26. únor 2020
Svátek slaví Dorota, zítra Alexandr

Zdravější Vánoce: Vyzkoušejte netradiční cukroví! Třeba z cizrny, mrkve či dýně

/
  • Používejte do těst na cukroví celozrnné mouky, stačí zpočátku třeba jen z jedné třetiny celkového množství.
    Používejte do těst na cukroví celozrnné mouky, stačí zpočátku třeba jen z jedné třetiny celkového množství. (iStock)
    20. prosince 2019 ● 08:35

    Vánoce jsou nejkrásnější svátky roku. Setkáváme se s blízkými, přáteli. Prožíváme chvíle klidu. A hřešíme. Minimálně dietně! Vždyť se stoly jen prohýbají pod mísami cukroví. Vězte, že existují i recepty, které našemu svědomí trochu odlehčí a přitom jsou neméně dobré.

  • 1.

    Pečte o něco zdravěji...

    ✸ Používejte do těst na cukroví celozrnné mouky, stačí zpočátku třeba jen z jedné třetiny celkového množství.

     

    ✸ Do nejjemnějších receptů se hodí čistě mouka bílá, použijte tedy jemně namletou mouku ze špaldy, má jedinečnou oříškovou vůni i chuť.

     

    ✸ Žitná mouka do perníčků, to je klasika. V celozrnné podobě je zdravější variantou a nese v sobě chuť a vůni celého zrna.

     

    ✸ Kokos, ořechy a mandle jsou skvělé suroviny do receptů, po rozmixování s dalšími ingrediencemi z nich můžete tvořit kuličky či placičky a obalit v kakau či skořici, tělu dodají cenné mastné kyseliny a bílkoviny.

     

    ✸ Agávový sirup představuje výtečnou alternativu k cukru, stejně dobře fungují i předem namočené a rozmixované rozinky.

  • 2.

    Linecké mrkvánky

    POTŘEBUJETE: 250 g strouhané mrkve, 400 g hladké celozrnné mouky, 250 g másla, 1 čajovou lžičku prášku do pečení, špetku soli, vanilku, marmeládu nebo povidla.

     

    Postup: Mrkev, mouku, máslo, prášek do pečení, špetku soli a vanilku vložte do mísy a dobře promíchejte. Vzniklé těsto rozválejte na pomoučeném válu na zhruba 2 mm tenký plát. Z něj pak vykrajovátkem tvořte kolečka či jiné libovolné tvary. Kolečka vyskládejte na plech a pečte v předehřáté troubě na 170 °C dorůžova. Poté vyjměte a nechte vychladnout. Dvojice mrkvánků spojte marmeládou nebo povidly.

     

  • 3.

    Cizrnové kuličky

    POTŘEBUJETE: 1 balení cizrny (425 ml) v konzervě, 1 polévkovou lžíci datlové datlí, 4 polévkové lžíce ořechového másla, ½ čajové lžičky skořice, kokos a kakao podle chuti.

     

    Postup: Cizrnu smíchejte s datlovou pastou či drobně pokrájenými datlemi, skořicí, ořechovým máslem a vše společně rozmixujte. Ze vzniklé hmoty vytvarujte kuličky, které pak obalte dle chuti v kokosu či kakau a podávejte.

     

    Ořechové máslo

     

    Svůj oblíbený druh ořechů upražte v troubě, stačí 8 – 10 minut. Vychladlé je rozmixujte, konzistence se mění přes mouku v pastu. Přidejte javorový sirup a dál mixujte.

  • 4.

    Medovo-dýňové perníčky

    POTŘEBUJETE: 150 g vařené dýně, 100 g medu, 1 vejce, 100 g másla, 120 g fruktózy, 400 g špaldové mouky, 1 lžičku jedlé sody, perníkové koření, 1 čajovou lžičku citronové šťávy, tuzemák.

     

    Postup: Vařenou dýni osušte a rozmačkejte na pyré. Přidejte vejce, med, fruktózu a rozmíchejte v hladkou hmotu. Pak přidejte špaldovou mouku smíchanou s jedlou sodou a perníkovým kořením. Změklé máslo zapracujte do perníkového těsta.

     

    Těsto nechte uležet do druhého dne na chladném místě. Vyválejte plát těsta na tloušťku asi 0,5 mm a vykrajujte perníčky. Pečte zhruba 12 min na 170 stupňů. Hotové perníčky potřete polevou smíchanou z 20 g fruktózy, 2 lžic tuzemského rumu a citronové šťávy.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

gaucoga: 𝓌𝓌𝓌.𝐵𝒶𝒹𝑜𝑜.𝓇𝑒𝒹 - Toto je místo, kde se dívky snaží upoutat pozornost mužů

(20. 12. 2019 09:09)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy