K eurovolbám přijel na kole, kampaň Strany zelených se snažil vést poměrně svěžím stylem a oslovit i mladé voliče. Na podzim to bylo rapem, tentokrát se Ondřej Liška v divokém hudebním klipu "Eurosong" nechal zavřít do krabice a čekal, zda jej voliči odešlou do Bruselu. Jenže nestalo se. Zelení posbírali 57 240 hlasů (vítězné ANO jich dostalo 244 501), což stačilo na pouhých 3,77% a celkové deváté místo za Svobodnými i Piráty... "Ondru Lišku pošlete k nám" se tak nekonalo.

Šéf zelených Liška se z neúspěchu rozhodl vyvodit vlastní zodpovědnost. K 8. červnu složí svou funkci "zeleného" předsedy. "Rozhodně ze Strany zelených neodcházím a už vůbec nezakládám nějakou vlastní stranu. Veškeré úsilí budu věnovat tomu, aby se zelení dále a rychleji vyvíjeli, aby dostávali více prostoru a silnější hlas v české i evropské politice," prohlašuje Liška. 

Sám si nevedl zas tak zle, posbíral celkem 12 501 preferenčních hlasů. Takový Miroslav Poche (ČSSD), který se do europarlamentu probojoval, dostal preferenčních hlasů jen 3692. Liškovi však nepomohl ani tenhle odvážný kousek, kdy slaňoval, i když poněkud přiškrcený, s dvojkou eurokandidátky Michaelou Suchardovou (37).

Ondřeji Liškovi nepomohlo u voličů ani voliček ani poněkud přiškrcené slaňování s kolegyní Michaelou Suchardovou
Autor: Facebook

Liška také dnes potvrdil, že zelení podají stížnost k Ústavnímu soudu na pětiprocentní klauzuli u voleb do Evropského parlamentu. Stejně jako Piráti s lídrem Ivanem Bartošem, kteří skončili těsně pod ní (4,78%) a tudíž také bez mandátu v europarlamentu. Strana zelených si po Liškové odchodu zvolí nové vedení na podzimním sjezdu.

Po Liškově rezignaci ji povede první místopředsedkyně Jana Drápalová. Liška vedl zelené od roku 2009, svou funkci dokázal několikrát obhájit. Loni se přitom se stranou rozešel její expředseda Martin Bursík, který založil vlastní politický subjekt LES.