Na dnešním jednání zastupitelstva, které se nakonec nekonalo, padla poslední kapka, kvůli které se situace v koalici na pražském magistrátu vyhrotila. Byl jí spor kolem možného bourání Libeňského mostu, jež prosazuje ANO a ČSSD, Trojkoalice je ale proti. Pro program jednání zastupitelstva dnes hlasovalo pouze 30 z 65 zastupitelů, proto ho primátorka Adriana Krnáčová (ANO) ukončila. Koalice má v 65členném zastupitelstvu těsnou většinu 33 hlasů.

Při hlasování o programu se proti návrhu postavil zastupitel a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL/Trojkoalice), hlasování se zdržel Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice), nehlasoval Jaroslav Štěpánek (ANO) a nepřítomna byla Hana Nováková (ČSSD). 

„Podle nás se jedná o jednoznačné porušení koaliční smlouvy a po Trojkoalici budeme chtít vysvětlení, proč jejich dva zastupitelé hlasovali tak, jak hlasovali. Svým jednáním nezablokovali jen projednávání Libeňského mostu, ale i řadu dalších zásadních rozhodnutí, týkajících se chodu města,“ uvedl pro server Info.cz předseda zastupitelského klubu ANO Michal Hašek. Podle něj Čižinský zneužíval svého poslaneckého mandátu, který mu zaručuje přednostní vystoupení a v podstatě tak zastupitelstvo zablokoval. Na pátečním mimořádném zasedání zastupitelského klubu se rozhodne, zda ANO koaliční smlouvu vypoví.

Nejen Libeňský most

Zástupci ANO vytýkají Trojkoalici nejen problémy s Libeňským mostem, ale také to, že nemohla být projednána témata týkající se například školství, konkrétně zvýšení učitelských platů. V případě, že by se ANO rozhodlo koaliční smlouvu vypovědět, stranám by začalo běžet 30denní smírčí řízení.

Pražští zastupitelé ČSSD podle předsedy klubu Lukáše Kauckého nyní o případném vypovězení koaliční smlouvy nejednají. „V tuto chvíli řešíme, jak schválit finanční prostředky pro učitele, sociální služby, sportovní a památkové granty, zahájení výstavby trasy metra D. Sobecký zájem starosty Čižinského a Trojkoalice vše podobné zmařil,“ řekl Kaucký.

 

„Naším vstupním požadavkem při jednání o programu byla vstřícnost k lidem, aby mohli dorazit na bod o Libeňském mostě a petici o zákazu vjezdu cyklistům v Praze 1. O přeřazení na začátek jsme se před jednáním vůbec nebavili. Pokud chtějí vypovědět koaliční smlouvu proto, že chceme být vstřícní k občanům, je to ukázka toho, jak to s nimi myslí vážně,“ řekl za Trojkoalici zastupitel a místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský (SZ). ANO a ČSSD si podle něj zvykly chodit pro hlasy k opozici.

Fotogalerie
6 fotografií