Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

České „blafy“, mzdy i zrada umělců. 6 témat, která rozhodnou volby

  • Autor: jt,vr - 
    24. 5. 2019
    08:21

    Už dnes volíme 21 českých zástupců do Evropského parlamentu. A Blesk pro vás připravil souhrn problémů, na kterých stavěli kampaně kandidáti a které lze prohlásit za jednoznačná témata letošních voleb.

  • 1.Dvojí kvalita potravin

    Téma číslo jedna, kterému se věnuje snad každý předvolební program. A je tak mocné, že si ČSSD stěžuje, že jim téma ukradlo hnutí ANO. Nová směrnice, kterou ještě musí odhlasovat národní státy, je ale mírnější než ta, kterou navrhovali europoslanci v čele s Olgou Sehnalovou (50, ČSSD). Problémem jsou výjimky, které byly ke směrnici přidány, a kvůli nimž lze zákaz dvojí kvality obejít. Kdy se tedy v Česku dočkáme stejně kvalitního salámu, jako mají Němci? To nevíme, ale strany agitují, že to umí zařídit.

    Dvojí kvalita potravin: Česko pohořelo v kvalitě pizzy, kávy i pracího prášku. Dvojí kvalita potravin: Česko pohořelo v kvalitě pizzy, kávy i pracího prášku. | Blesk / Zuzana Štíchová

  • 2.Nelegální migrace

    Loni do Evropské unie nelegálně přicestovalo 150 tisíc lidí. Sice to byl nejnižší počet za posledních pět let, ale migrační krize z minulých let stále hýbe politickým děním. Povinné kvóty pro přijímání uprchlíků nakonec přijaty nebyly, i tak jde s tímto tématem do voleb několik nacionalistických stran. Posílení bezpečnosti na vnějších hranicích Unie a lepší spolupráci mezi bezpečnostními složkami prosazují pravicovější subjekty jako lidovci či ODS, ale i sociální demokraté slibují, že jejich europoslanci nikdy nepodpoří kvóty.

    Migranti dál míří přes Středozemní moře Migranti dál míří přes Středozemní moře | Reuters

  • 3.Daňové ráje a digitální daň

    Velké firmy, které podnikají v EU, často neplatí daně v zemi, kde působí, ale v daňových rájích. Kromě toho, že se strany hecují, která z nich přijde s řešením, mají i jinou »náplast«: lákají voliče na zavedení tzv. digitální daně pro firmy, jako jsou Google nebo Facebook. Kromě Pirátů chtějí velké hráče podobně regulovat i ANO a ČSSD.

    Šéf Facebooku Mark Zuckerberg Šéf Facebooku Mark Zuckerberg | Reuters

  • 4.Životní prostředí a klima

    Více než kdy dříve zajímá dle všech dostupných průzkumů voliče životní prostředí. A i evropští politici to vědí – státy Unie proto nedávno formálně stvrdily zákaz jednorázových plastů, jako jsou třeba tyčinky na čištění uší. I čeští kandidáti do Bruselu toto vědí a zpravidla mají boj proti znečištění, suchu či explozi těžko recyklovatelného plastu v programu. Nejhlasitěji se ale na stranu ochrany klimatu staví kandidátka hnutí Spojenci pro Evropu.

    Greta Thunbergová (16) je známá už téměř rok díky svým ekologickým aktivitám Greta Thunbergová (16) je známá už téměř rok díky svým ekologickým aktivitám | Reuters

  • 5.Pracovní trh

    Mezi předvolebními sliby se objevují návrhy i na společnou evropskou minimální mzdu. To navrhují komunisté, ale i ČSSD. Podle nich by to mělo snížit rozdíly v příjmech mezi Východem a Západem, kdy je v sousedním Německu průměrná mzda třikrát vyšší než v Česku. Sociální demokraté také otevřeli téma zkrácení.

  • 6.Ochrana umělců

    Zrada, podraz, nedostatek empatie. I tak hodnotili čeští umělci a autoři na konci března chování většiny českých europoslanců, z nichž takřka všichni chtějí ještě jeden mandát u bruselského »korýtka«. Až na dvě světlé výjimky totiž ani jeden nepodpořil směrnici o ochraně autorských práv – o to, aby prošla, se nakonec postarali poslanci z jiných unijních zemí.

    Směrnice má přitom zajistit, aby tvůrci měli nárok na část zisku, který díky jejich dílům hlavně na reklamě generují takzvaní internetoví giganti jako Google a Facebook – ti navíc v Česku odvádějí minimální, či dokonce nulové daně. Na konci letošního března na dva klíčové články kývli jen dva čeští europoslanci - Pavel Svoboda a Michaela Šojdrová (oba KDU-ČSL). Zbývají ještě dva roky, během nichž se směrnice bude aplikovat do národních zákonů. A pak snad už bude prostředí, v němž se mísí internet a umění, fér.

    Europoslanci hlasovali o copyrightu, tedy směrnici o autorském právu (12.9.2018) Europoslanci hlasovali o copyrightu, tedy směrnici o autorském právu (12.9.2018) | Reuters

petr12 ( 24. května 2019 10:49 )

anonym zase ti jebe! volit do EU je jako volit zločineckou organizaci grázlu!! ale když už TAK ANO nikdy fetá­ky,u­dava­če,ne­táhla pirá­tu,kmo­try,kř­iváky,­luzu STAN TOP KDU !! ochráníte své rodiny děti před zlem­,zlo­ději,­křivá­ky !!

slunicko ( 24. května 2019 08:43 )

mam duchod 10000 a to mam jít volit vyžírky za 100000 plus příplatky ani nahodou vim že bych volizt mnela ale chce se mi bl....... na naš malí stat mame všelijakych budižničemu dost a kdo bude dělat romove a migranti nikdy jsem znechucena

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa