Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo opanuje malé městské části Prahy? Klánovice i Lipence čeká změna, Újezd a Benice ovládnou „staří známí“

(ilustrační foto)
(ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
22. října 2018
18:35

Některé malé městské části Prahy už mají tušení, kdo jim bude vládnout. Například v Klánovicích nebo Lipencích se rýsuje nové vedení. V jiných městských částech bude stávající starosta pravděpodobně pokračovat. Vedení radnic včetně jména starosty však ještě musí potvrdit zastupitelé na ustavujícím zasedání.

Klánovice

V Klánovicích se spojila proti vítězi voleb, kterým je ODS se šesti mandáty v patnáctičlenném zastupitelstvu, všechna ostatní uskupení. Koalici tady utvoří Čas na změnu (SNK, LES a Piráti), Hlas Klánovic (KDU-ČSL, ČSSD a NK) a STAN. „V pětičlenné radě naší městské části budou mít oba naši koaliční partneři dva zastupitele. Představitelé nové koalice se domluvili na tom, že novou starostkou bude Zorka Starčevičová," uvedlo uskupení Čas na změnu na facebooku.

Vinoř

Téměř dojednáno je i ve Vinoři, kde se na koalici domluvili Sdružení pro Vinoř (STAN a NK) a ODS dosluhujícího starosty Františka Švarce. „Tato koalice by měla 12 křesel z 15, lídrem vítězné strany a tedy logickým kandidátem na starostu je Michal Biskup ze Sdružení pro Vinoř," uvedl Švarc. V opozici by tak skončilo ANO a sdružení KDU-ČSL, Pirátů, TOP 09 a nezávislých kandidátů.

Lipence

V Lipencích se rýsuje koalice uskupení Sdružení pro Lipence a HaFo Lipaňáků, které by měly dohromady 12 křesel z 15. „O možné koaliční spolupráci se zbývajícími zástupci doposud v městské části vládnoucích, HPP a ODS, se obě uskupení již veřejně vyjádřila jednoznačně negativně a je tedy krajně nepravděpodobná," sdělil Petr Cemper (Sdružení pro Lipence). Dosluhující starosta Michal Popek (HPP) řekl, že jeho uskupení nebylo osloveno.

Dolní Měcholupy

Starostou Dolních Měcholup by měl být nadále Jiří Jindřich (ODS), který vede městskou část od loňského června. Jindřich v říjnových volbách stál v čele vítězné volební koalice složené z ODS, TOP 09 a nezávislých kandidátů. Toto sdružení získalo sedm z 11 mandátů, zbývající čtyři křesla obsadilo uskupení Naše Obec.

Troja

Troju povede jako starosta druhé období Tomáš Bryknar z uskupení Trojský kůň, které je složené z nezávislých kandidátů a STAN. Na místostarostu bude navržen Tomáš Drdácký (STAN). Druhý subjekt, který se do devítičlenného zastupitelstva probojoval, získal jen tři mandáty.

Újezd

Pokračovat bude pravděpodobně i vedení Újezdu, kde byly podány dvě kandidátní listiny, hnutí Pro Prahu získalo šest mandátů, uskupení Nezávislí pro Újezd a Kateřinky zbývajících pět křesel. Uskupení se domluvila na spolupráci. „Starostu obhájím a zástupce starosty bude Jana Draštíková (Nezávislí pro Újezd, Kateřinky), tak jako v minulém volebním období," sdělil ČTK starosta Václav Drahorád (HPP).

Benice

V Benicích byla postavena jen jedna kandidátní listina, v jejímž čele stála starostka Hana Karasová. „Ustavující zasedání plánujeme na pondělí 5. listopadu, předpokládám, že na tomto zasedání budu zvolena starostkou," uvedla Karasová.

Petrovice

V Petrovicích se stále o koalici jedná. „Nicméně bych nerada zveřejňovala dosavadní výsledek. Ustavující jednání zastupitelstva se bude konat 31. října," sdělila dosluhující starostka Olga Hromasová z ODS, která s pěti mandáty vyhrála volby. Do patnáctičlenného zastupitelstva se v této městské části dostaly ještě STAN, SO Petrovic s podporou Pro Prahu, ANO a TOP 09.

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa