasy méně.

Volby v Čilé na Rokycansku: Jako první odvolila paní Marie Macáková (101). Volby v Čilé na Rokycansku: Volí se tam na obecním úřadě Volby v Čilé na Rokycansku: Předsedkyně volební komise v Čilé na Rokycansku Zdeňka Srpová (vlevo) a členka komise Ivana Hájková.
15:45
26. 1. 2018

"Hrozně si cením té energie, kterou vyvolaly prezidentské volby. Ať to dopadne jakkoli, ta energie určitě nebude zmařena,"

uvedl Jiří Drahoš v pražských Lysolajích. Po volebním aktu požádal všechny, komu záleží na budoucnosti země, aby šli také volit. Přál by si, aby účast byla alespoň stejná jako v prvním kole - tedy alespoň kolem 62 procent.  Poznamenal, že kampaň byla náročná, ale díky své kondici ji zvládl. Vedení kampaně přirovnal k situaci v roce 2009, kdy po vládních škrtech ve výdajích na vědu vedl jednání s vládou o budoucnosti Akademie věd, jíž tehdy předsedal.

Jiří Drahoš během 2. kola prezidentské volby odvolil v Praze-Lysolajích
15:35
26. 1. 2018

Hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka obklopil před volební místností dav novinářů. Miloš Zeman se svou manželkou Ivanou opět odjel. Ve volební místnosti stihl Zeman také zavtipkovat nad incidentem z 1. kola, kdy čelil útoku sextremistky, křičící na něj "Zeman Putin´s slut" ("Zeman, Putinova d*vka").

"Právě čekám, kdy se zase vyřítí polonahá žena, ale tentokrát už asi ne." 

Prezident Miloš Zeman dorazil volit ve 2. kole prezidentské volby s manželkou Ivanou Hradní mluvčí Jiří Ovčáček v obležení novinářů před volební místností během 2. kola prezidentské volby
Video Celý záznam s titulky: Na Zemana vystartovala polonahá aktivistka a křičela, že je prezident Putinova děvka. Zemana odvedla ochranka viditelně otřeseného - Jan Jedlička
Video se připravuje ...
15:33
26. 1. 2018

Před volební místností v Praze-Lysolajích čekaly na Jiřího Drahoše skupinky příznivců, kteří ho dokonce odměnili potleskem. Například od dětí z místní školy dostal obrázek.

Na Drahoše čekali před volební místností příznivci. Na Drahoše čekali před volební místností příznivci. Na Drahoše čekali před volební místností příznivci.
15:32
26. 1. 2018
!

Exprezident Václav Klaus dle očekávání volil Miloše Zemana. Ten podle něj znamená jistotu a Klaus ví, co od něj může čekat. Naopak Jiřího Drahoše označil za riskantní volbu. Klaus také podotkl, že Zeman by měl pokračovat ve funkci, i když se jeho názory, chování nebo postoje nelíbí všem. „Ale známe je, víme, s čím můžeme počítat. Zatímco šáhnout do pytlíku a volit bez známosti a viditelnosti je strašně riskantní věc. Pro mě je pan Drahoš v tomto smyslu riskantní volba a musím říct, že se jí bojím,“ řekl Klaus.

Dodal, že zvolil člověka, který je po desetiletí jeho generačním souputníkem a stál na druhé straně politického spektra. Klaus uvedl, že Zeman má jasná stanoviska k zásadním věcem, za které považuje budoucnost země, Evropy, kultury a civilizace. „O tom druhém kandidátovi to nevím. On se strašně snažil, aby nedal najevo, jaké jeho skutečné názory jsou,“ uvedl Klaus.

Exprezident Václav Klaus u druhého kola prezidentských voleb 2018 Exprezident Václav Klaus u druhého kola prezidentských voleb 2018 Exprezident Václav Klaus u druhého kola prezidentských voleb 2018
15:24
26. 1. 2018
!

"Před pěti lety jsem měl soupeře, který byl aktivní politik. Dnes je to soupeř, který se zatím politikou nezabýval, to je asi základní rozdíl,"

uvedl Miloš Zeman k prezidentskému klání ve volební místnosti.

Video Zeman ve volební místnosti: Před 5 lety proti mě stál politik, teď ne  - Jakub Poláček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...
15:21
26. 1. 2018

„Kampaň byla náročná, ale byla to zajímavá zkušenost. Doufám, že dnešní večer strávíme s manželkou v klidu,“ řekl Jiří Drahoš poté, co odvolil ve 2. kole.

Video „Snad tam manželka hodila správný lístek.“ Jiří Drahoš odvolil v pražských Lysolajích. - David Budai, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
15:14
26. 1. 2018
!

„Novináři bránili ve vstupu, tak jsem se domluvila s ochrankou, že to utneme,“ řekla Markéta Čížková, předsedkyně volební komise, k důvodu, proč nepustila novináře do volební místnosti, kde byl volit prezident Miloš Zeman. Toho tradičně doprovodila manželka Ivana. Na rozdíl od minulých prezidentských voleb však chyběla dcera Kateřina Zemanová. 

Prezident Miloš Zeman dorazil volit ve 2. kole prezidentské volby s manželkou Ivanou Prezident Miloš Zeman dorazil volit ve 2. kole prezidentské volby s manželkou Ivanou Prezident Miloš Zeman dorazil volit ve 2. kole prezidentské volby s manželkou Ivanou
15:15
26. 1. 2018

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček s omezením počtu novinářů ve volební místnosti Miloše Zemana souhlasí, řekl Blesk Zprávám. Prý to souvisí s kapacitou volební místnosti.

15:10
26. 1. 2018
!

Jiří Drahoš s manželkou odevzdali hlasy ve druhém kole prezidentských voleb. Novinářům řekl, že nabízí bezpečí a starost o sociálně slabší.

Jiří Drahoš odvolil ve 2. kole voleb společně s manželkou Evou Jiří Drahoš ve volební místnosti během 2. kola prezidentské volby
15:08
26. 1. 2018
!

Miloš Zeman přijíždí do volební místnosti. Co odpověděl reportérovi Blesk Zprávy na dotaz, proč nesmí do volební místnosti novináři?

Video Miloš Zeman příjíždí do volební místnosti - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...
15:00
26. 1. 2018

Tomio Okamura odevzdal svůj hlas Zemanovi.

Tomio Okamura podpořil Zemana
14:58
26. 1. 2018

V Berlíně je o druhé kolo prezidentských voleb velký zájem, za první půlhodinu přišlo hlasovat asi 50 Čechů. Celkově jich může být i desetkrát tolik.

14:57
26. 1. 2018
!

Reportér Blesk Zpráv Jakub Veinlich z místa, kde bude volit Miloš Zeman: Předsedkyně volební komise oznámila novinářům, že do volební místnosti nesmí.

Video Novináři nesmí do volební místnosti, kam půjde volit Miloš Zeman - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...
14:50
26. 1. 2018

Jak bude Miloš Zeman volit v Praze na Lužinách, sledujte zde.

14:51
26. 1. 2018

Okamura i ve druhém kole voleb volil Zemana. V případě vítězství Drahoše je připraven s ním jednat, pokud bude ochota i z druhé strany.

14:42
26. 1. 2018

Ve volební místnosti v pražských Lysolajích, kde odvolí Jiří Drahoš, je v tuto chvíli nejméně 50 novinářů. Několik místních obyvatel postává v blízkosti hasičské stanice, kde se místnost nachází, a čeká na příjezd kandidáta. Jsou to hlavně senioři nebo maminky s dětmi. Drahoš by měl dorazit kolem 15. hodiny a vy můžete sledovat živě, jak odevzdá svůj hlas.

Novináři ve volební místnosti čekající na příjezd Jiřího Drahoše.
14:43
26. 1. 2018

Bývalý ministr kultury Daniel Herman volil Jiřího Drahoše.

14:41
26. 1. 2018

Bývalý prezident Klaus vyzval lidi, aby šli k volbám. Volil Zemana, který pro něj znamená jistotu. Drahoše považuje za riskantní volbu, uvedl.

14:31
26. 1. 2018

Asi čtyři desítky lidí čekaly dnes před českým velvyslanectvím v Bruselu na otevření volební místnosti pro druhé kolo prezidentských voleb.

14:31
26. 1. 2018

Předseda ODS Petr Fiala odevzdal svůj hlas v první den druhého kola prezidentských voleb 26. ledna 2018 v Masarykově základní škole a Mateřské škole Brno v Zemědělské ulici.

Předseda ODS Petr Fiala odevzdal svůj hlas v první den druhého kola prezidentských voleb 26. ledna 2018 v Masarykově základní škole a Mateřské škole Brno v Zemědělské ulici.
14:27
26. 1. 2018

KDU-ČSL podporuje Jiřího Drahoše.


14:22
26. 1. 2018

Prezidentský duel České televize se stal nejsledovanější televizní politickou debatou v historii měření sledovanosti, uvedla ČT. Duel vysílaly přímým přenosem programy ČT1 a ČT24, podíl na sledovanosti přesáhl 56 procent. Živě na internetu se dívalo 67.000 lidí, dalších 15.000 si do čtvrteční půlnoci pořad pustilo na internetu odloženě. Nejsledovanějším momentem debaty byl okamžik krátce před 21:00, kdy se dívaly bezmála tři miliony diváků.

14:21
26. 1. 2018

Předseda ODS Petr Fiala vzkazuje lidem, aby šli k volbám.

14:16
26. 1. 2018

Hnutí STAN podpořilo Jiřího Drahoše

14:15
26. 1. 2018

Pohárek vína různých odrůd si mohou zdarma vychutnat návštěvníci jednoho vinařství ve Strážnici na Hodonínsku. Podmínkou je, že tam návštěvník nechá volební lístek z 2. kola prezidentských voleb se jménem Miloše Zemana.

14:12
26. 1. 2018

Ve škole v Brdičkově ulici na pražských Lužinách, kde bude volit i prezident Miloš Zeman, kontrolují každého novináře. Do budovy je pouští po čtyřech a je tu zvýšený počet policistů.

14:08
26. 1. 2018

Vyšší volební účast může v prezidentských volbách pomoci nebo uškodit oběma kandidátům, záleží totiž na tom, v jakých regionech by se zvedla. ČTK to řekl politolog z Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček. Hovořit o efektu předvolebních debat na výsledek voleb je podle něj předčasné, ani jednomu z kandidátů podle něj neuškodily.

14:07
26. 1. 2018

Volit mohou čeští občané starší 18 let. Hlasovat mohou i prvovoliči, kteří osmnácté narozeniny oslaví teprve v sobotu. Do volebních místností by si lidé měli vzít občanský průkaz nebo cestovní pas kvůli ověření totožnosti. A také voličský průkaz, pokud si jej zařídili pro hlasování mimo domovskou obec.

14:06
26. 1. 2018

Lidé na rozdíl od prvního volebního kola nedostali hlasovací lístky do poštovních schránek. Dostanou je ve volební místnosti. Hlasovat dnes bude možné do 22:00, v sobotu pak od 8:00 do 14:00. Od volební komise příchozí volič dostane prázdnou obálku s úředním razítkem, do níž vloží hlasovací lístek preferovaného kandidáta bez písemných úprav. Případné přeložení nebo natržení lístku platnost hlasu neovlivní.

14:05
26. 1. 2018

Mezi dnešní voliče budou patřit oba finalisté, hlasovat přijdou zhruba za hodinu. Svůj hlasovací lístek před nočním uzavřením volebních místností odevzdají také šéfové sněmovních stran. Z nich Zemana podpořilo ANO, stejně jako SPD a KSČM. Za Drahoše se postavily ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN a většinově také Piráti.

14:04
26. 1. 2018

Drahoš by jako prezident Babiše premiérem nejmenoval, ani kdyby mu ho ve třetím pokusu o složení vlády navrhl šéf Sněmovny. Řekl to v Českém rozhlase.

14:00
26. 1. 2018
!

Právě se otevřely volební místnosti. Začalo druhé kolo prezidentské volby.

13:58
26. 1. 2018
!

Eva Kopečková, původem z Prahy, pracuje v jazykové škole v letovisku Puerto Vallarta, kde už dva roky žije. Letěla z Puerta Vallarta speciálně kvůli volbám na českou ambasádu v Mexico City.

Eva Kopečková, původem z Prahy, volí v Mexico City Eva Kopečková, původem z Prahy, volí v Mexico City Eva Kopečková, původem z Prahy, volí v Mexico City Eva Kopečková, původem z Prahy, volí v Mexico City
13:15
26. 1. 2018

Poslední předvolební diskuse Blesk Zpráv skončila konstatováním ústavního právníka Jana Kudrny, že volební kampaň proběhla v mezích zákona a nevidí důvod pro její napadání. Hlavním rozhodčím je podle něj především volič. A ten začne rozhodovat už za 45 minut. Přesně ve 14 hodin se totiž otevřou volební místnosti. 

13:10
26. 1. 2018

„Jiří Drahoš není vítač, z hlediska migrace není pro Českou republiku žádným rizikem,“ hájí Drahoše v debatě Blesku šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

13:09
26. 1. 2018

Podle Michala Haška je Miloš Zeman ve svých názorech konzistentní a nikdy se nezachoval jako německá kancléřka Angela Merkelová. Nezve k nám uprchlíky. „Pomáhejme těm lidem v místě, kde problém vzniká a nebylo by správným řešením řešit migrační problematiku až na našem území,“ prohlásil bývalý hejtman.

Michal Hašek, Ladislav Jakl, Jiří Pospíšil a Jan Bartošek v Blesku
13:06
26. 1. 2018

Proč Miloš Zeman otočil téma migrace proti Jiřímu Drahošovi? Drahoš upozornil v ČT, že někdejší Zemanova vláda zvala do ČR uprchlíky z bývalé Jugoslávie. „Z mého pohledu je otázka migrace používána a někdy zneužívána v rámci politického boje,“ zmínil šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. 

Jiří Pospíšil (TOP 09) a Jan Bartošek (KUD-ČSL)
13:02
26. 1. 2018

Dalším tématem debaty je téma migrace, o kterém Jiří Drahoš a Miloš Zeman diskutovali v ČT. 

13:00
26. 1. 2018

Podle Jana Kubáčka by nemělo zapadnout téma ze začátku diskuse Blesk Zpráv - slova Jiřího Drahoše, že mohou být volby ovlivněné. Podle Kubáčka by měl Drahoš vysvětlit výroky a předložit i důkazy, ať ve volbách vyhraje, nebo ne.

12:59
26. 1. 2018

„Vytažení Miroslava Kalouska do debaty bylo od Miloše Zemana záměrné, ale uděla by to asi každý z nás, kdo by chtěl stmelit své voliče,“ glosoval věc politolog Jan Kubáček.

Politolog Jan Kubáček (vlevo) a ústavní právník Jan Kudrna
12:57
26. 1. 2018

„Měli bychom si všímat jiných, důležitějších témat,“ uvedl bývalý hejtman Michal Hašek z ČSSD.

12:55
26. 1. 2018

Dalším tématem v diskusi jsou zavádějící útoky během debaty v ČT. Snažil se Miloš Zeman vložit Jiřímu Drahošovi do úst něco, co protikandidát neřekl? A důvěřuje, nebo nedůvěřuje Jiří Drahoš šéfovi poslanců TOP 09 Miroslavu Kalouskovi? 

12:50
26. 1. 2018

„Jestli se něco pokazilo referendem, tedy vstup do EU, tak to jde napravit jen referendem. Proto jsem pro něj. Občané by měli mít nárok hlasovat a o něčem, co nás zbavilo suverenity, lidé by si měli vzít svůj stát zpět,“ komentoval téma Ladislav Jakl

12:49
26. 1. 2018

„Vládní návrh referenda byl nastavený tak, že by bylo přehlasovatelné ústavní zákonem. Nevylučoval bych otázky napříkald zahraniční politiky, z praxe ve Švýcarsku jsem neštasný,“ řekl v diskusi ústavní právník Jan Kudrna.

12:45
26. 1. 2018

Lidovecký šéf poslanců Jan Bartošek vrátil diskusi zpět k referendu: „Je potřeba si uvědomit, jak nastavit pravidla, aby refefendum nebylo zneužíváno“

12:43
26. 1. 2018
!

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil a Ladislav Jakl, bývalý tajemník Václava Klause, se hádají ve studiu o bruselské politice. Pospíšil zmínil téma brexitu. Šéf poslanců TOP 09 Jan Bartošek se do nich pustil, že by se lidé měli respektovat a neskákat si do řeči. 

Po odevzdání obálky srovnal současný duel s Jiřím Drahošem a pět let starý souboj s Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). „Před pěti lety jsem měl soupeře, který byl aktivní politik, dnes je to soupeř, který se zatím politikou nezabýval, to je základní rozdíl,“ uvedl.

Video  Miloš Zeman příjíždí do volební místnosti  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Policie ve čtvrtek avizovala, že žádná zvláštní bezpečnostní opatření v Zemanově volební místnosti nechystá. Před vchodem do místnosti však novináři procházeli kontrolou a řada se jich do místnosti nedostala.

Reportéři, kameramani i fotografové byli dovnitř nejprve vpouštěni po čtyřech, asi 20 minut před Zemanovým příjezdem předsedkyně komise oznámila, že žádní další zástupci médií se do místnosti nedostanou.

Na příjezd prezidenta čekaly desítky novinářů. Před budovou jich zůstalo přes 20, včetně zástupců zahraničních medií. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček novinářům řekl, že opatření byla přizpůsobena incidentu z prvního kola, kdy aktivistka zneužila novinářský průkaz.

Ovčáček připustil, že kontroly se uskutečnily na žádost Hradu. Uzpůsobit opatření podle něj bylo nutné. „Já nemám právo vás legitimovat, já nemám právo vás kontrolovat, proto jsme zvolili toto řešení,“ konstatoval.

Policisté hlídkovali i před budovou základní školy v Brdičkově ulici, kde Zeman hlasoval. Kontrolovali prostranství a voliče nabádali, aby přicházeli po určených trasách.

Odkázání některých žurnalistů mimo volební místnost nepovažuje Ovčáček za problém. „Nevšiml jsem si, že by novináři přišli volit. Do této volební místnosti přišel volit pan prezident. Nejdůležitější je, aby lidé šli k volbám, opravdu není důležité, kolik novinářů je ve volební místnosti, jestli to někoho zajímá, tak jste to možná vy, řekl. Zeman podle něj nyní bude odpočívat.

Druhé kolo prezidentských voleb 2018 - důležité informace přehledně zde >>>

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa