Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Námluvy nově vznikající koalice: Piráti, Praha sobě i Spojené síly pro Prahu se shodují v dalších bodech

Autor: diz, ČTK - 
11. října 2018
19:35

Po středečních jednáních, v rámci nichž řešily zainteresované politické strany oblast pražské dopravy, se ve čtvrtek zaobíraly informačními technologiemi, sociální politikou a životním prostředním. Také v těchto oblastech nalezli potenciální koaliční partneři programovou shodu. Další jednání budou následovat.

„Na dnešním trojstranném jednání k fungování úřadu, elektronizaci a IT jsme se shodovali ve většině bodů, u několika bodů nás ještě čeká probrat dílčí aspekty. Jsme rádi, že Piráti a Spojené síly pro Prahu vidí podobně nutnost lepší komunikace úřadů s veřejností a také komunikaci magistrátu s městskými částmi,“ uvedla mluvčí PS Julie Kochová.

Piráti stojí o post primátora

Piráti, PS a Spojené síly pro Prahu se na společných rozhovorech domluvili v pondělí. Piráti už před tím deklarovali, že jejich preferovanou podobou koalice je právě spolupráce s těmito dvěma uskupeními, a zároveň jim předložili nabídku, podle které by v jedenáctičlenné radě dostala po čtyřech místech včetně náměstků, Piráti by obsadili dvě místa a post primátora. PS už před volbami vyloučila spolupráci s ODS a hnutím ANO, s kterým nechtějí do koalice ani Spojené síly.

Volby na pražský magistrát vyhrála ODS se 14 mandáty v 65členném zastupitelstvu. Piráti, Praha sobě a koalice TOP 09 a STAN mají po 13 zastupitelích, ANO získalo 12 křesel. Do zastupitelstva se poprvé od roku 1990 nedostali zástupci ČSSD a KSČM, vypadli i Zelení. Dosud na magistrátu vládla koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice Zelených, KDU-ČSL a STAN.

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa