Superdebata Eurovolby 2014
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
22. 5. 2014

A je to tady. Česká televize si před pátečním startem eurovoleb v Česku opět připravila pro voliče superdebatu 12 lídrů kandidujících stran a hnutí. Večerem bude tradičně provázet Václav Moravec. ČT však zvolila pro dnešek poněkud nezvyklý formát. Eurolídři budou odpovídat nejen na otázku moderátora ve studiu, ale i na sociální síti Twitter voličům.

22. 5. 2014

Zajímavé zpestření si hned na úvod připravili Piráti.

Politické strany mají pro dnešní superdebatu možnost pozvat si 35 příznivců do publika, kromě toho mají vyhrazených 5 prémiových míst pro čestné hosty přímo u pódia. Očekáváme zástup více či méně známých VIP a celebrit nejrůznějšího řádu, Piráti ale myslí na všechny, nejen na své voliče,"

zdůvodnil Zdeněk Strnad z Pirátů, proč si jejich šéf Ivan Bartoš jako doprovod zvolil sado maso dámy - tedy společnice z jednoho pražského BDSM salónu. Dnes to bude při superdebatě opravdu maso!

22. 5. 2014

Samotné eurovolby přitom již běží - odstartovaly dnes v Nizozemsku a Velké Británii. V Česku se volební místnosti otevřou v pátek v 14:00. Více o startu eurovoleb čtěte ZDE

22. 5. 2014

Ve studiu ČT se postupně představují lídři kandidátek: Pavel Svoboda (KDU-ČSL), Radek John (VV), Petr Hannig (Strana zdravého rozumu), Ivan Bartoš (Piráti), Luděk Niedermayer (TOP 09), Petr Mach (Strana svobodných občanů), Kateřina Konečná (KSČM), Ondřej Liška (Strana zelených), Jan Keller (ČSSD), Roman Škrabánek (Úsvit), Pavel Telička (ANO), Jan Zahradil (ODS).

 
22. 5. 2014

A hned na úvod je tu vědomostní test o EU. Bučení sklidil Radek John, když nevěděl, který premiér požádal o vstup ČR do EU. John tipoval Zemana, byl to však Václav Klaus.

22. 5. 2014

Rudá růže mezi trním, jediná žena dnešního večera Kateřina Konečná, naopak nezaváhala, když měla odpovědět na to, kdo složil hymnu EU. "Beethoven," řekla s úsměvem lídryně KSČM.

22. 5. 2014

O žert se prý pokusil eurolídr Babišova hnutí ANO Pavel Telička. Při své otázce požádal o pomoc "přítele na telefonu"...

22. 5. 2014

Eurovolby se příliš velké pozornosti voličů netěší, očekává se třetinová účast. Jaká asi bude sledovanost dnešního "eurovečera" na ČT? Jeho skladba již sklízí na sociálních sítích i posměch... Chybí prý samotná podstata večera - debata. A ani uživatelé Twitteru nechápu četné zapojení Twitteru v odpovědích politiků.

 
22. 5. 2014

EU dnes bude i na pranýři. Kvůli Ukrajině.

"Evropská unie zcela selhala jako vyjednavač,"

říká Radek John k ukrajinské krizi, která se stala prvním tématem dílčí debaty. "Putin si později vezme ještě víc," dodal.

22. 5. 2014

A na pranýři bude i moderátor Václav Moravec. Během otázek eurolídrům chybně zahrnul Island mezi kandidátské země EU, odezva na sebe nenechala dlouho čekat. "Podal" si ho Jan Zahradil.

 
22. 5. 2014

Ti eurolídři, které zrovna "negriluje" Václav Moravec, si volný čas krátí u Twittteru a tweetují si s voliči, ale stíhají napadat i jeden druhého... Jan Zahradil (ODS) řeší technický problém. Ocitl se na okamžik mimo hru: "Právě mi ČT mění počítač, ten původní klekl," vzkázal voličům. Technické problémy však má i samotná ČT, na několik minut jí zkolaboval celý přenos.

Pohled do zákulisí pak přináší i další strana. A opět se do centra pozornsoti dostal Jan Zahradil...

"Na potítku se Zahradil málem porval s Machem. Škoda, že v nejlepším přestali,"

píší na svém twitter účtu Piráti.

22. 5. 2014

Lídři českých stran, kandidujících do europarlamentu, odpovídají na otázky ohledně hospodaření EU. Celorepubliková superdebata však převratné myšlenky nepřináší. A na Twitteru se objevuje další porce rozpačitých reakcí diváků. Týkají se opět i použtí Twitteru v přímém přenosu ČT... A děvenko, co je to ten heštég?

22. 5. 2014

Nad průběhem a formátem debaty se podivuje i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). A stejně tak i Čechoital z ODS Bellu. K nim se přidává i jeden z aktérů Pavel Telička (ANO).

 
22. 5. 2014

"Zaplať pánbůh teď do Evropské unie nastoupí nové státy a nebude to tak nudné, jak dnešní večer,"

pobavil diváky Petr Hannig, který Stranu zdravého rozumu založil v roce 2002 a již šestkrát se s ní neúspěšně pokoušel protlačit do Senátu, čtyřikrát pak do Sněmovny. "My vidíme do budoucnosti," překvapil svou další odpovědí.

"Vy chcete teď z té estrády přejít k vážnějšímu tématu,"

reagoval Petr Mach ze Svobodných poté, co mu Václav Moravec předal slovo.

 
22. 5. 2014

Závěrečná slova politiků. Radek John slibuje obranu před "nesmysly evropských úředníků". Sociolog s knírkem z "osmdesátek" Jan Keller neurčitě tvrdí, že "EU potřebuje změnu" a tu by měla přinést právě sociální demokracie, Pirát Ivan Bartoš prosazuje svobodu informací.

 
22. 5. 2014

Roman Škrabánek z Úsvitu vyzývá lidi, aby zodpovědně zvážili, jaký bude další vývoj EU a role ČR v ní. "Chceme zpřísnit imigrační politiku," zmiňuje jedno z hlavních předvolebních témat Okramurova hnutí. "KSČM je jedinou autentickou levicovou stranou, která neprodá vaše hlasy," slibuje komunistka Kateřina Konečná.

22. 5. 2014

Luděk Niedermayer (TOP 09): "To, co se děje v Evropě, je zcela zásadní pro naší budoucnost... EU není jen nějaká kasička, do které si chodí lidé pro peníze."

22. 5. 2014

"Zelený" Ondřej Liška: "EU stojí na křižovatce", potřebuje se prý otevřít a demokratizovat. Lídr hnutí ANO Telička si myslí, že ČR má na to, aby hrála významnější postavení v EU. "Předchozí vlády i většina předchozích europoslanců selhala," tvrdí.

22. 5. 2014

"Putin chce slabou Evropu, protože to je ruský zájem. KDU-ČSL chce silnou Evropu, protože je to český zájem a protože se nechceme nechat vydírat," říká lidovec Svoboda.

 
22. 5. 2014

"Dost podpory menšin na úkor většiny," vyzývá Petr Hannig ze Strany zdravého rozumu. Chce zrušit i celoevropský letní čas... "Já mám takový sen o svobodné Evropě, kde můžeme volně obchodovat, volně cestovat," tvrdí Petr Mach. Unii vyčítá "euronesmysly" typu zakazování žárovek.

22. 5. 2014

Žádný "borec na konec", ale paroháč! Jan Zahradil z ODS pronesl svou závěrečnou řeč, pak si postěžoval na počínání svého rivala ze Svobodných Macha, se kterým se v průběhu večera špičkovali několikrát. "My říkáme o EU 10 nebo 15 let to samé. Jsem rád, že teď to po nás začíná opakovat kde kdo... Vždycky je lepší originál, než kopie," vzkázal voličům místopředseda ODS. A na Twitteru dodal:

22. 5. 2014

Večer v duchu Twitteru pokračuje i po skončení přenosu. Také Alena Gajdůšková (ČSSD) vyzývá k účasti v eurovolbách. Čeští voliči budou mít možnost dát svému favoritovi hlas v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00.

23. 5. 2014

Eurolídři stran mají svůj poslední boj za sebou. Superdebata na ČT však příliš kladných bodů u diváků neposbírala. Nápad zajímavý, ale realizace vázla a působila až chaotickz. Ani samotné jedničky kandidátek dvakrát neoslnily, shoduje se řada lidí na sociálních sítích.