Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kandidát na primátora Prahy Čižinský má dost podpisů. Oslavy odkládá, straší ho chyby

Autor: Zuzana Štíchová - 
25. července 2018
19:20

Občanská iniciativa Praha Sobě, za kterou stojí starosta Prahy 7 Jan Čižinský, podle svého webu už sesbírala dostatek podpisů Pražanů, aby mohla na podzim kandidovat v komunálních volbách na magistrát. Sesbírat jich bylo třeba přes 90 tisíc. Čižinský přesto ještě neslaví. Podpisy totiž musejí, podobně jako při jiných volbách, projít kontrolou kvůli možným chybám, a tak chce mít „odpadlík“ z KDU-ČSL jistotu. Cílí proto na 100 tisíc podpisů, a ty ještě nemá.

Špatná adresa bydliště, datum narození, nebo třeba dvojí „upsání“. To jsou chyby, které mohou Čižinského a spol. připravit o možnost kandidovat na podzim v komunálních volbách v Praze. Na rozdíl od prezidentské volby lidé nemusejí uvádět číslo občanky. Praha Sobě potřebuje získat 7 % podpisů obyvatel Prahy, tedy 90 616 podpisů. Aktuálně na webu svítí číslo 92 599.

„Musíme sesbírat rezervu, kdyby tam byly nějaké podpisy špatně. Ještě dál sbíráme, zatím rozhodně neslavíme. Když počítáme normální chybovost, tak jsme si stanovili těch 100 tisíc, to by mělo bohatě stačit,“ brzdí nadšení svých příznivců Čižinský. Podle webu by se přitom zdálo, že už má vyhráno. 

„V pondělí to budeme počítat, tak snad se dopočítáme,“ dodal. „Podpisy se odevzdají na magistrát. Rozdíl je třeba v tom, že občanská kandidátka nemá nárok na finance za mandát, to znamená, že případně Pražané ušetří,“ popsal starosta Prahy 7 jeden z rozdílů mezi klasickým politickým uskupením a občanskou iniciativou. 

Kandidátky se odevzdávají do 31. července do 18 hodin. Poté se začne s kontrolou podpisů přímo na magistrátu, na rozdíl např. od prezidentské volby, kde archy kontrolovalo ministerstvo vnitra. „Mají pět dní na kontrolu, pak řeknou, co zjistili, případně nám dají lhůtu pět dní na doplnění. Takže vlastně budeme sbírat ještě více než 14 dní,“ upřesnil Čižinský blížící se termíny. Doufá, že chyb bude co nejméně.

V úterý 12. prosince o sobě uskupení PRAHA SOBĚ dalo poprvé vědět světu. Podaří se mu vybrat 100 tisíc podpisů? V úterý 12. prosince o sobě uskupení PRAHA SOBĚ dalo poprvé vědět světu. Podaří se mu vybrat 100 tisíc podpisů? | Eva Fornálová

Připomněl také, že vítěze v minulých komunálních volbách volilo 72 tisíc Pražanů. Pokud by se iniciativě podařilo přetavit alespoň čtyři z pěti podpisů ve skutečné hlasy, aspirovala by v Praze na vítězství.

Ze stran nyní zastoupených v pražském zastupitelstvu zatím podaly kandidátku do podzimních komunálních voleb ODS, ČSSD, Pirátská strana a koalice TOP 09 a STAN s podporou lidovců. Celkem se zaregistrovalo sedm politických uskupení. 

Kandidátu na primátora v Praze:

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa