18. leden 2020
Svátek slaví Vladislav, zítra Doubravka

Vánoční pečení: Zkuste medvědí pracny, křehké linecké i třené banánky

/
  • 30. listopadu 2019 ● 08:00

    Klasika, která nesmí chybět na svátečním stole! Vyzkoušejte nejlepší linecké i voňavé medvědí pracny. Všechny recepty jsou jednoduché, a proto se nemusíte bát, že pečením strávíte celý víkend.

  • 1.

    Medvědí tlapky

    Suroviny: ● 280 g másla ● 350 g hladké mouky ● 250 g moučkového cukru ● 150 g mletých ořechů ● 40 g kakaa ● lžička mleté skořice ● půl lžičky mletého hřebíčku.

     

    Postup: ● Všechny suroviny dáme do mísy a vypracujeme z nich těsto. ● Těsto vtlačujeme do formiček na pracny a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C 7 až 10 minut. ● Pak vyklopíme z formiček, necháme trochu vystydnout a obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

  • 2.

    Linecké cukroví

    Suroviny: ● 500 g hladké mouky ● 250 g másla ● 100 g moučkového cukru ● 1 vejce ● kůra z 1 citronu ● špetka soli ● mouka na podsypání těsta ● rybízová marmeláda na slepení

     

    Postup: ● Mouku prosejeme na vál, přidáme moučkový cukr a promícháme. Do středu omytého citronu v bio kvalitě. Všechny suroviny rychle a důkladně prohněteme rukama.

     

    ● Hotové těsto zabalíme do pomoučeném silný asi 3 mm a z něho vykrajujeme různé tvary. Vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem Ta pravá vánoční klasika Pracny neboli medvědí tlapky mouky uděláme důlek, rozklepneme sem vejce a přidáme na menší kousky nakrájené máslo. Na jemném struhadle nastrouháme kůru z důkladně fólie a uložíme minimálně na hodinu do chladničky.

     

    ● Vychlazené těsto rozválíme na pom válu na plát a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme asi 5 až 10 minut. ● Vychladlé kousky k sobě slepujeme rybízovou marmeládou.

  • 3.

    Třené banánky

    Suroviny: 280 g másla g hladké mouky g moučkového cukru ● 2 žloutky ● 2 balíčky vanilkového cukru ● citronová kůra.

     

    Na zdobení ● čokoládová poleva ● marmeláda.

     

    Postup: ● Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout v chladu nejlépe přes noc. Poté znovu propracujeme.

     

    ● Těsto vytlačujeme přes masový strojek a vzniklého »hada« krájíme na potřebnou délku. Podlouhlé dílky klademe na pečicí papír a v troubě předehřáté na 160 – 180 °C pečeme zvolna do zrůžovění.

     

    ● Poté mažeme marmeládou a spojíme vždy dva dílky dohromady. Konce namáčíme do rozehřáté čokolády.

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

romi67: Škoda, že třené banánky nemají u mouky a cukru gramáž

(02. 12. 2019 20:01)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy