Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nespěchejte, vzkazují statistici volebním komisím. Kompletní výsledky čekají v neděli

Autor: base, ČTK - 
3. října 2018
18:27

Na sčítání hlasů bude v nadcházejících komunálních volbách dohlížet přes 14.500 okrskových volebních komisí. Zhruba 5000 z nich bude navíc zpracovávat i hlasy v senátních volbách. ČTK to ve středu oznámil Český statistický úřad. Výsledky budou průběžně zveřejňovány nejen na hlavním volebním webu, ale zálohově také na stránce www.volbyczso.cz a v redukované podobě na stránce www.volbyhned.cz.

„Členům okrskových volebních komisí zdůrazňujeme, aby při práci nespěchali a postupovali v souladu s metodickými pokyny Českého statistického úřadu. Důležitá je především správnost postupu a bezchybnost komisemi předávaných výsledků, ne rychlost zpracování. Kvalita má tedy rozhodně přednost,“ uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Z hlediska zpracování výsledků patří podle něj komunální volby k těm nejobtížnějším; lidé si totiž mohou vybírat zastupitele napříč kandidátkami. Hlasovat se začne v pátek ve 14:00, volební místnosti se uzavřou o 24 hodin později. S ohledem na rychlost sčítání v předchozích komunálních volbách lze předpokládat, že kompletní výsledky by mohly být známy v neděli ráno.

Za statistický úřad se na volbách bude podílet přibližně 2500 interních i externích zaměstnanců.

V letošních volbách do zastupitelstev obcí, jichž je zhruba 6200, se bude rozdělovat celkem téměř 62.000 mandátů. Z toho 59.500 připadá na zastupitelstva obcí, městysů a měst, zbylých 2500 na zastupitelstva městských částí a obvodů.

V komunálních volbách se o mandáty v celé zemi uchází na 216.000 kandidátů, na jedno místo zastupitele tak připadá 3,5 kandidáta. O senátorský post pak usiluje 236 kandidátů, což je v průměru téměř devět uchazečů na jedno z 27 obsazovaných míst.

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa