Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Přišel o dva sourozence i dceru Evičku (†16): Velký smutek malíře Vánoc Josefa Lady

/
  • Josef Lada
    26. prosince 2019 ● 06:05

    Jeho kresby nám dodnes dávají radost - smějeme se nad ilustracemi Švejka, posíláme si k Vánocům jeho pohlednice. Život Josefa Lady ale už tak veselý nebyl. V dětství utrpěl vážný úraz, který ho poznamenal na celý život, jeho křehkou duši trápila neurastenie a řada jeho nejbližších ho opustila předčasně - včetně dcery Evy, která zahynula v pouhých 16 letech.

    V Památníku Josefa Lady ve vesničce Hrusice na zdi uvidíte rodokmen slavného umělce. Když se na něj zadíváte podrobněji, zjistíte, že v bezprostředním okolí jména malíře je řada předčasných úmrtí. Přišel o dva sourozence a dokonce i o mladičkou dceru. 

    Od dětství se potýkal s chudobou a psychickou nemocí. A jeho život poznamenala i ztráta oka v útlém dětství. Navzdory tomu vytvořil kolem 500 obrazů a 15 000 drobnějších kreseb.  

  • 1.

    Úraz v dětství

    Řetězec smutných událostí, který mistra provázel většinu života, začal už v jeho dětství. Ve velmi útlém věku vypadl z kolébky tak nešťastně, že se poranil o ševcovský knejp. Ostrý nožík mu  poškodil oko, takže na ně už nikdy neviděl. 

    Říká se, že přišel o prostorové vidění a právě to ovlivnilo jeho kresby. „Není to tak úplně pravda, zkuste si zakrýt oko a zjistíte, že to prostorové vidění se až tak nezmění. Navíc, pokud se podíváte na první kresby Josefa Lady, tak jistíte, že to je vlastně secese. On se k svému stylu propracoval,“ říká nám Blanka Šubertová, průvodkyně v hrusickém památníku.

    Josef Lada je ve svém životopise Kronika mého života velmi otevřený, ale zmínku o úrazu tam nenajdete. „Nerad o tom mluvil, ty podrobnosti zveřejnila až dcera Alena v knížce Můj táta Josef Lada,“ prozrazuje nám průvodkyně.  Na fotografiích je Lada často fotografovaný z té zdravé strany. Ale u čelních záběrů si poranění oka můžete povšimnout. 

    Josef Lada
    Autor: Památník Josefa Lady

  • 2.

    Sestru zabila nůše s trávou

    Sestra Antonie zemřela teprve v 23 letech a příčina její smrti byla z dnešního pohledu až nesmyslně banální.  V době Ladova mládí byl zánět ledvin nebezpečné onemocnění. A kdo ho někdy měl, tak ví, že je i velmi bolestivé. Antonii nedávali mnoho šancí, ale nakonec přežila. 

    Jenže lékař ji varoval: „Už nikdy na ty ledviny nesmíte nastydnout.“ A přesně to se stalo. Nedlouho poté Antonie pomáhala mamince s nůší trávy. A ta zřejmě byla mokrá, takže se dostavila recidiva zánětu a navíc ještě chřipka. Ani mladý organismus nedokázal takovému náporu odolat. 

    Antonie Ladová, sestra Josefa Lady
    Autor: Památník Josefa Lady

  • 3.

    Smrt milovaného mistra

    Mikoláš Aleš byl pro Josefa Ladu už od dětství velkou inspirací. S jeho obrázky prakticky vyrůstal. O to víc ho zasáhla jeho smrt. To spojení dvou umělců, které dělil rozdíl generace, bylo až mystické. 

    „Tohoto roku, v červenci 1913, přihodila se mi prazvláštní věc, na niž do konce svých dní nezapomenu a která mě dodnes dovede zamrazit. V noci na 9. červenec se mi totiž zdálo, že prohlížím odpolední vydání Národní politiky, kde jsem viděl jméno Mikoláše Alše v černém rámečku. Toho dne dopoledne v kavárně Tůmovce mi předložil přítel Č. odpolední Politiku - a já tu viděl úmrtní oznámení Mikoláše Alše, jeho jméno v černém rámečku bylo přesně tak upraveno, jak se mi o tom v noci zdálo,“ vzpomínal po letech Lada.

    Mikoláš Aleš
    Autor: ARCHIV BLESKU

  • 4.

    Bratr zahynul za nevyjasněných okolností

    „Od smrti mého bratra mám nervy tak rozbité, že mi ta práce jde, jako když to tenkráte nešlo! Vždy něco začnu, ale dopadne to tak, že by mi to dělalo ostudu,“ napsal Josef Lada ve svých pamětech o kritickém roku 1929.

    Bratr František pracoval na železnici jako traťový dělník. Zemřel při nehodě na trati. „Přesné okolnosti jeho smrti neznáme. Je to tak trochu tajemství,“ říká nám průvodkyně. 

    Karel Lada, bratr Josefa Lady
    Autor: Památník Josefa Lady

  • 5.

    Láska bez peněz

    „.Oženil jsem se 18. června 1923 se slečnou Hanou Budějickou na pražské radnici. Za svědky nám byli spisovatelé MUDr. František Skácelík a Karel Vika. Vezdejších statků jsem nevyženil, za to však vzornou kuchařku a dobrou ženu,“ vzpomíná Lada v Kronice mého života. 

    „Dobře si prohlédněte tuto svatební fotografii, všichni jsou vážní, přitom svatba je veselá událost,“ říká nám průvodkyně. Možná to je tím, že na svoji manželku Lada čekal dlouhých 18 let. Důvod byl prostý: peníze. Malíř se nechtěl oženit dřív, než měl jistotu, že dokáže rodinu zabezpečit. 

    Svatební fotografie Josefa Lady
    Autor: Památník Josefa Lady

     

  • 6.

    Evička zemřela v 16 letech

    Na fotografii vidíte šťastnou chvilku, kdy je Josef Lada se svými dvěma dcerami - Alenkou a Evičkou. Alena šla ve stopách svého tatínka, stala se malířkou a její styl ho v mnohém připomíná. O Evě se říká, že byla talentovaná klavíristka. Jaká by byla její kariéra, ale dneska už nezjistíme - zahynula v únoru 1945 v  pouhých 16 letech při americkém náletu na Prahu.

    Konec války byl na dohled, když americká letadla na hlavní město začala házet bomby. Dodnes není jasné, proč k náletu došlo. Útok mimo jiné zničil i Emauzský klášter a zahynulo při něm 701 lidí. Jednou z obětí byla Eva Ladová.  „Muselo to být strašné. Ona běžela domů, aby varovala rodiče právě před tím náletem,“ upřesňuje okolnosti smrti Blanka Šubertová.

    Josef Lada s dcerami - Alenkou a Evičkou
    Autor: Památník Josefa Lady

  • 7.

    Život s neurastenií

    Z fotografií známe Josefa Ladu jako usměvavého pána, jenže malířův život tak usměvavý nebyl. Jak sám píše ve svých pamětech, trápila ho neurastenie, kterou získal po mamince. 

    Dnes nevíme úplně přesně, čím trpěl, ale příznaky popsala dcera Alena Ladová: „Téměř vůbec nevycházel, stával u okna, díval se mlčky ven a na hlavě měl mokrý šátek.“

    Podle průvodkyně Blanky Šubertové. Smutné tóny najdeme i na jinak veselých Ladových obrazech. "Povšimněte si těch křížů na hřbitově u kostela. Ŕíká se, že právě tak se projevil ten Ladův smutek," říká. A opravdu. Přes hřbitovní zeď ve skutečnosti žádné kříže vidět nejsou. 

    Ochutnávka z vernisáže výstavy Josefa Lady
    Autor: Eva Fornálová

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy