Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Piráti a Praha Sobě zatím táhnou za jeden provaz: Aliance trvá, vyjednávat budou společně

Autor: ČTK - 
14. listopadu 2022
16:37

Pražští Piráti a Praha Sobě setrvávají v Alianci stability, která bude i nadále vyjednávat o magistrátní koalici společně, uvedla mluvčí pražských Pirátů Martina Vacková s odkazem na páteční rozhodnutí pirátského zastupitelského klubu. V úterý dopoledne se mají setkat předsedové klubů Pirátů, Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a STAN kvůli dalšímu jednání o koalici na vládním půdorysu, Spolu stále odmítá jednat s Prahou Sobě.

Předseda klubu Pirátů Daniel Mazur po páteční schůzce s kolegy ze Spolu a STAN uvedl, že pirátský zastupitelský klub bude o otázce dalšího postupu hlasovat v nejbližším týdnu. Stalo se tak už ten samý den. „Jsme pevnou součástí Aliance stability. Vyzýváme vyjednavače z ostatních stran, aby to respektovali, stejně jako Aliance respektuje koalici stran v rámci Spolu. Vzájemný respekt je základem férové spolupráce,“ citovala v pondělí Vacková usnesení klubu.

Dodala, že Aliance stability nabídla Spolu ústupek v podobě nabídky, podle které by Spolu mělo pět radních včetně primátora, pět by měla Aliance a jednoho STAN. Spolu ji odmítlo s tím, že nevidí důvod do koalice Spolu, Pirátů a STAN na vládním půdorysu zapojovat Prahu Sobě.

Volby v Praze vyhrála koalice Spolu, v 65členném zastupitelstvu má 19 mandátů. Druhé ANO má 14 zastupitelů, třetí Piráti 13 a čtvrtá Praha Sobě 11. Pět mandátů získalo hnutí STAN a tři křesla obsadila SPD. Vyjednávání o koalici začala hned po volbách na konci září, dosud jsou však bez výsledku. Ustavující jednání zastupitelů se konalo minulý týden, ale právě kvůli chybějící koalici bylo přerušeno do 24. listopadu.

Array

Video  Bohuslav Svoboda  - David Navrátil, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa