Proč by měli občané ČR přijít dnes a zítra k volbám? Čím jsou důležité? Co mohou Čechům přinést?

Rád bych všechny občany k volbám pozval, neboť volby do Evropského parlamentu rozhodnou o budoucnosti směřování naší země, rozhodnou o tom, zda se nám podaří posílit pozici České republiky v rámci Evropské unie. ČSSD vede do voleb sociolog a ostravský rodák Jan Keller. Heslem sociální demokracie, která má ve volbách číslo 14, je „Evropa bude taková, jakou si ji uděláme“. A přesně toho chce ČSSD v Evropském parlamentu dosáhnout – chceme být aktivním členem, který bude mít sílu v EU prosazovat národní zájmy, podporovat tuzemský hospodářský růst, investice i nová pracovní místa.

Co mohou podle Vás naznačit jejich výsledky pro rozložení politických sil u nás?

Žádné dramatické změny neočekávám, nejde o výsledky do Poslanecké sněmovny, tudíž se nijak nemění rozložení sil v Parlamentu ani vládě.  Věřím ale, že v těchto volbách vyhrají proevropské strany v čele s ČSSD. Je mimořádně důležité, abychom napravili škody, které naší zemi svou nesmyslnou euroskeptickou politikou způsobily pravicové vlády. ČSSD i vláda je připravena hájit v EU zájmy každého jednoho občana ČR.   

Může případný neúspěch ČSSD v eurovolbách otřást i Vaší pozicí v čele strany?

Sociální demokracie se musí po evropských volbách soustředit na dobrou práci v Evropském parlamentu a plnit závazky, s kterými do voleb jdeme. Jakékoli spory uvnitř ČSSD ohledně výsledku voleb by vedly jen k oslabování strany a její pozice ve vládě. Voliči a občané od nás očekávají dobrou práci ve vládě a plnění programového prohlášení, ne dohadování.   

Je to jen náš dojem, nebo ČSSD skutečně neměla tak masívní předvolební kampaň, jako jindy?

Kampaň sociální demokracie byla uměřená ekonomické situaci strany, snažili jsme se především o kontaktní kampaň, tedy být co nejvíce mezi lidmi. Náš lídr Jan Keller navštívil více než stovku předvolebních mítinků a různých debat, já osobně jsem jej v rámci předvolebních mítinků podpořil na více než 20 místech po celé zemi. Příjemně mě překvapilo, že většina občanů vnímá naše členství v EU velmi pozitivně.

Zájem o eurovolby je mezi lidmi malý, navíc o víkendu má být pěkné počasí. Předpokládá se nízká účast. Není to vina politiků, že význam evropského parlamentu nedokáží lépe vysvětlit?

Ano, eurovolby poznamenává nejen v naší zemi, ale téměř ve všech členských zemí EU nízká volební účast ve srovnání s jinými typy voleb. Je to především výzva pro změnu fungování Evropské unie takovým směrem, který ji přiblíží běžným starostem a potřebám Evropanů. Běžní občané zemí EU musí mít pocit, že EU tu je ro ně a nikoli pro nějakou privilegovanou elitu bruselských úředníků. A, samozřejmě, je to i výzva, aby proevropští politikové lépe vysvětlovali své záměry a prosadili se lépe v mediálním prostoru, který je stále více kontaminován euroskeptiky a eurofoby nejrůznějšího zabarvení.

Jak odhadujete výsledek voleb do EP? Případně s jakým výsledkem budete spokojený?

Volební výsledek sociální demokracie závisí více než na čemkoli jiném na volební účasti, která je bohužel tradičně velmi nízká. Věřím ale, že občané přijdou volit, podpoří sociální demokracii a pomohou nám naplnit heslo o tom, že Evropa bude taková, jakou si jí uděláme!   

Je nějaký recept, jak by mohlo 21 českých europoslanců něco účinně změnit, lépe než dosud, v rámci EU ve prospěch naší země?

Jsem přesvědčen, že se většina našich europoslanců zařadí do poslaneckých frakcí, které mají na chod Evropského parlamentu a celé EU největší vliv. Důležitá bude následná spolupráce mezi těmito frakcemi a schopnost dohodnout se na takových změnách EU, které povedou k jejímu lepšímu fungování a změnám, které EU přiblíží občanům. Tím nejdůležitějším bezprostředním úkolem EU je nyní podporou investic posílit hospodářský růst a tvorbu nových pracovních míst. Tento úkol se zcela kryje s úkolem mé vlády.

Podle jakých kritérií by měl být podle Vás vybrán ideální český eurokomisař?

Rádi bychom měli komisaře, který bude zaměřen na některou z důležitých, například ekonomických kompetencí, což by pro pozici ČR a její prestiž bylo nepochybně významnější. Pavel Mertlík, bývalý úspěšný ministr financí a renomovaný ekonom s rozsáhlými zkušenostmi z privátního i veřejného sektoru, splňuje důležité předpoklady pro, aby se stal kompetentním eurokomisařem například pro jednu z ekonomických oblastí. Vše ale záleží na tom, jak úspěšní budeme při jednání s Evropskou komisí. 

Z pozice předsedy vlády řešíte chod země, z pozice předsedy ČSSD chod strany a nyní i volební kampaň, jak to vše zvládáte?

Chci, aby vláda, kterou vedu, splnila své závazky vůči občanům a prosadila pozitivní změny, přivedla nové investory a vytvořila nová pracovní místa. Je před námi spousta práce, po sedmi letech pravicových vlád máme co napravovat. Jsem rád, že se nám již daří uvádět v život první změny - zvýšili jsme penze, zajistili financování zdravotnictví, získáváme nové investice a pomalu klesá nezaměstnanost. Stejně tak jsem rád, že sociální demokraté pracují velmi dobře na všech úrovních, v komunální politice, v Parlamentu i vládě. Podpora a jednota ČSSD je základem pro to, abychom byli ve vládě úspěšní.

Volby do europarlamentu probíhají v Česku v pátek od 14:00 do 22:00, v sobotu od 8:00 do 14:00. Kdy se dozvíme výsledky? A co je důležité před volbami vědět? Čtěte v našem speciálu!