Sjezd aktivní sopky
Sjet 725 metrů vysokou aktivní sopku rychlostí až 75 km/h a pod nohama mít jen desku, je trochu moc i na největší fanoušky extrémních sportů.

Tisíce návštěvníků se ročně vyšplhá na nikaragujskou sopku Cerro Negro, aby si vyzkoušeli něco, o čem do té doby jen snili. Surfaři, oblečení v oranžovém ochranném oděvu, s přilbou a ochrannými prvky, se spouštějí dolů strmým kopcem jen pro to, aby okusili tu správnou dávku adrenalinu. Od vzniku této zábavy v roce 2005 si jízdu vyzkoušelo už víc než 10 000 odvážlivců.

342974:gallery:true:true

Limbo skating
To, co se může zdát jako neuskutečnitelné, limbo-skating - jízda na bruslích pod auty - je nejnovějším indickým sportem, který dokazuje jezdcovu flexibilitu, sílu či rovnováhu profesionálního gymnasty. Zázračné dítě jménem Aniket Chindak drží neoficiální světový rekord, který zní: nepřetržitá jízda najednou pod 57 automobily.

342975:gallery:true:true

Surfování na vlaku
Oficiálně zakázané, ale pro extrémisty oblíbená zábava - šplhání nebo „surfování“ na pohybujícím se vlaku nebo metru. Nejpopulárnější je v Jižní Africe, kde při ní už zahynuly desítky mladých lidí. Sport se stal slavným v 80. letech v Německu, kde se mladí adrenalinoví nadšenci začali věšet na vagony podzemky. Fenomén potom na nějakou dobu zmizel do zapomnění, až do doby, kdy člen jisté skupiny šílenců „odsurfoval“ nejrychlejší vlak Německa.

 

342976:gallery:true:true

Krokodýlí Bungee jumping
Zdá se vám už obyčejný bungee-jumping pořádně přitažený za vlasy? Některým lidem je naopak málo - oživili si totiž tuto adrenalinovou záležitost tím, že po seskoku jen o vlas „líznou“ jezírko. Není to však obyčejné jezírko, čekají v něm totiž pořádně vyhladovělí krokodýli, kteří neváhají po své oběti chňapnout svými mocnými čelistmi.

 

342977:gallery:true:true

Potápění z útesu
Skok z útesu do mořské vody rozbíjející se o skály dává potápění novou dimenzi, jako jakési akrobatická verze náročného úkonu. I když zážitek trvá jen několik sekund, už mnoho zábavychtivých lidí při něm přišlo o život a proto se považuje za jeden z nejnebezpečnějších na světě.

Oficiálně tento sport pochází z jednoho z havajských ostrovů zvaného Lana´i, a to z roku 1770. Kahekili, místní král, žádal, aby mu jeho muži prokazovali oddanost a odvahu tím, že seskočí z vysokého útesu do rozbouřené vody, a ta při jejich dopadu nevyšplouchne. Dnes však tento sport poukazuje na odvahu, soustředění, vzrušení a v neposlední řade i riziko.

Při skoku z mořského útesu je nevyhnutelná extrémní opatrnost. Existují pro něj dokonce i oficiální standardy, které určují například možnou výšku útesu (23 – 28 metrů pro muže, 18 – 23 metrů u žen), ideální počáteční rychlost 75 – 100 km/h, a čas pádu přibližně 3 sekundy.

 

342978:gallery:true:true

Běh na chůdách
Tento sport se zatím ještě velmi nerozšířil. Spočívá v obutí si pružných chůd a překonávání náročnějších terénů. A i když může na první pohled působit v porovnání s ostatními v tomto článku trochu nudně, uvěříte, až když uvidíte (a ještě lépe zažijete).

 

342979:gallery:true:true

Podvodní hokej
Tento málo známy sport se stal oblíbený hlavně v západních zemích, kde se mu věnují hlavně muži, a to v zimních měsících, když je voda venku a ve vodních nádržích příliš studená. Sport vznikl ve Velké Británii v 50. letech minulého století, když ho vymysleli potápěči, kteří si chtěli kondici udržet i v zimě.

Při hře se nepoužívá nic jiného, než šnorchl, „hokejka“ a nějaké ochranné prvky. Nejdůležitější je ale pro hráče umět hospodařit s kyslíkem, protože kyslíkové bomby se při tomto sportu vůbec nepoužívají. Hraje se na dně bazénu - puk proto váží víc než kilogram. Některé země už dokonce založily i své národní týmy Podvodního hokeje.

342980:gallery:true:true

Vodní katapult
Tak tento sport je spíš zábava než divoké zápolení. Osoba si sedne do katapultu, který ji vymrští až do výšky osm metrů - cílem dopadu je potom nejčastěji jezero neb bazén. AirKick přitom vypočítává přesné místo dopadu i trajektorii (pohybovou křivku) letícího. Osvěžující pocit vody je podle těch, kteří to už vyzkoušeli k nezaplacení.

Vodní katapult
Autor: AdamOnline

Chůze po laně v extrémních výškách
Pořádná dávka adrenalinu! Chůze po laně ve výškách už roky udivuje lidi po celém světě. Avšak v tomto případě se tento sport liší od klasické chůze po laně v tom, že provaz není napnutý zcela, a tak chodec může víc balancovat . Ten, kdo se odváží vyzkoušet si pocit chůze nad obrovskou propastí, je však samozřejmě jištěný a může se na laně houpat, či dělat jiné akrobatické kousky.

Rekord v Guinessově knize drží Christian Schou který takto přešel přes norský fjord Kjerag, ve výšce 1 000 metrů, která představuje asi tři Eiffelovy věže.

Chůze po laně v extrémních výškách
Autor: AdamOnline

Zorbing
Sport, který už asi znáte, obletěl v poslední době celý svět. Pustit se v průhledné kouli dolů strmým kopcem nedokáže každý, vypustit totiž oběd v tak malém prostoru může být dost nepříjemné. Tento bizarní sport vznikl v roce 2000 - odvážlivec nastoupí do gumové koule, která se skládá ze dvou vrstev. A potom už následuje jen pořádné točení hlavy.

Jako mnoho adrenalinových sportů, i zorbing vznikl na Novém Zélandu. Má však dvě provedení, kromě zmíněného je tu i „hydrozorbing“ kdy se člověk uzavřený v podobné kouli baví podobným způsobem, akorát na vodě.

Zorbing
Autor: AdamOnline